Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές συνεχίζονται, καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν απώλειες για δεύτερη ημέρα, ύστερα από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Στο μέτωπο του πετρελαίου υπάρχει ανακωχή, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν –προς το παρόν- για μία νέα ένταση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές. Στάση που στηρίζουν κι αρκετοί αναλυτές, που δεν βλέπουν το πετρέλαιο να ξεπερνάει τα 90 δολάρια.

1

Στην πλευρά των μετοχών τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς πρόκειται για μήνα αποτελεσμάτων και σε μία χρονιά που τα στοιχήματα των traders για μεγάλες μειώσεις επιτοκίων έχουν διαψευστεί.

O  S&P συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία, ακόμα και κάτω από τις 5.100 μονάδες και οι διορθώσεις στις μετοχές τεχνολογίας δεν αποτελούν μεγάλη ανησυχία.

Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι τα επιτόκια. Η Fed διατηρεί σε υψηλό 20ετίας τα επιτόκια εδώ και αρκετούς μήνες και η δυναμική της αγοράς σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό, δεν δίνουν πολλούς λόγους στην κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει μια εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων.

Το σενάριο της φούσκας

Η δυναμική των παγκόσμιων αγορών τους προηγούμενους μήνες, με μετοχές και κρυπτονομίσματα να καταγράφουν νέα ρεκόρ έφερε τις πρώτες προειδοποιήσεις για μία νέα φούσκα.

Το ξέφρενο ράλι στις μετοχές τεχνολογίας έφερε μνήμες από την φούσκα dot-com του 2000, χωρίς όμως να επηρεάσει το ράλι.

Σύμφωνα με τη WSJ, η στάση των επενδυτών ύστερα από την αιφνίδια νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, με την εμπλοκή του Ιράν, ένα σενάριο για το οποίο οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις στις μετοχές, ήταν ψύχραιμη, κάτι που επιβεβαιώνει σε ένα βαθμό, ότι η παρατεταμένη ανάκαμψη στους χρηματιστηριακούς δείκτες δεν έχει στοιχεία φούσκας.

Αυτό βέβαια δεν περιορίζει απαραίτητα το αίσθημα επιφυλακής μεταξύ των επενδυτών, που έχουν μεγάλη έκθεση σε μετοχές.

«Μια χρηματιστηριακή διόρθωση εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή που πυροδοτείται από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τις ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της Fed», ανέφερε ο James Demmert της Main Street Research, υπογραμμίζοντας ότι «οι τιμές των μετοχών έπρεπε να είχαν υποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό».

Η Wall Street για δεύτερη ημέρα κατέγραψε απώλειες, σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση καθώς οι αγορές προσπαθούν να αναλύσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ.

Ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν οι ευρωαγορές, με απώλειες άνω του 1,4% στον γερμανικό Dax και τον γαλλικό Cac, ενώ ο FTSE ξεπέρασε το 1,8% στις απώλειες.

Ανακωχή για το πετρέλαιο

Μετά τη σύντομη ένταση που έφερε ισχυρές διακυμάνσεις στη τιμή του, το πετρέλαιο δύο ημέρες μετά δεν καταγράφει ανησυχητική πορεία.

Για τους αναλυτές, η τιμή του θα μπορούσε να αυξηθεί από 7 έως και 10 δολάρια μέχρι να υπάρξουν σημαντικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης. Το Ισραήλ έχει εξαγγείλει αντίποινα, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα, ενώ η στάση των ΗΠΑ επανέφερε γρήγορα τις ισορροπίες στις αγορές.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι  ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται να έχουν πλέον αποφασίσει τον τρόπο της αντεπίθεσης, σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Jerusalem Post, επικαλούμενη πληροφορίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί  οι προετοιμασίες για το χτύπημα, οι οποίες είναι αρκετά σύνθετες.

Σε αυτό το κλίμα η αγορά πετρελαίου καταγράφει απώλειες με το συμβόλαιο του West Texas Intermediate για παράδοση Μαΐου να υποχωρεί κατά 5 σεντς, ή σχεδόν 0,1%, στα 85,36 ​​δολάρια το βαρέλι, μετά από απώλειες 0,3% τη Δευτέρα.

Το Brent Ιουνίου υποχώρησε κατά 80,1 σεντς στα 90,02 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Έσπασαν τα margins – Eπανατιμολόγηση και μαζικές ρευστοποιήσεις από funds και Έλληνες επενδυτές

Intracom Holdings: Απέκτησε 150.000 μετοχές της Intralot

Eurobank Equities για Μοτοδυναμική: Σε ταχύτητα ανάπτυξης – Τιμή στόχος τα 4 ευρώ ανά μετοχή