Ο αναλυτής του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope Ratings κ. Jacob Suwalski μίλα στο Mononews για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας μετά την πανδημία.

Θεωρεί πως τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την ύφεση το 2020 θα έχουν θετική επίπτωση στην δυναμική της ανάπτυξης το 2021 που την αναμένει στο 3,5%, τονίζοντας όμως πως η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ανάκαμψη παραμένει υψηλή.

Αναμένει αύξηση των κόκκινων δανείων μετά την πανδημία, προειδοποιεί πως τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο διάστημα 2021 – 2026 υπό την προϋπόθεση όμως πως θα αξιοποιηθούν σωστά ενώ διατυπώνει προβληματισμό για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να βιώνει μια πολύ αργή ανάκαμψη σε παγκόσμιο πλαίσιο, είτε επειδή θα αποσύρονται πρόωρα τα μέτρα στήριξης ή/και επειδή η ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση στην κρίση θα είναι μέτρια.

-Όλοι ελπίζουμε το 2021 να αποδειχθεί έτος οικονομικής ανάκαμψης. Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως η ύφεση το 2020 ήταν 8,2%, κατώτερη των προβλέψεων για περίπου 10%. Πως αποτιμά η Scope Ratings αυτή την εξέλιξη; Είναι μια θετική εξέλιξη για την δυναμική της ανάκαμψης το 2021;

-Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα για το ΑΕΠ το 2020 θα έχουν θετικό carry over στην ανάπτυξη του 2021. Η αύξηση στη δημόσια κατανάλωση, που δικαιολογείται υπό το πρίσμα της πανδημίας, και η άνοδος στις εξαγωγές αγαθών βοήθησαν την οικονομία να επεκταθεί κατά 2,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο δεν ήταν τόσο δυναμική εάν συγκριθεί με άλλες χώρες στην ευρωζώνη, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κάθετη πτώση της προστιθέμενης αξίας στον τουριστικό τομέα, παγκοσμίως, στον οποίο στηρίζεται ιδιαιτέρως η Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν σταθερά από το 2017, μέχρις ότου η πανδημία διέκοψε την ανάκαμψη.

-Ποια είναι η τρέχουσα εκτίμηση σας για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο; Αντιμετωπίζεται επαρκώς το πρόβλημα των NPL;

Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ και η χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου θα εξασφαλίσει πως οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν την επαρκή πρόσβαση σε ρευστότητα. Η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο Πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) καθιστά πιο αποτελεσματική τη μεταφορά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.

Η υλοποίηση ορισμένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα επιβραδύνθηκε πρόσφατα, κυρίως λόγω της πανδημίας. Περιμένουμε τα NPLs να αυξηθούν και πάλι καθώς η ΕΚΤ και η κυβέρνηση θα αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τις τράπεζες και την οικονομία ευρύτερα. Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας να δημιουργηθεί ένα συμπληρωματικό σχήμα για να επιταχυνθεί η μείωση των NPLs μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων θα ήταν αποδοτική, ωστόσο η κίνηση αντιμετωπίζει ρυθμιστικά εμπόδια σε επίπεδο ΕΕ που σχετίζονται με διασφαλίσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

-Εάν τα πράγματα εξελιχθούν καλά στο πανδημικό μέτωπο τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ταχύτερη ανάκαμψη φέτος σε σχέση με το τι περιμένουμε στην Ελλάδα; Θα λέγατε πως οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι για μια χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με αυτό που εκτιμούμε σήμερα;

Περιμένουμε την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να ανακάμψει το 2021 (+3,5%), ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την βοήθεια της επιτάχυνσης των εμβολιασμών στην χώρα και την Ευρώπη. Η πανδημία εξακολουθεί να έχει ισχυρή δυσμενή επίδραση στην ελληνική οικονομία. Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ανάκαμψη παραμένει υψηλή.

-Τι θα σημάνουν τα 32 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Αναμένουμε οι εισροές από το Next Generation EU Fund να υποστηρίξουν με ισχυρό τρόπο την ανάπτυξη κατά την περίοδο 2021 – 2026, υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν με αποδοτικό τρόπο. Με βάση την υπάρχουσα πληροφόρηση η κατανομή των 32 δις. ευρώ θα είναι περίπου 60% σε επιχορηγήσεις και 40% σε δάνεια. Με δεδομένο πως αυτά τα κεφάλαια σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, αναμένεται να έχουν μια θετική επίπτωση στην παραγωγικότητα και την δυνητική ανάπτυξη.

-Υπάρχει μια διογκούμενη ανησυχία για την ταχύτητα με την οποία η Ευρώπη θα αποκλιμακώσει τις υποστηρικτικές πολιτικές. Ανησυχείτε για τον κίνδυνο μιας ανομοιογενούς ανάκαμψης στην ΕΕ;

Η πραγματική ανησυχία για εμάς είναι η Ευρώπη να βιώνει μια πολύ αργή ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω είτε μιας μέτριας αντίδρασης σε δημοσιονομικό επίπεδο ή/και της πρόωρης απόσυρσης των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης. Η εύθραυστη ανάκαμψη θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με περισσότερο περιοριστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως. Αυτές θα μπορούσαν να προέλθουν, για παράδειγμα, από υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης δεν φαίνονται τόσο υποσχόμενες όσο αυτές στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Scope Ratings: Ανάπτυξη 4,5% στην Ελλάδα το 2021