Η Wall Street ξεκίνησε την εβδομάδα με ήπια κέρδη, οι ευρωαγορές είχαν μικρές απώλειες, τα ομόλογα έχουν σταθεροποιηθεί και το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο κατά 4,3% στα 86 δολάρια το βαρέλι. Η πρώτη αντίδραση των αγορών μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν σχετικά υποτονική, με τον πανικό να μην έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του.

Αν και οι αγορές δείχνουν ανθεκτικότητα, πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν για ένα ακόμα γεωπολιτικό τριγμό στις ήδη ταλαιπωρημένες βάσεις τους, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία τις οδήγησε σε μία παρατεταμένη βουτιά το προηγούμενο έτος και εν μέσω μιας αυξανόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα.

1

Από την πλευρά τους οι γεωπολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί πέραν των δύο πλευρών. Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και μία άμεση αντιπαράθεση του με το Ισραήλ διακινδυνεύει τη σταθερότητα στον Κόλπο.

Αυτό θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στη τιμή του αργού πετρελαίου, με εκτόξευση της τιμής του και επαναφοράς των σεναρίων για αυξήσεις επιτοκίων από τις  κεντρικές τράπεζες.

Στο επίκεντρο το πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε συζητήσεις τον τελευταίο καιρό με τη Σαουδική Αραβία με την ελπίδα να εξασφαλιστεί μία ενισχυμένη συνθήκη ασφαλείας μεταξύ των δύο μερών για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα από τα κίνητρα της Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ, ήταν να προκαλέσει ένα ντόμινο αντιδράσεων που θα εκτροχίαζε κάθε καλό κλίμα στις συζητήσεις.

Χωρίς ακόμα να είναι σαφή τα κίνητρα της σύρραξης αλλά ούτε και το μέγεθος που θα λάβει ανάλογα με τη βαναυσότητα των αντιποίνων, η αγορά πετρελαίου μέχρι στιγμής δέχεται ήπιες πιέσεις.

Οι εκτιμήσεις ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση, με τη προσφορά να βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, έχει διατηρήσει τις τιμές σε επίπεδα γύρω από τα 85 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα η τιμή είχε διακυμάνσεις, όμως παρέμεινε σε σχετικά ασφαλή επίπεδα ύστερα από την πτώση των προηγούμενων ημερών.

Οι ΗΠΑ με τις συζητήσεις να βρίσκονται στον πάγο, μέσω του προέδρου Τζο Μπάιντεν έστειλε το μήνυμα προς το Ιράν και τις άλλες δυνάμεις να μην εκμεταλλευτούν την έκρυθμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις δύο πλευρές «να σταματήσουν τη κλιμάκωση».

Στάση αναμονής

Με την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι κεντρικές τράπεζες, Fed και EKT οδεύουν σε μία περίοδο οριστικού κλεισίματος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός υποχωρεί και στην περίπτωση της ευρωζώνης, η οικονομική ανάπτυξη ήδη έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Οι αγορές παραμένουν σε αναβρασμό, καθώς προσπαθούν να υπολογίσουν το διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα και ήδη τα ομόλογα δέχθηκαν το πρώτο σημαντικό πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται.

Ο Klaas Knot, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΕΚΤ, αναφέρθηκε στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προειδοποιώντας ότι εάν και άλλα έθνη της περιοχής εμπλακούν, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη απειλείται με νέα έξαρση.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έρχεται σε μια περίοδο συνεχιζόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών, με τις αγορές να αντιμετωπίζουν επίσης μια περίοδο συγκρατημένης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε η  Solita Marcelli, επικεφαλής επενδύσεων Αμερικής στην UBS Global Wealth Management στο Bloomberg.

«Η τιμή του πετρελαίου είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία, τα εταιρικά κέρδη και τον πληθωρισμό. Ένα σοκ στη προσφορά πετρελαίου αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων», δήλωσε ο David Donabedian, επικεφαλής επενδύσεων της CIBC Private Wealth US.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο-φυσικό αέριο: Τα σενάρια που οδηγούν σε νέα άνοδο τις τιμές

Ομόλογα: Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για πιθανή παρέμβαση

Knot (ΕΚΤ): Απειλή για τον πληθωρισμό οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες