Τουλάχιστον 15% χωρίζει την αγορά από τα επίπεδα των 913 μονάδων και γενικότερα τα επίπεδα πάνω από τις 900 μονάδες τα οποία έχει «αποχωριστεί» από τις 20 Φεβρουαρίου 2020.  Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής από τη στιγμή μάλιστα που η θέση των Ελλήνων επενδυτών ενισχύεται μήνα με τον μήνα.

Η ακολουθία των τιμών κρίνεται άκρως συντηρητική –έως και αισιόδοξη- σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στο εξωτερικό με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα έναντι τριών συνεχόμενων πτωτικών του δείκτη Nasdaq φαινόμενο αρκετά σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει τα ηνία της αγοράς κρατώντας ανέπαφες κρίσιμες ζώνες τιμών όπως η ζώνη των 800 μονάδων που έχει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης.

Κατά τα λοιπά η διαγραμματική εικόνα έγινε ισχυρά αισιόδοξη αφού μετά την αντίσταση των 830 μονάδων ακολουθεί ένα ξέφωτο ανόδου έως τις 910 μονάδες. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση ακόμα δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερτιμημένες ζώνες και τόσο οι τεχνικοί δείκτες (MACD και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών) κρατούν την θετική τους άποψη για την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τάσης.

Εξελίξεις που έχουν αρχίσει ήδη να συντελούνται στην αγορά θα καθορίσουν και την τάση. Στον απόηχο, λοιπόν, της συγκράτησης της ύφεσης το 2020 (8,2%) σε σχέση με τις προβλέψεις (τουλάχιστον 10,5%) και τις προσδοκίες για άνοιγμα της αγοράς από τις 22/3 (τουρισμός τον Μάιο) η αγορά θα πρέπει να τιμολογήσει: Η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 προχωράει επίσημα πλέον με σαφή χρονοδιαγράμματα για την τιτλοποίηση του Galaxy αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87 έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, τα νομοσχέδια για την συμμετοχή του ΤΧΣ και την έγκριση των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ» ολοκληρώνονται μέσα στην εβδομάδα. Όλες αυτές οι κινήσεις -αν και αναμενόμενες- απελευθερώνουν δυνάμεις και βάζουν τις ελληνικές τράπεζας σε μια λογική κανονικότητας, την λογική της επόμενης ημέρας των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και της επιστροφής στην οργανική ανάπτυξη.

Από την άλλη η ρευστότητα του συστήματος δοκιμάζεται. Κι αυτό ήταν φανερό χθες μετά την ανακοίνωση έκδοσης του ομολογιακού της ΔΕΗ για 500 εκατ. ευρώ. Από κάπου θα πρέπει να βγει αυτή η ρευστότητα για να συμμετάσχει κανείς στην έκδοση, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την έκδοση ομολόγου από την Alpha ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή η γενική συνέλευση της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 λαμβάνει απόφαση για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 60 εκατ. ευρώ, αν και κάποιες πηγές τοποθετούν την αύξηση σε επίπεδα υψηλότερα των 70 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες μέρες δε, η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04 θα υλοποιήσει τη δική της απόφαση για την έκδοση ομολογιακού 200 εκατ. ευρώ κι ακόμα μένουν αντίστοιχες αποφάσεις από την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 , την Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10, ενδεχομένως και την ΕΤΕ, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι και η Πειραιώς θα σηκώσει την… μπάνκα στον αέρα με 1 δισ.!

Διαβάστε επίσης:

M.M. Warburg: Τι επιλογές έχουν οι κεντρικές τράπεζες για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων

Εθνική Τράπεζα: Πώς θα έλθει η ανάκαμψη το 2021

Πώς θα τιμολογηθεί η ύφεση 8,2% από το ταμπλό τις επόμενες μέρες