ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη Fitch στις 27 Ιανουαρίου ανοίγει ο φετινός κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας με μεγάλο στοίχημα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023, δεκατρία δηλαδή χρόνια μετά την υπαγωγή των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία «σκουπίδια» και της ελληνικής οικονομίας στην μακρά περίοδο των Μνημονίων.
Κρυφή ελπίδα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η Fitch να κάνει την έκπληξη δίνοντας στη χώρα μια περιορισμένη αναβάθμιση, καθώς αυτή τη στιγμή μας «βαθμολογεί» δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και εάν βελτίωνε την αξιολόγηση κατά μια βαθμίδα δεν θα ήταν εκείνη που θα «χρεωνόταν» την υπαγωγή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Θα βελτίωνε ωστόσο περαιτέρω την θέση της οικονομίας δίνοντας ένα ισχυρό θετικό σήμα και μάλιστα σε μια ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.
Βεβαίως, είτε έχουμε αναβάθμιση είτε όχι το σκεπτικό που θα δημοσιοποιήσει ο διεθνής οίκος στις 27 Ιανουαρίου θα είναι ενδεικτικό της δυναμικής που επικρατεί στις ξένες αγορές για το timing ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι ωστόσο αληθές πως οι περισσότερο ρεαλιστές, εντός και εκτός κυβέρνησης, θεωρούν πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά τις εκλογές.
Παρά τη σαφή πρόοδο που καταγράφεται σε μακροοικονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο, υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αξιολογητών ειδικά σε μια περίοδο που και η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σημαντικές αβεβαιότητες είναι το πόσο απότομη θα είναι η βουτιά στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο αλλά και το πόσο συνεπής θα είναι η χώρα με την διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μεταρρυθμιστική συνέπεια. Αυτοί είναι δύο βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και την διατήρηση της τα επόμενα χρόνια, που είναι το πραγματικά μεγάλο στοίχημα.
Υπό αυτό το πρίσμα, το πολιτικό ρίσκο δεν είναι αμελητέος παράγοντας στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα, ιδιαίτερα με δεδομένους τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς καθώς το μεγάλο ερώτημα για τους ξένους είναι όχι μόνο εάν αλλά και πόσο γρήγορα η χώρα θα αποκτήσει μια λειτουργική κυβέρνηση, που θα έχει και θετικό προφίλ για τις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, το πόσο πιθανόν είναι η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τις 21 Απριλίου. Η Fitch ξεκινάει πρώτη τις αξιολογήσεις, στις 27 Ιανουαρίου, αλλά απέχει δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα και δύσκολα μπορεί να υποθέσει κανείς πως θα κάνει ένα τέτοιο άλμα. Μετά τη Fitch ακολουθεί η DBRS στις 10 Μαρτίου η οποία αξιολογεί αυτή τη στιγμή τη χώρα μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Μία αναβάθμιση από την DBRS δίνει δηλαδή στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να συμπεράνει κάποιος πως ο νεότερος από τους τέσσερις οίκους θα πάρει ένα τόσο ισχυρό ρίσκο προεκλογικά. Στις 17 Μαρτίου ακολουθεί η Moody’s που κρατά – ανεξήγητα για πολλούς – πολύ σκληρή στάση έχοντας ρίξει άγκυρα στην αξιολόγηση της, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Την Moody’s θα διαδεχθεί η Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου η οποία επίσης διατηρεί τη χώρα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα ενώ τον Οκτώβριο που ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της. Η αξιολόγηση της ωστόσο θεωρητικά θα βρίσκεται χρονικά στην καρδιά της εκλογικής διαδικασίας οπότε, θεωρητικά πάλι θα είναι μεγάλη πρόκληση να αποφασίσει μια τόσο δυναμική κίνηση. Θα μπορούσε όμως να μεταβάλλει τις προοπτικές σε θετικές. Οι αξιολογήσεις του πρώτου εξαμήνου ολοκληρώνονται στις 9 Ιουνίου με τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Fitch, η οποία, θεωρητικά επίσης θα γίνει μετά τις εκλογές με τη νέα κυβέρνηση λειτουργική.
Στο δεύτερο εξάμηνο που θεωρείται είναι και το πιο κρίσιμο για την ανάκτηση της επενδυτικής αναμένονται η δεύτερη αξιολόγηση της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη αξιολόγηση της Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη αξιολόγηση της Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου. Η Scope Ratings, o γερμανικός οίκος δεν είναι επιλέξιμη από την ΕΚΤ ακόμη. Ακόμη όμως και εάν αυτό συμβεί άμεσα είναι ένα ερώτημα εάν μια από τις πρώτες κινήσεις θα ήταν να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.
Διαβάστε επίσης
Fitch: Οριακή ύφεση το 2023 προβλέπει ο διεθνής οίκος – Από το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα – Στα 13,8 δισ. ευρώ ο πιθανός «λογαριασμός» της Eurostat για το χρέος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι