ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ σήμερα, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πέρα από τις 8,1 λίρες ανά δολάριο.
Οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα δικαιώματα στα χωρικά ύδατα και η συγκρατημένη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λίρα.
Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους μακριά από τα τουρκικά assets, κυρίως λόγω των πολιτικών επιλογών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Ο Τούρκος πρόεδρος μέσα σε ένα σαββατοκύριακο… αφηνίασε. Προκάλεσε ανοιχτά τις ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα ώστε να… δοκιμάσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, πρότεινε στο ΝΑΤΟ, αντί να ασκεί κριτική, να σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις για την χρήση των πυραυλικών συστημάτων, ενώ την ίδια ώρα επιδόθηκε σε έναν λεκτικό «πόλεμο» με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο είπε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία, ενώ στράφηκε και κατά των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.
«Θα ήταν δύσκολο για την τουρκική κεντρική τράπεζα να παραδεχτεί πιο καθαρά ότι δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να σταθεροποιήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη λίρα απέναντι σε πολιτική πίεση», δήλωσε αναλύτρια της Commerzbank σε σημείωμά της. «Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για τη λίρα», πρόσθεσε.
Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σταθερά εδώ και εννέα εβδομάδες, με τη βουτιά να φτάνει το 27% από τις αρχές του 2020. «Η τουρκική λίρα μπορεί στο τέλος του 2020 να βιώσει μια βαθύτερη υποτίμηση από εκείνη που βίωσε το 2018», προειδοποιεί ο Erik Meyersson, οικονομολόγος της Handelsbanken. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2018 το τουρκικό νόμισμα έχασε το 30% της αξίας του, με τη χώρα να βιώνει μια βαθιά νομισματική κρίση.