• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε υψηλό 16ετίας ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue chips


    Σε τροχιά της καλύτερης επίδοσής του από τον Δεκέμβριο του 2007 βρίσκεται ο Euro Stoxx 50, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα απολαμβάνει ένα ξέφρενο ράλι.

    Οι μετοχές των πολυτελών οίκων ήταν αυτές που έδωσαν την ώθηση στις ευρωαγορές, καθώς τα κέρδη τους συνεχίζουν να είναι εντυπωσιακά κόντρα στον πληθωρισμό.

    Η επιστροφή των Κινέζων

    Το άνοιγμα της Κίνας έφερε νέα άνθιση στα ήδη ανθεκτικά κέρδη του προηγούμενου έτους, με τη κορυφαία εταιρεία της Ευρώπης από άποψη χρηματιστηριακής αξίας, τη LVMH να αυξάνει για το α’ τρίμηνο του 2023 τις πωλήσεις της κατά 18% και τη μετοχή της να κάνει ράλι αγγίζοντας κάποια στιγμή τα 500 δις ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία. Αισιοδοξία υπάρχει και για τα κέρδη της Hermes.

    Ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn, δήλωσε ότι οι προοπτικές για τις μετοχές πολυτελείας συνεχίζουν να είναι θετικές ακόμη και εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της ανάπτυξης, δεδομένης της «μη κυκλικής» φύσης τους και των συσσωρευμένων καταναλωτικών αποταμιεύσεων. Ο τομέας είναι αμυντικός «απλά επειδή οι πλούσιοι είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητοι στις αλλαγές των οικονομικών συνθηκών», είπε.

    Οι ευρωαγορές απολαμβάνουν θετικά πρόσημα μέσα στο 2023, ύστερα από μία ύφεση το 2022 λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

    Οι τράπεζες έμειναν πίσω την προηγούμενη δεκαετία

    Για τον Euro Stoxx 50 o δρόμος για την ανάκαμψη ήταν δυσκολότερος, δεδομένου ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές μετοχές, που δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις στη σκιά των αυξήσεων στα επιτόκια.

    «Μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την στεγαστική κρίση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τον δανεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πιο επιθετικό βαθμό από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και γι’ αυτό δεν κατέγραψαν κάποια εντυπωσιακή επίδοση για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας», δήλωσε ο Joachim Klement, επικεφαλής στρατηγικής, λογιστικής και βιωσιμότητας της Liberum Capital.

    Φέτος, ο Euro Stoxx 50 ξεπερνά κατά πολύ τον Stoxx 600, με τις τραπεζικές μετοχές να επανέρχονται σε ράλι μετά από σύντομη αναταραχή τον Μάρτιο. Όσον αφορά τις μετοχές των LVMH, ASML Holding NV, L’Oreal SA, SAP SE και Hermes ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στον δείκτη, ο οποίος σημειώνει άνοδο 16% φέτος, σε σύγκριση με άνοδο 10% για τον Stoxx 600.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Δώρα 2,4 με 2,6 δισ. ευρώ σε μερίσματα από τις εισηγμένες



    ΣΧΟΛΙΑ