Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα αποτελέσματα των εισηγμένων με τους αναλυτές να διαπιστώνουν επιβάρυνση στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.

1

Στο αμέσως προσεχές διάστημα η αγορά θα κινηθεί πιο επιλεκτικά με γνώμονα την ανθεκτικότητα των εταιριών στα ακριβότερα επιτόκια, καθώς οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων φαίνεται να μετατίθεται προς το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Στη Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,99% 6,15 το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε 89,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι 49,7 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος του καθαρού δανεισμού, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων εντάθηκαν με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στη ΣΙΔΜΑ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν σε 2,773 εκατ. από ευρώ 16,475 εκατ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 893 χιλ. ευρώ από κέρδη 13,986 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα αποτελέσματα προ φόρων έχουν επιβαρυνθεί, αφενός, με αποσβέσεις τόκων ύψους 773 χιλ. ευρώ από τη λογιστική αντιμετώπιση της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας το 2021, και, αφετέρου, με αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος ύψους 1,088 εκατ. ευρώ. λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη επίπτωση στο αποτέλεσμα είχε η μείωση του ποσοστού μικτού κέρδους κατά 812 μ.β. ή ευρώ 13.406 χιλ. σε απόλυτο νούμερο.

Στην Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,34% 11,80 λόγω και των εξαγορών ο δανεισμός αυξήθηκε με το χρηματοοικονομικό κόστος να διπλασιάζεται στα 16,98 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ.

Έτσι παρά τη σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών τα καθαρά κέρδη είχαν σημαντικά μικρότερη αύξηση.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ήταν ένας από τους λόγους που η Quest δεν μπόρεσε να περάσει την αύξηση του τζίρου στα καθαρά κέρδη.

Συγκεκριμένα αυξήθηκαν στα 5,59 εκατ. ευρώ από 3,17 εκατ. ευρώ αν και ο συνολικός δανεισμός ήταν λίγο μειωμένος.

Η Παπουτσάνης στους τόκους πλήρωσε στις τράπεζες 647 χιλ. ευρώ από 219 χιλ. ευρώ στο περσινό πρώτο εξάμηνο και ο δανεισμός της σε σύγκριση με το τέλος του 2022 ήταν χαμηλότερος στο φετινό εξάμηνο.

Η Πετρόπουλος αύξησε δανεισμό και πλήρωσε τόκους 1,4 εκατ. ευρώ από 241 χιλ. ευρώ, αλλά βελτίωσε εντυπωσιακά τα EBITDA και την τελική γραμμή.

Διαβάστε επίσης:

Ουίλσον (Morgan Stanley): Ποιες μετοχές θα απογοητεύσουν τους επόμενους μήνες

JP Morgan: Παίρνει τα κέρδη της στα ελληνικά ομόλογα – Τι συστήνει στους επενδυτές από εδώ και πέρα

Ebury: Το ράλι του δολαρίου συνεχίζεται λόγω της «επιθετικής παύσης» της Fed