Στα 100 δολάρια/βαρέλι «βλέπουν» να επιστρέφει, για πρώτη φορά από το 2014, το πετρέλαιο οι μεγάλοι traders του κλάδου, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δυσκολεύονται να αναπληρώσουν την προσφορά που χάνεται από την αγορά μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις ιρανικές εξαγωγές. Ωστόσο, με την τιμή του πετρελαίου τύπου Brent να κάνει άλμα κοντά σε υψηλό τεσσάρων ετών τη Δευτέρα, αυτή ακριβώς η άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού» είναι ό,τι προσπαθούσε να αποτρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκώντας πιέσεις στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή του.

Παρά τις πιέσεις, όμως, το «καρτέλ» του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στις αμερικανικές πιέσεις και να αυξήσουν την παραγωγή τους για να κρατηθεί χαμηλά η τιμή του πετρελαίου.

«Η αγορά δεν έχει τον τρόπο να καλύψει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που μπορεί να εξαφανιστούν στο δ’ τρίμηνο», ανέφερε σε ομιλία του στο συνέδριο S&P Global Platts Asia Pacific Petroleum Conference ο Daniel Jaeggi, συνιδρυτής της Mercuria Energy Group.

«Αυτό σημαίνει, κατά την άποψή μου, ότι είναι πιθανό να δούμε την τιμή [του πετρελαίου] να υπερβαίνει ακόμη και τα 100 δολάρια ανά βαρέλι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι, όταν η κυβέρνηση Τραμπ, ανακοίνωσε τον Μάιο ότι σχεδιάζει να επιβάλει και πάλι κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, η αγορά εκτιμούσε ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια απώλεια 300.000-700.000 βαρελιών την ημέρα, επισημαίνει ο Ben Luckock, από τους επικεφαλής διαπραγμάτευσης της Trafigura Group για τον κλάδο του πετρελαίου.

Πλέον, η κρατούσα εκτίμηση είναι ότι μπορεί να χαθούν έως και 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ο ίδιος βλέπει την τιμή του πετρελαίου να «πιάνει» τα 90 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι τα Χριστούγεννα και τα 100 δολάρια στις αρχές του 2019.

Σήμερα, Δευτέρα, η τιμή του πετρελαίου Brent βρισκόταν στα 80,56 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Και αυτό την ώρα που δεν είναι μόνον η παραγωγή του Ιράν που μειώνεται, αλλά και η παραγωγή της Βενεζουέλας που έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση, ενώ η αμερικανική παραγωγή αντιμετωπίζει και αυτή προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Deutsche Bank: Αυτό είναι το νόμισμα που θα βγει κερδισμένο από τον εμπορικό πόλεμο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σενάρια που δίνουν ώθηση στην τουρκική λίρα