Ο μαύρος μαρκαδόρος γράφει μια μεγάλη αλήθεια στον αθηναϊκό τοίχο: Οι πιο απογοητευμένοι άνθρωποι στο κόσμο είναι εκείνοι που κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό που ήθελαν.

Στα σχεδόν 23 χρόνια της «θητείας» της στο χρηματιστήριο η εταιρεία Πλαίσιο παρήγαγε πάντα κέρδη. Τα οποία στο σύνολό τους φτάνουν στα 147 εκατ. ευρώ.

1

Ο Γιώργος Γεράρδος και ο μοναχογιός του Κωνσταντίνος, ως διοικητικοί και μετοχικοί ηγέτες της εταιρείας, έχουν πιστοποιήσει διαχρονικά ότι είναι ιδιαίτερα γαλαντόμοι με τις χρηματικές διανομές. Καθώς τα διανεμηθέντα μερίσματα μαζί με τις επιστροφές κεφαλαίου ανέρχονται στα επίπεδα των 77 εκατ. ευρώ. Περίπου τα μισά από την καθαρή και μετά από φόρους, συνολική κερδοφορία.

Η γενναία αυτή μερισματική πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, των βασικών μετόχων. Γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος από τις χρηματικές διανομές. Υπολογιζόμενες σε τουλάχιστον 58 εκατ. ευρώ, αν θεωρηθεί ότι το μεσοσταθμικό ποσοστό τους στην πορεία των χρόνων κινήθηκε στο 75%. Έναντι του 82,2% που μόλις πρόσφατα κατείχαν.

Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να έφεραν την ευτυχία ούτε στον ηλικίας 76 ετών σήμερα, ιδρυτή και Πρόεδρο της εταιρίας Γιώργο Γεράρδο, αλλά και ούτε στον 45χρονο γιό του Κωνσταντίνο, που κατέχει τη θέση του CEO.

Η απόφασή τους να οδηγήσουν το Πλαίσιο στην έξοδο από το χρηματιστήριο «ντύθηκε» με τον μανδύα της απογοήτευσης. Διότι όπως υποστηρίχθηκε από την πλευρά τους, το επενδυτικό κοινό δεν ανταποκρίθηκε στα θετικά κελεύσματα των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και επέμενε να την κρατά σε υποτιμημένα επίπεδα αποτίμησης.

Παράλληλα, το σκεπτικό των βασικών μετόχων πέρασε και σε άλλες υπερβατικές αναφορές, που καταφανώς και ξενίζουν. Κάνοντας λόγο για ένα πιεστικό κανονιστικό πλαίσιο, που έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντικός χρόνος για να δημοσιεύει η εταιρεία λογιστικές καταστάσεις ανά τρίμηνο…

Τέτοιες «ομορφιές» στις αντιλήψεις, από τις οποίες δεν έλλειψε και η αυταρέσκεια, κινούμενη στα όρια του αριβισμού. Βασιζόμενη στο «εμείς διαθέτουμε γεμάτο ταμείο και δεν έχουμε ανάγκη να αξιοποιήσουμε το βασικό εργαλείο της χρηματοδότησης που προσφέρει το χρηματιστήριο»…

Φταίνε όλοι οι άλλοι για την απόφαση εξόδου

Κατά έναν περίεργο τρόπο, για την οικογένεια Γεράρδου φταίνε όλοι οι άλλοι, που δεν τους έχουν ανεβάσει στο βάθρο το οποίο ίδιοι κρίνουν ότι τους αξίζει επιχειρηματικά. Μάλλον εδώ ταιριάζει πώς το βαρύτερο φορτίο είναι να κουβαλά κάποιος πολλές επιθυμίες.

Οι βασικοί μέτοχοι πετάνε μάλιστα την μπάλα στην εξέδρα όταν αναφέρονται στο γιατί δεν άνοιξαν τόσα χρόνια το free float της εταιρείας, με τους ίδιους να διατηρούν ένα τόσο συγκεντρωμένο «χαρτί». Που χωρίς μια υποτυπώδη «φροντίδα» και χωρίς ένα διευρυμένο μετοχολόγιο, είναι αναμενόμενο να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Ο πεισματικά οικογενειοκρατικός χαρακτήρας , δεν είναι ο ενδεδειγμένος σύμβουλος για μια εισηγμένη εταιρεία. Ενώ βεβαίως στο χρηματιστήριο οι έννοιες υποτίμηση και υπερτίμηση κάνουν διαδοχικούς κύκλους. Ερήμην κατά κανόνα των θεωρούμενων δίκαιων αποτιμήσεων και με το «ταμπλό» να μην λέει πάντα την αλήθεια.

Το πάζλ των αποτιμήσεων από τη χρονιά της «φούσκας»

Το Πλαίσιο μπήκε στο αθηναϊκό χρηματιστήριο τον Μάρτιο του 1999. Τη χρονιά δηλαδή της μεγάλης «φούσκας» όταν πέρασαν το κατώφλι του «ναού» του χρήματος 42 εταιρείες. Αντλώντας κεφάλαια 627,8 εκατ. ευρώ, τα οποία υπερκαλύφθηκαν κατά 218 φορές. Άλλες εποχές και άλλα συναλλακτικά  ήθη.

Η εταιρεία Γεράρδου διέθεσε 600.000  νέες μετοχές (το 15% του συνόλου) με 3.250 δραχμές τότε, τη μία. Ήτοι 9,54 σημερινά ευρώ. Συγκεντρώνοντας κεφάλαια 5,72 εκατ. ευρώ, με κύριο ανάδοχο την τράπεζα Εργασίας και σύμβουλο έκδοσης την Telesis χρηματιστηριακή. Κατά την εισαγωγή, αρχικά στη χαλαρότερων προϋποθέσεων Παράλληλη αγορά, η αποτίμηση της εταιρείας ήταν στα 43,88 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχούσε δε, σε 30,5 φορές τα καθαρά κέρδη της χρήσης του 1998.

Τώρα το Πλαίσιο φεύγει από την αγορά με αποτίμηση στα 101,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 12,2 φορές τα καθαρά κέρδη του τελευταίου κυλιόμενου 12μηνου (πρώτο 6μηνο του 2022 και δεύτερο του 2021).

Με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο η εταιρεία προχώρησε σε διανομή δωρεάν μετοχών, με αναλογία 3 νέες για μια κάθε μία παλιά. Τον Ιούνιο του 2000 προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, δίνοντας 2 νέες μετοχές ανά 10 παλαιές στην τιμή των 3,23 ευρώ τη μία. Συγκεντρώθηκαν τότε 11,879 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 10 εκατ. ευρώ ήταν η αναλογική εισφορά του Γιώργου Γεράρδου. Από τις εταιρικές μεταβολές η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής της Πλαίσιο διαμορφώθηκε στα 2,53 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 όταν το χρηματιστήριο έφτασε στα ιστορικά υψηλά, η μετοχή της εταιρείας Πλαίσιο υπερκέρασε τα 24 ευρώ, με την αποτίμηση της εισηγμένης να ξεπερνά το μισό δις ευρώ. Μεταγενέστερα ο Γιώργος Γεράρδος απομείωσε με πωλήσεις το αρχικό ποσοστό του, αλλά τα τελευταία χρόνια ο γιός του Κωνσταντίνος με σποραδικές αγορές ανέβασε και πάλι ψηλά την οικογενειακή συμμετοχή. Οι πωλήσεις του πατέρα και οι αγορές από το γιό, εκτιμάται ότι ήταν σχεδόν ισοϋψείς από πλευράς οικονομικών μεγεθών.

Αποδόσεις 209% για όσους έμειναν πιστοί στο «χαρτί»

Με το 82,2% στο οικογενειακό τους χαρτοφυλάκιο, προχωρούν τώρα στη δημόσια πρόταση προσφέροντας 4,58 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή 44,4% πάνω από την μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου εξαμήνου. Από το ξεκίνημα του 2022 έως τις 22 Δεκεμβρίου που έγινε η δημόσια πρόταση το ‘’χαρτί’’ είχε χάσει το 21,3% της αξίας του, με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 7.439 ευρώ. Ενισχυμένη κατά περίπου 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι επενδυτές που εξ αρχής μπήκαν στην εταιρεία και ακολούθησαν και την ΑΜΚ, έχουν λάβει έως τώρα μικτές χρηματικές διανομές 3,42 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζονται σε καθαρά μετά από τη φορολογία έσοδα 3,236 ευρώ. Επίσης ανά μετοχή. Ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση σε 209% σε ορίζοντα 23 ετών. Διάστημα κατά το οποίο ο πληθωρισμός έχει «τρέξει» με 63%, ενώ η τοποθέτηση σε χρυσές λίρες έχει προσφέρει κέρδη 491%.

Για να αποκτήσουν όλες τις μετοχές της μειοψηφίας οι βασικοί μέτοχοι της Πλαίσιο θα χρειαστεί να ξοδέψουν 18 εκατ. ευρώ. Βγάζοντας όμως την εταιρεία από το χρηματιστήριο θα έχουν την πλήρη άνεση να πάρουν αυτά τα λεφτά από το ταμείο της, μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Καθότι το Πλαίσιο έχει στην άκρη ρευστότητα 39,75 εκατ. ευρώ, που υπερβαίνει κατά 27,5 εκατ. ευρώ τις δανειακές υποχρεώσεις.

Η «χρυσή» έξοδος των βασικών μετόχων

Με δεδομένο ότι η οικογένεια Γεράρδου εύκολα θα πιάσει το 90% που απαιτείται για την απόσυρση της εταιρείας από το χρηματιστήριο, η όλη κίνηση συνιστά μια «χρυσή» έξοδο. Αφού μέσα σε 23 χρόνια: Η αξία της συμμετοχής από τα 37,3 εκατ. ευρώ κατά την εισαγωγή (για το 85% των μετοχών) ανέρχεται τώρα στα 101,1 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας πλέον το 100%.

Συνεπώς αν σε αυτή τη θετική διαφορά των 63,8 εκατ. ευρώ, προστεθούν τα μερίσματα που έχουν εισπραχθεί (58 εκατ. ευρώ), αφαιρεθεί το κόστος συμμετοχής στην ΑΜΚ ( 10 εκατ. ευρώ) και αποσβεστεί το κόστος της δημόσιας πρότασης μέσω επιστροφής κεφαλαίου, τότε είναι ευνόητο ότι σε αυτά τα 23 χρόνια η οικογένεια Γεράρδου έγινε πλουσιότερη κατά περίπου 112 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως και παραπάνω, αλλά αυτό οφείλεται στη δική της επιχειρηματική οξυδέρκεια και αποτελεσματικότητα.

Μάλλον λίγο το κακό που οι επενδυτές δεν είδαν την «κρυμμένη» αξία της εταιρείας. Διόλου απίθανο στο εξής, ως μη εισηγμένη, να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον από υποψήφιους μνηστήρες για την εξαγορά της. Και όλα αυτά όταν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Γεράρδος, βραβευμένος το 2021 ως επιχειρηματίας της χρονιάς, είχε μεικτές αμοιβές 200.208 ευρώ. Ενώ, για τον CEO Κωνσταντίνο Γεράρδο οι μεικτές αμοιβές που έλαβε από την εταιρεία ήταν 186.888 ευρώ.

Έφυγαν 29 εταιρείες από το Χ.Α σε 7,5 χρόνια

Ανεξαρτήτως όλων αυτών η έξοδος της Πλαίσιο, δημιουργεί ακόμη μία τρύπα στην ούτως ή άλλως αβαθή χρηματιστηριακή αγορά. Καθότι είναι η 29η εταιρεία στη σειρά που φεύγει από το χρηματιστήριο κατόπιν δημόσιας πρότασης, στα τελευταία 7,5 χρόνια.

Δηλαδή από το καλοκαίρι του 2015, χωρίς να υπολογίζονται οι εταιρείες που έφυγαν από τα «ταμπλό» επειδή ενσωματώθηκαν σε υφιστάμενους εισηγμένους ομίλους. Αλλά και ούτε και εκείνες που μετακίνησαν την έδρα τους στο εξωτερικό, εξακολουθώντας όμως να έχουν παράλληλη διαπραγμάτευση και στην αγορά της Αθήνας.

Σε αυτά τα 7,5 χρόνια κινήθηκαν οι διαδικασίες διαγραφής περίπου 50 εταιρειών που είχαν πτωχεύσει, ενώ στον αντίποδα μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι οι νέες εισαγωγές. Εγείροντας ζήτημα μείζονος σημασίας για τον νεό διοικητικό ηγέτη του χρηματιστηρίου Γιάννο Κοντόπουλο και τα όσα βερμπαλιστικά εκείνος αναφέρει σε κάθε ευκαιρία.

Ζητούνται φορολογικά κίνητρα για τις εισηγμένες

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το γενναίο, αλλά αναγκαίο μέτρο είναι η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τις εισηγμένες. Ακόμη και κλιμακωτά με βάση τα ποσοστά της ελεύθερης διασποράς των μετοχών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανασχέσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά και να κεντρίσει το ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές.

Οι καταστάσεις γίνονται πιεστικότερες καθώς και άλλες επιχειρήσεις είναι καθ’ οδόν προς την έξοδο. Και μάλιστα μεγάλες, όπως ή Τέρνα Ενεργειακή, όταν θα κλείσει το δρομολογούμενο deal εξαγοράς. Ενώ βλέψεις για το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει και ο όμιλος Μυτιληναίου.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι από το καλοκαίρι του 2015, οι συνολικά 29 εταιρείες, μαζί με την Πλαίσιο, που εγκατέλειψαν την οργανωμένη αγορά του χρηματιστηρίου, αποτιμήθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ. Τόση ήταν η συνολική χρηματιστηριακή τους αξία, όταν πέρασαν την πύλη της εξόδου από την αγορά. Πρόκειται για μια τάξη μεγέθους που αντιστοιχεί στο 4,2% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης όλων των εισηγμένων εταιρειών.

Με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, η μεγαλύτερη εταιρεία που έφυγε σε αυτά τα 7,5 χρόνια  ήταν η «Αστήρ Παλλάς» (444,6 εκατ. ευρώ). Ακολουθούμενη από το «Υγεία» (290,4 εκατ.) τις «Μινωικές Γραμμές» (256,7 εκατ.) την Ευρωπαϊκή Πίστη ( 201,2 εκατ.)  το Ιασώ (183,2 εκατ. ευρώ)  και την «Καράτζης» (156,8 εκατ. ευρώ).

Σε ότι αφορά την αρχαιότερη εταιρεία που…αυτομόλησε, αυτή ήταν η ΑΓΕΤ Ηρακλής, που είχε μπει στο χρηματιστήριο το 1919. Πέραν τούτων το δρόμο της εξόδου έχουν ακολουθήσει και οι: Καραμολέγκος, Newsphone, ΓΕΚΕ (του ξενοδοχείου President), Νίκας, Paperpack, Forthnet ,Hellas on Line, Kleeman, Κυριακίδης Μάρμαρα, Γαλαξίδι ιχθυοκαλλιέργειες, Κορρές, Ντρουκφάρμπεν,  Nexans,  Κανάκης, Σφακιανάκης, Ελτράκ,  F.G. Europe, Ιονική Ξενοδοχειακή, Περσεύς, Σελόντα και Νηρέας.

Διαβάστε επίσης:

Πλαίσιο: Στο 89,84% το ποσοστό του Γιώργου Γεράρδου

Πλαίσιο: Όταν οι θεσμικοί πίεζαν τον Γεράρδο να αυξήσει το free float, η άποψη του Γιάννου Κοντόπουλου και οι πωλήσεις πριν τη δημόσια πρόταση