Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται συγχρονισμένα με τις διεθνείς αγορές, τις ευρωπαϊκές και τη Wall Street.
Αν και η νηοπομπή των 13 (πλην μιας) συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων διακόπηκε στις 19/1, η αγοραστική διάθεση επανήλθε άμεσα και ξεκίνησε μια νέα σειρά ανοδικών συνεδριάσεων καθώς ο ημερήσιος τζίρος ξεπερνά τα €100 εκ.
Με το Γ.Δ. να δοκιμάζει το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, καθώς συμμετέχει το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού, το Μυτιληναίο να καταγράφει επαναλαμβανόμενα ιστορικά ρεκόρ και επιλεγμένοι τίτλοι μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να αφυπνίζονται.
Ο ενάρετος κύκλος της αγοράς, στο πλαίσιο του οποίου η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού διευρύνεται και το ενδιαφέρον του επεκτείνεται καθημερινά σε περισσότερους τίτλους είναι σε εξέλιξη, με το Γ.Δ. να αναμετράται με όρια αντίστασης πάνω από τις 1.000 μονάδες που είχαν καταγραφεί πριν από 8 έτη, το Δεκέμβριο του 2014 δηλαδή!
Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αν οι παραπάνω εξελίξεις, το +8,7% του Γ.Δ. περίπου μέχρι τώρα που συνιστά την εκπλήρωση ενός απροσδόκητου αλλά διακριτού January effect, είναι και δικαιολογημένο.
Παρά το γεγονός ότι «η πορεία στην ομίχλη» συνιστά το σκηνικό που διατηρείται, συντρέχουν λόγοι που μπορούν να αξιολογηθούν θετικά για τις αγορές: το περιβάλλον μείωσης του πληθωρισμού συνεχίζεται για την ελληνική οικονομία με την προσδοκία περαιτέρω μεγάλης μείωσης των τιμών στο ρεύμα το Φεβρουάριο αλλά και στα τρόφιμα μετά από το Δεκέμβριο (+15,5% το δείκτη τιμών καταναλωτή στο +7,2%).
Εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το 2023 θα είναι έτος ουσιαστικής βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας των τραπεζών με τον SSM να διαμορφώνει το πλαίσιο που θα επιτρέπει την καταβολή μερίσματος από κάποιες, με τη Eurobank και την Εθνική να διαφαίνεται ότι μπορούν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με τη δοκιμασία των επικείμενων stress tests.
Σαν αποτέλεσμα, η Goldman Sachs αναβαθμίζει με τη σειρά της τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών.
Παράλληλα, τα υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα και η πιθανολογούμενη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού και το 2023, διαμορφώνουν την εκτίμηση για ρυθμό μεγέθυνσης +2% τουλάχιστον του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, με τη Fitch να αναμένεται να αποτυπώσει θετικές εκτιμήσεις στην έκθεσή της για το ελληνικό αξιόχρεο στις 27/1.
Επιπλέον, η οριστικοποίηση της ημερομηνίας αναγγελίας των εκλογών, πιθανότατα στις αρχές Απριλίου, συμπυκνώνει το διαθέσιμο χρόνο για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την οικονομία, με το Υπουργείο Οικονομικών να έχει την ευκαιρία αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου από το 2022 με κάποιες ευεργετικές φορολογικές διατάξεις για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου.
Την ίδια ώρα, το κλίμα επιβράδυνσης του πληθωρισμού που καταγράφεται στην παγκόσμια οικονομία διαμορφώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επικείμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα παρεμβατικά τους επιτόκια. Πρώτη η Federal θα κληθεί την 1η Φεβρουαρίου να αποφασίσει για μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια, κατά 25 μ.β. όπως πιστεύει η επενδυτική κοινότητα που οδηγεί ανοδικά τους δείκτες των αγορών. Παραμένει ωστόσο ο χαμηλός βαθμός ορατότητας στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένο που ασφαλώς θα αξιολογηθεί ανάλογα με τη ρητορική της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας…
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Με Πειραιώς, Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο στις 1.000 μονάδες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike