Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Σε εγρήγορση οι αγορές εν αναμονή της Fed – Aργούν οι μειώσεις επιτοκίων λένε οι αναλυτές

Jerome Powell, επικεφαλής Fed

Jerome Powell, επικεφαλής Fed

Με τις αγορές και τους αναλυτές να έχουν κλειδώσει μία ακόμη παύση στα επιτόκια της Fed, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζει στο μακρό διάστημα διατήρησης του κόστους δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη που απειλείται από ύφεση, οι ΗΠΑ απολαμβάνουν μία ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη.

«Ο Πάουελ μπορεί να κάτσει αναπαυτικά στην καρέκλα του, να κάνει υπομονή και να δει πώς θα εξελιχθεί η σύσφιξη», ανέφερε αναλυτής σε έρευνα του CNBC σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Η υπομονή της Fed δεν μπορεί να συγκλίνει απαραίτητα με την υπομονή στις αγορές, στις οποίες οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν την δική τους ακόμα και με κολοσσούς που δεν μετέτρεψαν σε μετρητά την φρενίτιδα στις αρχές του 2023 για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Καμπανάκι αναλυτών

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία δεν έχουν αποτρέψει κορυφαίους αναλυτές των Morgan Stanley, Goldman Sachs και JP Morgan από το να προειδοποιούν για τέλος στο ράλι του S&P.

Tα υψηλά επιτόκια, οι κίνδυνοι από τις αποδόσεις των ομολόγων και τα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα έχουν οδηγήσει σε μία σειρά από απαισιόδοξες προβλέψεις.

Ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley έχει ήδη δώσει στόχο στις 3.900 μονάδες για τον S&P, o οποίος τώρα βρίσκεται πάνω από τις 4.170 μονάδες.

Για τον Ουίλσον, τα αποτελέσματα των εταιρειών θα σπάσουν το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριμήνων και η επιστροφή του αμερικανικού δείκτη στα υψηλά των 4.300 με 4.400 μονάδων θα είναι δύσκολα να επαναληφθεί.

Εξίσου ζοφερός ήταν και ο Μάρκο Κολάνοβιτς, o αναλυτής της JP Morgan και πάλαι ποτέ «ταύρος» των αγορών. «Τα χειρότερα δεν πέρασαν» ανέφερε πριν λίγες εβδομάδες προς τους επενδυτές του σημειώνοντας ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων. Μάλιστα προέβλεψε ότι ο S&P μπορεί να γκρεμιστεί κατά 20%.

Για την RBC Capital Markets LLC και την  αναλύτρια Lori Calvasina το ράλι του S&P 500 έχει ήδη σταματήσει.

Για τον Peter Oppenheimer, το πρόβλημα των αμερικανικών δεικτών εκτείνεται πολύ πιο πέρα από το κλείσιμο του 2023. Ο αναλυτής της Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η επόμενη δεκαετία δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακή και προτρέπει τους επενδυτές να στραφούν σε άλλα assets όπως μετρητά ή σταθερό εισόδημα.

Το χρονοδιάγραμμα

Με τον επικεφαλής της Fed να έχει στα χέρια του ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη, οι αναλυτές έχουν φτάσει να δηλώνουν ότι ακόμα και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2024, είναι πιθανόν τα επιτόκια να μείνουν αμετάβλητα.

Η τελευταία αύξηση από τη Fed έγινε τον περασμένο Ιούλιο με το επιτόκιο να κυμαίνεται στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%.

Σε έρευνα του CNBC, οι ερωτηθέντες –μεταξύ αυτών οικονομολόγοι και αναλυτές- δεν αναμένουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά έχουν πεισθεί για την επιμονή του Fed να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για πολύ καιρό.

Οι 31 ερωτηθέντες, υποστηρίζουν ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Το 2024 θα κλείσει στο 4,6%, με μία συνολική μείωση κατά 75 μονάδες βάσης.

Το σενάριο για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες υποστηρίζεται από το 49% των ερωτηθέντων, ενώ το 60% υποστηρίζει ότι η Fed θα πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μέσα στο 2025.

Αυτό που ανησυχεί είναι κυρίως οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων και τα αυξανόμενα ελλείματα, με το 77% να βλέπει το 10ετές να επιστρέφει στο 5%.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Τιτάν και ΟΠΑΠ φέρνουν τον δείκτη πιο κοντά στις 1.200 μονάδες – Στάση αναμονής στις τράπεζες – Στροφή στα small caps

Goldman Sachs: Τελείωσε η εποχή των «ακριβών» μετοχών στον S&P

Commerzbank, Capital Economics, Oxford Economics: Κακές για την Ευρωζώνη οι προοπτικές του 2024