ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το market making στη συγκεκριμένη μετοχή μοιάζει με τα «πιστολάκια» που παίζουν τα μικρά παιδιά μπροστά στο κύμα των πωλήσεων που δέχεται η συγκεκριμένη μετοχή.
Και τα μηνύματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, που δέχεται ο ίδιος σε συνομιλίες του με άλλους fund managers πελάτες του είναι ότι οι ξένοι έχουν στηλώσει τα πόδια και περιμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό από τις εκλογές όταν τις προκηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πέρα από τη συγκεκριμένη μετοχή, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87 που ενισχύεται σχεδόν 22% από την αρχή του χρόνου, ισχυρές είναι οι απώλειες που καταγράφουν η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 με πτώση μεγαλύτερη από 10% από το ξεκίνημα της χρονιάς που διανύουμε και μόνιμα κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, η μεν Alpha από τις 5/5, η δε Πειραιώς από τις 18/5 έχει χάσει το 1,15 ευρώ κι έχει κλείσει πιο κάτω έξι φορές.
Η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τα μέσα Απριλίου καταγράφει απώλειες σχεδόν 35% από την τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των 9 ευρώ.
Και όχι μόνο αυτό αλλά η μετοχή διαπραγματεύεται στα χαμηλά 19 μηνών, αφού την περιοχή αυτή του 5,85 – 5,90 έχει να δει από τον Νοέμβριο του 2020!
Σε κάθε περίπτωση η μετοχή γράφει χαμηλά έτους.
Οι πιέσεις κυρίως σε αυτές τις μετοχές που πραγματοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου και μάλιστα με ισχυρή την υποστήριξη της κυβέρνησης προκαλούν εύλογη ανησυχία στην αγορά. Το ζήτημα των εκλογών προκαλεί αβεβαιότητα, άσχετα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις.
Και ο λόγος της ανησυχίας δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό που σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαϊου καλπάζει στο 11,3% παγιδεύοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών σε ένα σπιράλ ακρίβειας χωρίς τέλος.
Η επισήμανση χθες του Ανδρέα Σιάμισιη, του CEO των Ελληνικών Πετρελαίων ΕΛΠΕ -0,13% 7,66, ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα μείνει για καιρό και πως δεν θα κρατήσει απλά ένα εξάμηνο, χτύπησε καμπανάκια προφανώς στην κυβέρνηση, σίγουρα όμως, στους ανθρώπους της αγοράς που περνούν καθημερινά εκατομμύρια από τα χέρια τους.
Από τον ερχόμενο μήνα κι ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι χρηματοδοτήσεις των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι τράπεζες μοιραία θα ακολουθήσουν την πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ και θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους.
Το χρήμα θα γίνει ακριβότερο και μάλιστα σε μία οικονομία που είναι γνωστό ότι δεν έχουν άπαντες πρόσβαση στο τραπεζικό χρήμα, αφού τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται σταθερά κάτω από 50 δις. ευρώ.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ουδείς, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα μείνουν νέες γενιές απλήρωτων δόσεων στα δάνεια για να καλυφθεί ο λογαριασμός ρεύματος…
Η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής με πλαγιοκαθοδική κίνηση, η οποία θα μπορούσε να φρενάρει σε στηρίξεις που έχουμε δει κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως οι 850 μονάδες, σημειώνουν οι αναλυτές.
Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων, πάνω από 4% για τους ελληνικούς, προεξοφλούν ότι η τρέχουσα οικονομική περίοδος δεν θα είναι ανέφελη.
Προκαλεί εντύπωση ότι οι αγορές δεν καθησυχάζουν ούτε από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι επαναγορές των ελληνικών τίτλων θα συνεχιστούν, τουλάχιστον μέχρι η χώρα μας να ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ίσως αυτό να είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, αλλά μέχρι τότε η πορεία της αγοράς θα κρίνεται από αβεβαιότητα.
Και οι όποιες αναλαμπές θα καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από τις ανακοινώσεις ή την υφέρπουσα φημολογία σχετικά με κάποια deals, όπως της ΔΕΗ με την Volterra, της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 με το Macquarie κ.λπ.
Διαβάστε επίσης
Ανδ. Σιάμισιης στη βιομηχανία τροφίμων: Προετοιμαστείτε για long time crisis στην ενέργεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε πελάγη ευτυχίας η Δόμνα Μιχαηλίδου: Ετοιμάζεται να γίνει μητέρα
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας