ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια επανάκτησης των 640 μονάδων, στοχεύοντας στην επανείσοδο του στο βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που διέσπασε πρόσφατα.
Η χαμηλού κόστους και ενδιαφέροντος προσπάθεια έφερε ξανά δείκτες και μετοχές στις πρώτες αντιστάσεις τους. Οι σημερινές συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών (ανεργία & πληθωρισμός) δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρότερο από ότι πολλοί ανέμεναν.
Το -2,3% του πληθωρισμού τον μήνα Αύγουστο μάς θυμίζει καταστάσεις στασιμοπληθωρισμού της Ιαπωνικής οικονομίας, με όλα τα μειονεκτήματα και κανένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας «του Ανατέλλοντος Ηλίου».
Αν συνυπολογίσουμε ότι ακόμα είμαστε στον Σεπτέμβριο, τα Ελληνοτουρκικά, εκ νέου το Προσφυγικό, αλλά και τα ανοικτά οικονομικά μέτωπα, δικαίως οι επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους μόνο από το ελληνικό χρηματιστήριο. Με δεδομένο ότι και τα Διεθνή χρηματιστήρια αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις έγκριτων αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, η επιφυλακτικότητα παραμένει. Τρανή απόδειξη της επιφυλακτικότητας τα στοιχεία του Χ.Α.Α. που για όλο το 2020 δείχνει σταθερά πωλητές τους ξένους, με τους Έλληνες να απορροφούν την προσφορά…
Η ελληνική ομολογιακή αγορά, παρά τα ανωτέρω προβλήματα, συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, συνεχίζει να παραμένει προβληματική, όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο ΓΔ και 1572 ο FTSE. Οι ΚΜΟ 25 & 50 ημερών, αν και έχουν οριζοντιοποιηθεί και βρίσκονται κοντά, ακόμα είναι πάνω από τις τρέχουσες τιμές, αποτελώντας τις πρώτες αντιστάσεις.
To ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΚΜΟ 30 ημερών expo να βρίσκεται στις 328 μον. Όσο ο ΔΤΡ παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, η αγορά δύσκολα θα δει υψηλότερα επίπεδα (λόγω βαρύτητας τους), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών, αλλά κυρίως του Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 που συγκέντρωσε σχεδόν το 20% των συναλλαγών.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να ασθμαίνουν στο ταμπλό, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα τους, με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων «κόκκινων δανείων». Όμως η εξελισσόμενη ύφεση, αλλά και η καταβαράθρωση του τουριστικού κλάδου, προμηνύουν νέα προβλήματα για τον κλάδο.
Συμπερασματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες FED & ECB, οι πάσης φύσεως πληγές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν, μαζί με την υποβόσκουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέτωπα της υφηλίου. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια…
Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα. Σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.
Η σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, δεν μας έκαναν σοφότερους ως προς το μέγεθος της αβεβαιότητας για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Όσο για την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης οι εξελίξεις στο θέμα της Ελληνογαλλικής συμμαχίας θα μας φωτίσουν περισσότερο, αν και εκτιμούμε ότι η τουρκική οικονομία θα αποτελέσει την “αχίλλειο πέρνα” του T. Erdogan. Ο χρόνος του μειώνεται επικίνδυνα, όσο η Τουρκική Λίρα καταγράφει συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά, έναντι του Δολαρίου & του Ευρώ.
Τέλος, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επηρεάσουν την μετέπειτα εικόνα της ελληνικής οικονομίας & κεφαλαιαγοράς. Προς το παρόν, η πραγματική οικονομία είναι άκρως προβληματική, όπως και η εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και του χρέους. Αν τα μέτρα επικεντρωθούν (άλλη μια φορά) σε παροχές που δεν θα δημιουργούν εθνικό προϊόν & επενδύσεις, η ταλαιπωρία θα συνεχισθεί…
Υ.Σ. Πληροφορούμε ότι μετά το αξέχαστο 2015, μικρή μερίδα ξένων προμηθευτών ζητά προκαταβολή 100% για παραγγελίες πρώτων υλών & ανταλλακτικών από Ελληνικές εταιρίες. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα επανέλθουμε, μόλις επιβεβαιώσουμε τον μέγεθος του, αλλά και τα αίτια..
ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση