Πικρή γεύση άφησε η χθεσινή συνεδρίαση για μια σειρά από μετοχές που είχαν πρωταγωνιστήσει τουλάχιστον στο πρώτο 5μηνο της χρονιάς.

Τα απανωτά placements και οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, όσο κι αν καθιστούν ελκυστικές τις ελληνικές μετοχές και δηλώνουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών γι’ αυτές δεν παύουν να στερούν σημαντική ρευστότητα από το σύστημα, ειδικά όταν επίκειται αναβάθμιση της αγοράς σε ώριμο χρηματιστήριο, που σημαίνει ότι κάποια hedge funds επειδή δεν προβλέπεται στο καταστατικό τους η τοποθέτηση σε  developed αγορές, θα θελήσουν να αποχωρήσουν.

1

Διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 μήνες, αν επικαλεστούμε παλαιότερες δηλώσεις της διοίκησης του Χ.Α.

Επίκαιρο είναι το σχόλιο της JP Morgan τον περασμένο Μάρτιο, που σε ανάλυσή της υποστήριζε ότι: «Θυμόμαστε όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε ώριμη αγορά το 2001.

Τότε το ενδιαφέρον για την αγορά υποχώρησε σημαντικά.

Δεν βλέπουμε γιατί αυτό το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί.

Θα συγκεντρώσει η Ελλάδα μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Αυστρία ή την Ιρλανδία;

Υπάρχουν αρκετοί επενδυτές των αναδυόμενων αγορών που δίνουν “υπέρβαρη” σύσταση στην Ελλάδα και επιθυμούν να μείνει σε αυτή την κατηγορία.

«Περιμένουμε ακόμη να ακούσουμε από έναν επενδυτή των ώριμων αγορών ότι θα ήθελε η Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτές», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Τα μάτια της αγοράς, μοιραία πέφτουν στην μετοχή της Εθνικής με συνειρμούς σχετικά με τους χειρισμούς του ΤΧΣ που υποσχόταν  long only funds και η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή του placement, των 7,55 ευρώ την περασμένη Πέμπτη.

Διάστημα που μέχρι σήμερα ήταν ορατό ότι τα «φίλια» χαρτοφυλάκια με νύχια και με δόντια προσπαθούσαν να κρατήσουν τη μετοχή πάνω ή πέριξ των 7,55 ευρώ, για να έρθει το Βατερλό στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αλλά και χθες με κλείσιμο στα 7,42 ευρώ.

Την ίδια περίοδο, τελείως αθόρυβα, πραγματοποιήθηκε το placement της Κύπρου στα 4,22 ευρώ.

Η μετοχή «έφυγε» προς τα κάτω και από 4,85 ευρώ στο κλείσιμο της Τρίτης έφτασε στα 4,34 ευρώ την Τετάρτη για να ανακάμψει στα 4,41 ευρώ και +5% από την τιμή του placement.

Το τι έχει συμβεί στην ΕΤΕ με τις ανακολουθίες και τα πίσω μπρος του κ. Ηλία Ξηρουχάκη, είναι κάτι που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, για μία φαινομενικά εύκολη αποκρατικοποίηση, που το άγχος της συμμετοχής είχαν οι ξένοι και σίγουρα όχι ο πωλητής, δηλαδή το ΤΧΣ.

Υπενθυμίζουμε ότι μία μέρα πριν την ολοκλήρωση του placement, στις 2/10, άνθρωποι του περιβάλλοντος του υπό προθεσμία CEO του ΤΧΣ διέρρεαν ότι «εγγράφονταν ως επί το πλείστον long only funds, τα οποία θα κρατούσαν τις μετοχές τους» και πως «αυτοί (σ.σ. οι ξένοι) που μπαίνουν στην μετοχή, τοποθετούνται για τουλάχιστον 20 χρόνια»!

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της διοίκησης της Cener για το placement με την μετοχή να κλείνει με απώλειες άνω του 3%, στα 9,21 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα bids έγιναν στην περιοχή των 9 ευρώ, κάτι που δείχνει άλλωστε η χθεσινή κίνηση της μετοχής, ενώ οι προσφορές εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν μεταξύ 400 – 500 εκατ. ευρώ.

Λιγότερο από 50 σεντς, μόλις 46 λεπτά, χωρίζουν τη μετοχή της Μυτιληναίος από τα χαμηλά 52 εβδομάδων με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 32,66 ευρώ (32,20 το χαμηλό 52 εβδομάδων) προκαλώντας συναγερμό, τεχνικά, για τα επίπεδα της μετοχής, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Κατά τα άλλα αίσθηση προκάλεσε το 29,1% στην Τράπεζα Αττικής, και ερμηνεύοντας την κίνηση της μετοχής κάποιοι χρηματιστές, σχολιάζουν ότι την τελευταία στιγμή, επενδυτικά σχήματα μπήκαν για να πάρουν θέση στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Σημειωτέον, θα γίνει reverse split (100 μετοχές θα συγχωνευθούν σε 1 ώστε ο αριθμός των μετοχών της Τράπεζας να μειωθεί από περίπου 53 εκατομμύρια σε 530.000.

Κάθε νέα μετοχή μετά τη συνένωση θα δίνει το δικαίωμα για 677 νέες μετοχές στο 1,87 ευρώ/μετοχή.

Μία νέα μετοχή δίνει ένα τίτλο κτήσης.

Ένας τίτλος κτήσης δίνει το δικαίωμα για 3,5 νέες μετοχές στο 0,05 ευρώ/μετοχή.

Οι τίτλοι κτήσης δεν θα διαπραγματεύονται, αλλά ο μέτοχος θα έχει το δικαίωμα είτε μαζί με την αύξηση είτε μετά, εντός 20 ημερών να δηλώσει αν θέλει να ασκήσει το δικαίωμα που δίνει ο τίτλος κτήσης.

Χθες ήταν η πρώτη ανοδική μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις όπου είχε χάσει… 91%!

Διαβάστε επίσης

Εθνική: Το «Βατερλώ» του Ξηρουχάκη, οι άφαντοι θεσμικοί επενδυτές και η βουτιά της μετοχής

Cenergy: Όλα έτοιμα για την ΑΜΚ

Εθνική – Placement: Ακυρώνει τη μέγιστη τιμή διάθεσης των μετοχών το… χρηματιστηριακό «ταμπλό» – Ο ρόλος Ξηρουχάκη