Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Margin Calls και MSCI «διαλύουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στερλίνα

Χάθηκε και το οχυρό των 600 μονάδων του Γενικού Δείκτη τιμών και η εγχώρια αγορά βρίσκεται πλέον σε χαμηλά δύο ετών. H επιδείνωση της αγοράς ομολόγων, η εξαΰλωση των τραπεζικών μετοχών, επιβαρύνει σημαντικά την εγχώρια αγορά το μεσημέρι της Τρίτης, με το Γενικό Δείκτη να υποκύπτει σε καθολικές πιέσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξης του 6%.Τις μεγαλύτερες πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση δέχεται η μετοχή της Alpha Bank ( η οποία παραμένει στο «μεγάλο» δείκτη MSCI) υποχωρώντας άνω του 8% και ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς (-4,64%) η οποία υποκύπτει σε νέο ιστορικό χαμηλό, στα 0,925 ευρώ.

Tα margin calls που δημιούργησαν οι σημαντική απομείωση των τραπεζικών τίτλων, επιδρά αρνητικά και στο σύνολο της αγοράς, καθώς πέρα από μετρητά, τo margin call καλύπτεται και από ρευστοποίηση σε άλλες μετοχές των χαρτοφυλακίων. Καμία μετοχή του δείκτη μεγάλη κεφαλαιοποίησης δεν είναι σε θετικό έδαφος.

Απώλειες άνω του 2% σημειώνουν ενδεικτικά οι Γεκτερνα, Σαράντης, ΔΕΗ, Μotor Oil, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Intrakat (-3,29%), Nηρέας (-2,84%), Cenergy (-2,73%) και Intracom (-2,21%).

Στην αγορά παραγώγων, μικροί οι όγκοι συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αναβάλλουν να πάρουν μεγαλύτερο leverage. Στην Eurobank έχουν διακινηθεί 3.584 συμβόλαια, στην ETE (3.211) και στην Alpha Bank (2.387).

Η συναλλακτική δραστηριότητα  διαμορφώνεται στα 33,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Sell off και στην εγχώρια αγορά ομολόγων με την απόδοση στο 10ετές να ενισχύεται 2,54% στο 4,675%, ενώ το spread με το γερμανικό 10ετές διαμορφώνεται πλέον στις 432,4 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Crash test στην πρόταση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια η αντίδραση του Χρηματιστηρίου