ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απομένουν άλλες 33 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, μαζί με τη σημερινή, μέχρι να έρθει η ώρα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Διάστημα κατά το οποίο η αγορά μπαίνει στην διαδικασία να αποτιμά, εκτός των άλλων, και τις κυλιόμενες εξελίξεις αναφορικά με το πολιτικό ρίσκο.
Αν και η ημερομηνία της προσφυγής στις εθνικές κάλπες ήταν επί της ουσίας προεξοφλημένη, εν τούτοις η χθεσινή επισημοποίησή της οδήγησε σε πτώση των τιμών. Καθώς ορισμένα χαρτοφυλάκια, εν όψει και του κλεισίματος του πρώτου διαχειριστικού τριμήνου, βγήκαν πωλητές. Σε αρκετά από τα δεικτοβαρή «χαρτιά».
Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες της αγοράς, θεωρούν ότι από εδώ και στο εξής το χρηματιστήριο θα αποκτά ολοένα και περισσότερη διασύνδεση με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις και η εν γένει πολιτική ατζέντα θα παρακολουθούνται στενότερα, με πρωταρχικό ζητούμενο τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Για τα διεθνή χαρτοφυλάκια ,που ελέγχουν το 64% της αγοραίας αξίας των εισηγμένων εταιρειών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομαλή συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας από την φιλοεπενδυτική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό θα φανεί από τη δυναμική της στις κάλπες της απλής αναλογικής, που με τη σειρά της θα δώσει και τον απαιτούμενο «αέρα» για τον αναμενόμενο «δεύτερο γύρο» των εκλογών, όπου το αναλογικότερο σύστημα μπορεί να της δώσει την αυτοδυναμία.
Στο θετικό αυτό σενάριο κι αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν επιδεινωθεί, το χρηματιστήριο της Αθήνας θα είναι σε θέση να κερδίσει πόντους. Κάτι που δεν θα συμβεί αν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου της ακυβερνησίας ή και άλλων συμπαρομαρτούντων…
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η πορεία της αγοράς παραμένει ένα ανοικτό στοίχημα, με τους επενδυτές να «ψηφίζουν» επί καθημερινής βάσεως στο…χρηματιστηριακό «ταμπλό» τα όποια νεότερα ανακύπτουν. Θετικά ή αρνητικά.
Η αγορά πάει καλύτερα προεκλογικά
Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η μοναδική φορά που ο αθηναϊκός «ναός» του χρήματος βαδίζει παράλληλα με τις εκλογές.
Στις τρείς τελευταίες δεκαετίες έχουν στηθεί 11 φορές εθνικές κάλπες. Με συνέπεια να προκύπτουν αξιόλογα στοιχεία για το πώς συμπεριφέρεται το χρηματιστήριο. Παρά το γεγονός ότι τα συγκριτικά δεδομένα είναι διαφορετικά κάθε φορά.
Κρίνοντας από την προεκλογικής περίοδο, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί 7 φορές ανοδικά και 4 καθοδικά στο διάστημα ενός μήνα που μεσολαβεί πρίν και μέχρι τη διενέργεια των εκλογών. Αθροιστικά, ο ημερολογιακός μήνας πρίν από τις εκλογές, έχει φέρει κέρδη 37,12% για τον βασικό και πιο αναγνωρίσιμο χρηματιστηριακό δείκτη. Και τούτο γιατί στις περιπτώσεις της ανόδου των τιμών, η ένταση ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτήν των πτώσεων.
Τι όμως έχει συμβεί στον μήνα μετά από τις εκλογές;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 6 φορές η αγορά έχει κινηθεί καθοδικά και 5 ανοδικά, πάντα με όρους Γενικού Δείκτη. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, καθώς η ζημιές στη βραχυπρόθεσμη μετεκλογική περίοδο φτάνουν στο 24,04%.
Υπάρχει όμως και μια Τρίτη παράμετρος που αφορά την κίνηση του Γενικού Δείκτη από την ημερομηνία των εκλογών μέχρι τη λήξη του εκάστοτε έτους. Στη διάρκεια του οποίου έγινε η προσφυγή στις κάλπες.
Αν και στις 11 αυτές περιπτώσεις, 6 φορές ο Γενικός Δείκτης είχε καθοδική πορεία και 5 ανοδική, εν τούτους το συνολικό αποτέλεσμα ήταν θετικό. Με τα κέρδη να διαμορφώνονται στο 36,59%, λόγω της ισχυρής έντασης που είχαν οι ανοδικές κινήσεις. Σε χρονικά διαστήματα όμως, που δεν είναι όμοια μεταξύ τους.
Τα διαστήματα που ευνοούν αγοραστές και πωλητές
Τι προκύπτει από όλα αυτά;
Κατ’ αρχάς ότι το χρηματιστήριο έχει καλύτερη συμπεριφορά προεκλογικά και χειρότερη μετεκλογικά. Σε βραχυπρόθεσμο βέβαια χρονικό ορίζοντα ενός μήνα.
Από την άλλη πλευρά, αν και τα διαστήματα από τις εκλογές μέχρι τη λήξη των συγκεκριμένων εκλογικών ετών δείχνουν να είναι προβληματικά για τις μετοχές, εν τούτοις κρύβουν ευκαιρίες για σημαντικές υπεραξίες.
Τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η καλύτερη πορεία της αγοράς στον μήνα πρίν από τις εκλογές, φαίνεται να ευνοεί τους πωλητές. Διότι έχουν τη δυνατότητα να ρευστοποιούν σε ψηλότερες τιμές.
Αντιθέτως για τους αγοραστές, ελκυστικότερες προϋποθέσεις διαμορφώνονται στον μήνα μετά από τις εκλογές. Καθώς μπορούν να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και να προσδοκούν σε υπεραξίες μεταγενέστερα.
Οι ιδιαιτερότητες του παρελθόντος και το νέο «στοίχημα»
Εκ των πραγμάτων όμως η κάθε εκλογική χρονιά κρύβει αστάθμητες ιδιαιτερότητες για το χρηματιστήριο.
Για παράδειγμα στις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν (την Παρασκευή 5 Ιουλίου) στις 894,66 μονάδες. Ένα μήνα πριν (στις 5 Ιουνίου) ήταν στις 821,40 μονάδες. Έχοντας ενισχυθεί από την αρχή της χρονιάς έως τότε κατά…33,93%. Με την αγορά να προεξοφλεί την έλευση της αυτοδύναμης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην τελική ευθεία των εκλογών η αγορά πήρε κι άλλη ώθηση, κερδίζοντας ένα επιπλέον 8,92%. Με συνέπεια να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι χαμηλές πτήσεις…
Άκρως προβληματική για τη χρηματιστηριακή αγορά και με ισχυρές μεταπτώσεις, ήταν η περίοδος της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 2014 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1.035,08 μονάδες αλλά οι επενδυτές οσμιζόμενοι τις εξελίξεις οδήγησαν τις τιμές στις 840,44 μονάδες στις πρώτες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και στις 697,57 μονάδες στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Με τις απώλειες να διαμορφώνονται στα διαστήματα αυτά στο 18,8% και 32,6% αντίστοιχα…
Η μεγάλη πτώση της αγοράς κατά 30,79% ένα μήνα μετά από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ήταν απόρροια της ακυβερνησίας σε συνδυασμό με το τότε ζοφερό ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ. O σχηματισμός κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης» με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, μετά από τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου του 2012, έδωσε σημαντική ώθηση στις τιμές των μετοχών.
Στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 η κυβέρνηση Σημίτη στήριξε το χρηματιστήριο προεκλογικά ( με συντονισμένες παρεμβάσεις από το περιβόητο «ιππικό» των φίλιων δυνάμεων) αλλά μετεκλογικά ήρθε η αναπόφευκτη βουτιά.
Στην παρούσα φάση το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις 139 εισηγμένες εταιρείες, αγοραίας αξίας 71,2 δις ευρώ, έχει ενισχυθεί κατά 10% από την αρχή του έτους. Η προοπτική κυβερνητικής αυτοδυναμίας της Ν.Δ από τη δεύτερη κάλπη των αρχών Ιουλίου ( που επί του παρόντος αποτελεί «στοίχημα») σε συνδυασμό και με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, αναμένεται να πριμοδοτήσουν την περεταίρω άνοδο της αγοράς. Ανεξάρτητα από το αναπόφευκτο ρίσκο που μπορεί να κρύβουν οι εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Με βουτιά στις τράπεζες έως 3,30% και πτώση 1,19% η «υποδοχή» της αγοράς στις εκλογές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- CVC Capital: Στην ομάδα επενδυτών που διεκδικούν το μερίδιο της BlackRock στην Authentic Brands Group
- Charlie Munger: Ο 99χρονος επενδυτής που εκτόξευσε τα κέρδη του και η καθοριστική διαφορά με τον Eλον Μασκ
- Κυπριακό: Κλείδωσε για τις 20 Ιανουαρίου η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ – Τι θα συζητηθεί
- Ασφαλιστικές εταιρείες vs ιδιωτικών κλινικών: «Πόλεμος» για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας