• ΑΓΟΡΕΣ

    Ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές και στο ευρώ μετά τις γαλλικές εκλογές

    • Bloomberg
    Το χρηματιστήριο του Παρισιού

    Euronext Paris


    Οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ σημείωσαν ράλι με φόντο τις προσδοκίες ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις γαλλικές εκλογές.

    Οι προσδοκίες αυτές περιορίζουν την ανησυχία των επενδυτών ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής οδεύει προς μια πιο ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής.

    Ο δείκτης CAC 40 του χρηματιστηρίου της Γαλλίας σημείωσε άλμα 2,6% μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που έδειξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν προηγείται της κεντρώας συμμαχίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μικρότερη διαφορά από ό,τι προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις.

    Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1%, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της ανόδου. Η Societe Generale σημείωσε άλμα 7,5%, ενώ η Credit Agricole ενισχύθηκε κατά  5,1%.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, σηματοδοτώντας θετικό άνοιγμα στη Wall Street αργότερα.

    Το ευρώ σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό από τα μέσα Ιουνίου και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών 10ετών ομολόγων και του αντίστοιχου γερμανικού χρέους μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, αντανακλώντας τη μείωση της αντίληψης του κινδύνου.

    Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης «που τα ακροδεξιά κόμματα δεν πήραν το μέγεθος της πλειοψηφίας που φοβόταν κανείς», δήλωσε στο Bloomberg Television ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγορών της Saxo Capital Markets στη Σιγκαπούρη.

    Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στη Γαλλία θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

    «Με το αποτέλεσμα ακόμη αβέβαιο για τον δεύτερο γύρο, δεν βιαζόμαστε να αγοράσουμε τη Γαλλία και τα γαλλικά ονόματα», δήλωσε ο Mohit Kumar, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies.

    «Ωστόσο, ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πιθανό να έχει απομακρυνθεί, με μια ακόμη πιο μειωμένη πιθανότητα ενός σεναρίου Frexit. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τους φόβους, ότι ούτε η ακροδεξιά ούτε η ακροαριστερά θα έχουν ελεύθερη εντολή να εφαρμόσουν ακραίες πολιτικές. Ως εκ τούτου, η άμεση αντίδραση είναι αυτή ενός ράλι ανακούφισης», πρόσθεσε.

    Ασιατικές αγορές, πετρέλαιο, χρυσός

    Οι ασιατικές μετοχές κέρδισαν, με τον δείκτη αναφοράς της Νότιας Κορέας να πρωταγωνιστεί μαζί με τον ιαπωνικό Topix. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Κίνας υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ εν μέσω απαισιοδοξίας για την εγχώρια οικονομία.

    Ενώ οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν την πολιτική τους, η πόρτα έμεινε ανοιχτή για αύξηση των επιτοκίων στην Ιαπωνία αργότερα αυτόν τον μήνα, αφού τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών της Ιαπωνίας αυξήθηκε. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,06%.

    Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, καθώς οι έμποροι στάθμισαν τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ο χρυσός παρουσίασε μικρή μεταβολή.

    French Risk Gauge Falls After First-Round Vote | France's 10-year yield premium over Germany tightens

    Διαβάστε επίσης:

    Άνοδος του ευρώ μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών

    ΕΕ: Ο ευρωσκεπτικιστής Βίκτορ Ορμπάν αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Ebury: Νευρικότητα στις αγορές, καθώς οι γαλλικές εκλογές συντελούν στην αστάθεια



    ΣΧΟΛΙΑ