ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Την ανάγκη για πολύ περισσότερες επενδύσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να έχει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη πενταετία διαπιστώνει σε μελέτη της η PriceWaterhouseCoopers, η μεγαλύτερη εταιρία ορκωτών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Μάλιστα, η PWC υπολογίζει πως με βάση τη σημερινή κατάσταση, μεσοσταθμικά οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 22 δισ. ευρώ ανά έτος, προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.
Σύμφωνα με τη μελέτη της PWC, η οποία φέρει τον τίτλο «Από την Ύφεση στην Ανάκαμψη», για να επιτευχθεί μεσοσταθμικά οικονομική μεγέθυνση της τάξεως του 3-4% ετησίως για την περίοδο 2018-2022, απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 42 δισ. ευρώ ανά έτος (208 δισ. στην πενταετία). Σήμερα, η μέση ετήσια χρηματοδότηση ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ.
Ο Κώστας Μητρόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC Ελλάδας, ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να παγιδευτεί σε μία περίοδο χαμηλού οικονομικού βεληνεκούς, αν δεν χρηματοδοτηθούν οι επενδυτικές της ανάγκες. Η σταθερή αύξηση της κατανάλωσης μέσα από επενδύσεις με υψηλούς πολλαπλασιαστές αποτελούν μονόδρομο για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ανάπτυξης. Η χώρα υποφέρει τόσο από αστοχίες στους μηχανισμούς χρηματοδότησης, όσο και από την ανυπαρξία ξεκάθαρων και μακρόπνοων πολιτικών που στηρίζουν τις επενδυτικές ροές».
Από την πλευρά του ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας, τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μη χρηματοδοτούμενης ανάκαμψης, εκτός αν κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους €110 δισ. μέσα στην ερχόμενη πενταετία. Ένα σταθερό πλαίσιο πολιτικών για τη διευκόλυνση επενδύσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Για να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη μιας υγιούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης οι πολιτικές αυτές, απαιτείται σωστός σχεδιασμός και συνέπεια στην εφαρμογή τους».
Πώς μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα
Προκειμένου να καλυφθεί το παραπάνω επενδυτικό έλλειμμα των 22 δισ. ετησίως, η PWC θεωρεί πως η ελληνική οικονομία πρέπει να αλλάξει και να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, κάποια από τα οποία είναι διαχρονικά.
- Η ελληνική οικονομία χρειάζεται να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό, καθώς διαχρονικά βασίζεται κατά 90-95% σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αντιστοιχούν σταθερά στο 7% του συνόλου των επενδύσεων και έχουν μειωθεί κατά 44% κατά την περίοδο της κρίσης.
- Πρέπει να αντιστραφεί η αρνητική καθαρή αποταμίευση, η οποία οδηγεί στην περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων από τις εγχώριες τράπεζες.
- Χρειάζεται επίσης να ξεπεραστεί η δυσκολία των ελληνικών επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση σε ίδια κεφάλαια. Την περίοδο της κρίσης (2009-2015) τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 4%, ενώ οι αντλήσεις κεφαλαίων από το χρηματιστήριο, κατά 88%.
- Παράλληλα, θα πρέπει η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, να επιταχυνθεί.
- Τέλος, να ξεπεραστεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο σε συνδυασμό με τον εγγενή κίνδυνο της κάθε επένδυσης, το συναλλακτικό κόστος και την υψηλή φορολογία, οδηγεί τους ξένους επενδυτές στο να ζητούν υψηλή αναμενόμενη απόδοση επένδυσης.
Για να αναστραφεί η παραπάνω κατάσταση, οι επενδύσεις πρέπει να προσανατολιστούν σε τομείς όπως οι υποδομές, που διαθέτουν σημαντικούς πολλαπλασιαστές.
Σύμφωνα με την PwC, απαιτείται απομάκρυνση των NPLs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ώστε να επικεντρωθούν αποκλειστικά στις τραπεζικές εργασίες. Η διαχείριση των NPLs θα πρέπει να γίνει εκτός τραπεζικού συστήματος, με καλύτερους όρους.
Η PwC Ελλάδας προτείνει ένα πλέγμα οκτώ πολιτικών που διευκολύνουν τις επενδύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον:
1) Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην πολιτική διαδικασία και στους θεσμούς
2) Σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος
3) Χάραξη και εφαρμογή σταθερής Βιομηχανικής, Τουριστικής και Ενεργειακής Πολιτικής
4) Αλλαγή της αρχιτεκτονικής του τραπεζικού συστήματος και ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
5) Υλοποίηση επενδύσεων σε μεγάλες υποδομές με ιδιωτική χρηματοδότηση
6) Αναβίωση της αγοράς κατοικίας με μείωση του αποθέματος των κατοικιών και διευκόλυνση των συναλλαγών
7) Κινητοποίηση θεσμικών ιδίων κεφαλαίων για τις ΜμΕ
8) Αύξηση της αποτελεσματικότητας «μαλακής» χρηματοδότησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Citi: «Βλέπει» αστοχία στα πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Handelsblatt: Το ΔΝΤ παραμένει στην Ελλάδα και στις οικονομίες της Ευρωζώνης
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» από το ΔΝΤ: 10 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους θα πληρώσουμε οι Έλληνες έως το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα