ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τα… γκισέ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα περάσουν οι Ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι ξένες τράπεζες που κάνουν χρηματιστηριακές πράξεις στη χώρα μας και στο Χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Ιούλιο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Κατ’ αρχήν ορίζεται ρητά ότι το πιστωτικό ίδρυμα καταβάλλει τέλος 50 χιλιάδων ευρώ για την εξέταση αίτησης για διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης (π.χ. Χρηματιστήριο, παράγωγα κ.ά.). Υπάρχουν όμως και οι περιοδικές εισφορές:
(i) Πιστωτικό ίδρυμα που παρέχει στην Ελλάδα επενδυτικές υπηρεσίες, καταβάλλει ετησίως εισφορά που υπολογίζεται ως το άθροισμα:
(α) Πάγιας εισφοράς 3.000 ευρώ και
(β) σωρευτικής προσαύξησης ίσης με το γινόμενο του ενεργητικού του πιστωτικού ιδρύματος επί των αντίστοιχων ποσοστών της ακόλουθης κλίμακας:
(βα) Για ενεργητικό έως 5δισ ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0005 %,
(ββ) για ενεργητικό μεταξύ5 δισεκατομμυρίων και ενός ευρώ (5.000.000.001) και 20 δις. ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,00025 %,
(βγ) για ενεργητικό μεγαλύτερο των είκοσι δισεκατομμυρίων ενός (20.000.000.001) ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0001 %.
Η ετήσια εισφορά υπολογίζεται επί των ετησίων οικονομικών καταστάσεων με βεβαίωση από τον ορκωτό ελεγκτή – λογιστή του πιστωτικού ιδρύματος και είναι πληρωτέα εντός του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Προβλέπεται δε, ρητά ότι πιστωτικό ίδρυμα με καταστατική έδρα σε άλλο κράτος μέλος το οποίο έχει γνωστοποιήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος την πρόθεση να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες μέσω υποκαταστήματος ή συνδεδεμένου αντιπροσώπου εγκαταστημένου στην Ελλάδα καταβάλλει ετήσια εισφορά.
Η ετήσια εισφορά υπολογίζεται επί των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του υποκαταστήματος ή του συνδεδεμένου αντιπροσώπου με βεβαίωση από τον ορκωτό ελεγκτή-λογιστή του πιστωτικού ιδρύματος και είναι πληρωτέα εντός Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
ΑΕΠΕΥ
Κατά τα άλλα, από το… ταμείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να περάσουν μέχρι το τέλος του μήνα (Αύγουστο) και οι ΑΕΠΕΥ οι οποίες κυμαίνονται από 200 ευρώ έως το… 5% των ακαθάριστων εσόδων τους που προέρχονται από συναλλαγές επί χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχές, ομολογιακά, μετατρέψιμα ομολογιακά κ.ά).
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τονίζει προς το powergame.gr, ότι μετά το νέο νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στα μέσα Ιουλίου να εμφανίζονται μειώσεις στα κοστολόγια, πλην όμως, για πρώτη φορά παρατίθεται ενιαίος τιμοκατάλογος για κάθε χρηματιστηριακή εταιρεία για τις υποχρεώσεις της στον Επόπτη, δηλαδή την Ε. Κεφαλαιαγοράς.
Μεταξύ άλλων, η Α.Ε.Π.Ε.Υ. καταβάλλει τέλος 600 ευρώ για κάθε γνωστοποίηση πρόθεσης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ανά κράτος μέλος χωρίς εγκατάσταση, ή ανά τρίτη χώρα.
Επίσης, η Α.Ε.Π.Ε.Υ. καταβάλλει τέλος 400 ευρώ για κάθε τροποποίηση αναφορικά με τις υπηρεσίες ή και τα χρηματοπιστωτικά μέσα που αφορά η σχετική γνωστοποίηση. Επιπλέον, ως προς τη μείωση ιδίων κεφαλαίων, η Α.Ε.Π.Ε.Υ. καταβάλλει στην Κεφαλαιαγορά τέλος 200 ευρώ για την εξέταση αίτησης.
Υπάρχουν και οι περιοδικές εισφορές:
(i) Η Α.Ε.Π.Ε.Υ. καταβάλλει ετησίως εισφορά που υπολογίζεται ως το άθροισμα:
(α) Πάγιας εισφοράς
(αα) 2.500 ευρώ ή
(ββ) 1.500 ευρώ εφόσον έχει λάβει άδεια για την παροχή της υπηρεσίας.
(γγ) 4.000 ευρώ για τις εταιρίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 4335/2015.
(β) σωρευτικής προσαύξησης ίσης με το γινόμενο του κύκλου εργασιών της εταιρείας, εφόσον υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ, επί των αντίστοιχων ποσοστών της ακόλουθης κλίμακας:
(αα) Για κύκλο εργασιών μεταξύ 700.001 ευρώ και 5.000.000 ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,3 %,
(ββ) για κύκλο εργασιών μεταξύ 5.000.001 ευρώ και 10.000.000 ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,15 %,
(γγ) για κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των δέκα εκατομμυρίων και ενός ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,10 %.
Επιπλέον, με τη δημιουργία της, κάθε ΑΕΠΕΥ καλείται να καταβάλει έκτακτη εισφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορά 5 χιλιάδων ευρώ. Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν 2 χιλιάδες ευρώ ανά επενδυτική υπηρεσία εκτός από τις αναδοχές που η «ταρίφα» είναι άλλη.
Κοστοβόρα είναι και η μερική ανάκληση άδειας λειτουργίας με την ταρίφα να ξεκινάει από τα 300 ευρώ και να φτάνει στις 4 χιλιάδες ευρώ (ανάλογα με την δραστηριότητα που ανακαλείται).
Φυσικό πρόσωπο, ιδιώτης που μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας ΑΕΠΕΥ καλείται να περάσει από την οδό Ιπποκράτους και να καταβάλει 250 ευρώ. Αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τότε πληρώνει χίλια ευρώ. Κι αυτά αφορούν την εξέταση της άδειας συμμετοχής και η καταλληλότητα του προσώπου που θέλει να επενδύσει σε μία ΑΕΠΕΥ.
Διαβάστε επίσης
Τι φοβούνται Μυτιληναίος, Νεμπής και Δαυίδ στο δεύτερο εξάμηνο του 2024
ΔΕΗ: 100 εκατ. επιπλέον αύξηση στο EBITDA από την εξαγορά στην Ρουμανία