Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Πρώιμο χριστουγεννιάτικο πάρτι στις αγορές

Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η μεταβίβαση του 22% των μετοχών της Εθνικής που κατείχε το ΤΧΣ στέφθηκε, κατά γενική ομολογία, από επιτυχία με δύο σημεία να χρήζουν ειδικής αναφοράς.

Το πρώτο σημείο που χρήζει ειδικής αναφοράς είναι αυτό της συμμετοχής των κορυφαίων ονομάτων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο βιβλίο των διεθνών επενδυτών (Fidelity, Blackrock, Norges, Capital, Lazard, Allianz, Robecco κ.α.) σηματοδοτώντας το ξεκίνημα των τοποθετήσεων κεφαλαίων μακράς πνοής σε ελληνικούς τίτλους που θα ξεδιπλωθεί την επόμενη διετία, ιδιαίτερα μετά τη μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.

Για την ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ευεργετείται καθώς αναβαθμίζεται ο συντελεστής στάθμισης στους βασικούς δείκτες (Γ.Δ., FTSE 25 κ.α.) προκαλώντας αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Δεύτερον, ικανοποιητικός αριθμός Ελλήνων επενδυτών που ανήλθαν σε 7.427 κατά την ανακοίνωση του ΤΧΣ, συμμετείχαν στη διαδικασία και έλαβαν το 60% περίπου των τίτλων που ζήτησαν σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους, επιβεβαιώνοντας  την εκτίμηση ότι ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος εξυγιάνθηκε και οι προοπτικές του  είναι πλέον ελπιδοφόρες.

Μια διαδικασία που προσδοκάται να επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους και στη συνέχεια σε τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον να δρομολογηθεί και η διάθεση ποσοστού της Hellenic Energy με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση του free float ώστε να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής και να αναβαθμιστεί η κεφαλαιοποίησή της.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank σπεύδει να αυξήσει τις τιμές στόχους για τις συστημικές τράπεζες, ενώ ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2024 διατηρεί το στόχο της ανάπτυξης στο 2,9% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ καθώς διαγράφονται προσδοκίες για πιθανή εξομάλυνση στο διεθνές περιβάλλον το επόμενο διάστημα. Την συγκρατημένα αισιόδοξη αυτή εκτίμηση έχει υιοθετήσει η Goldman Sachs καθώς εκτιμά ότι ο πόλεμος  στη Μ. Ανατολή δεν θα επεκταθεί πέραν της Γάζας, η συνάντηση Μπάιντεν-Σι θα δρομολογήσει διαδικασίες συνεννόησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τέλος οι Κεντρικές Τράπεζες ολοκλήρωσαν το κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων.

Σαν αποτέλεσμα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει ρυθμό αύξησης ύψους 2,6% το 2024.

Ενόψει των παραπάνω, ο τζίρος των 1,1 δισ. ευρώ της Παρασκευής οπότε μεταβιβάστηκαν 201,2 εκ. μετοχές της Εθνικής, συνέβαλε στην υπέρβαση του οχυρού των 1240 μονάδων του Γ.Δ. με την  πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται πλέον στις 1264 -1270 μονάδες.

Στο βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν παρουσιάσει σημαντικές διαταραχές, η ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μπορεί να επιταχυνθεί  καθώς μάλιστα τα μεγέθη του 9μήνου που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της βελτίωσης των βασικών μεγεθών των εταιρειών κατά το 2ο εξάμηνο.

Με τη Scope Ratings να επισημαίνει ότι ακόμη και στο αρνητικό σενάριο που αφορά συνθήκες στασιμοπληθωρισμού για την ελληνική οικονομία, δεν θα απειληθεί η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας που έχει ήδη δοθεί από 2 οίκους αξιολόγησης (την S & P και τη Scope Ratings) και αναμένεται να δοθεί την 1η Δεκεμβρίου και από τη Fitch.

Διαβάστε επίσης

J.P. Morgan για Coca Cola HBC: Η σημασία του προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους €400 εκατ.

Abercrombie & Fitch: Άλμα 20% στις πωλήσεις τριμήνου – Ανεβάζει τον πήχη για το έτος

J.P. Morgan για ΔΕΗ: Τι σημαίνει η ενσωμάτωση της ENEL Romania – Νέα αύξηση στην τιμή στόχο στα €15