Σαράντα μονάδες κάτω από το ιταλικό δεκαετές διαπραγματεύεται ο αντίστοιχος ελληνικός τίτλος με μόλις 23 «πόντους» διαφορά από τον αντίστοιχο ισπανικό.

Αυτή είναι μία από τις ισχυρές αναγνώσεις της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στην κατάταξη της επενδυτικής βαθμίδας που επέφερε την Παρασκευή η γερμανική Scope Ratings, η οποία όμως προς το παρόν δεν είναι «επιλέξιμη» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «λεπτομέρεια», όπως αναφέρουν οικονομικές πηγές, η οποία αναμένεται να διευθετηθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

1

Σε κάθε περίπτωση, μαζί με την ιαπωνική R&I, δημιουργείται κλίμα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από το μάζεμα της αγοράς από τα χαμηλά των 1.281 μονάδων μέχρι τις 1.324 μονάδες την Παρασκευή.

Πριν από δέκα μέρες ο δείκτης, θα πρέπει να τονιστεί, φλέρταρε με τις 1.351 μονάδες. Όμως, πόσο ικανό είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν μη επιλέξιμο οίκο να πυροδοτήσει ράλι στο Χρηματιστήριο;

Έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν αποκλείουν τίποτα. Από το να σημάνει άνοδος την οποία στην αρχή θα στηρίξουν οι Έλληνες επενδυτές, επαγγελματίες και ιδιώτες και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι ξένοι, ή να υπάρξει εκ νέου δυναμική και συντονισμός δυνάμεων, εγχώριων και από το εξωτερικό. Μπορεί όμως, και να μη συμβεί τίποτα από τα δύο.

Πρώτον, οι ξένοι διαχειριστές μέχρι τις 20/8 βρίσκονται σε διακοπές, οπότε οι κινήσεις τους στις αγορές είναι μάλλον περιορισμένες.

Δεύτερον, υπάρχει επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό, ειδικά προς το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς ανακοινώνονται στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η Wall Street, παρά την υποβάθμιση από την Fitch δεν έδειξε να επηρεάζεται σοβαρά. ‘Ισως γιατί, όπως σχολίασε και η Goldman Sachs, αυτό να έγινε για πολιτικούς λόγους.

Το αν θα υπάρχει διατήρηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα όμως, σημαίνει ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Fed, δεν θα έχει κλείσει, όπως σχολίαζαν χρηματιστές στο mononews.gr.

Οπότε, μία, τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να αποτελούσε το έναυσμα για μία διόρθωση 100 – 150 μονάδων για τον S&P, ο οποίος έδειξε σημάδια αντοχής κατά την υποβάθμιση της Fitch την περασμένη εβδομάδα.

Με απλά λόγια, το ενδεχόμενο νέας αντίδρασης στο Χ.Α. με μοχλό την Scope είναι συνάρτηση, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, της διεθνούς «ατμόσφαιρας» και κλίματος.

Ειδικά, αν παγώσουν οι προσδοκίες της αγοράς για νέα είσοδο στον ελληνικό MSCI, δεδομένου ότι υπάρχουν εταιρείες που παρά την διόρθωση που έχουν υποστεί, διατηρούν ακμαία κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δισ. ευρώ. Και το ελληνικό καλάθι, προβλέπεται να περιλαμβάνει δέκα εισηγμένες και όχι έντεκα.

Από εκεί και πέρα, αυτό που δεν αλλάζει είναι τα οικονομικά αποτελέσματα και οι απανωτές αναβαθμίσεις για ελληνικές μετοχές.

Το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου ήταν απόλυτα ικανοποιητικό: Τόσο η Μυτιληναίος όσο και η Τιτάν, ή η ΔΕΗ και οι τράπεζες, ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις εξαμήνου της αγοράς και έφτιαξαν κλίμα για το μέλλον επικοινωνώντας την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του υπολοίπου της χρήσης.

Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων υποστηρίζει ακόμα περισσότερο την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό ανεβάζοντας τον πήχη του δυνητικού ανοδικού περιθωρίου των τιμών τους.

Ακόμα και για τον ΑΔΜΗΕ υπάρχει βελτίωση της τιμής στόχου από την Eurobank Equities στα 3,3 ευρώ από 2,9 προηγουμένως!

Και όχι μόνο, τα καλά αποτελέσματα αναγκάζουν τις χρηματιστηριακές να προβαίνουν σε αναθεωρήσεις αποτιμήσεων. Μόλις την Παρασκευή η Euroxx έδωσε για την Τέρνα Ενεργειακή νέα τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ.

Η Morgan Stanley επαναβεβαίωσε την τιμή στόχο για τον Μυτιληναίο στα 43 ευρώ και η Optima τα 45,9.

Η Alpha Finance ανεβάζει την τιμή στόχο για την Τιτάν στα 25,32 από 23,46 πριν, η Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ δίνει τα 22 ευρώ και η Optima τα 23,3 από 18,4 ευρώ πριν.

Στα 16,20 ευρώ βλέπει την Aegean η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Οι αναβαθμίσεις δεν λείπουν ούτε για τα  small caps με την Ambrosia να δίνει τιμή στόχο τα 86 λεπτά για την Lavipharm.

Διαβάστε επίσης:

Τι σηματοδοτεί για το Χρηματιστήριο Αθηνών η αναβάθμιση της Scope

Αξιόχρεο ΗΠΑ: Δύο υποβαθμίσεις σε 12 χρόνια

Γιατί οι αναλυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στον ενεργειακό κλάδο – Οι περιπτώσεις των Mytilineos, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής