ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι J.P. Morgan, Wood and Company, Euroxx Χρηματιστηριακή και Pantelakis Securities είδαν με αρκετά διαφορετική «ματιά» τις ανακοινώσεις για τη στρατηγική της ΔΕΗ τα επόμενα έτη έως και το 2026. Η J.P. Morgan είναι στο θετικό πόλο και η Wood & Company στον αρνητικό.
Η J.P. Morgan που δίνει overweight σύσταση και τιμή στόχο στα €15,30, εξηγεί ότι μετά την παρουσίαση της ΔΕΗ έχει πλέον πιο θετική άποψη για τη μετοχή. «Με βάση τις δημοσιοποιημένες πληροφορίες, εκτιμούμε ότι τα EBITDA της ΔΕΗ το 2023 θα είναι στα 1,21 δισ. ευρώ. Αναμένουμε να δούμε αναβαθμίσεις, καθώς οι πιο φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης θα ενσωματώνονται. Οι στόχοι EBITDA που ανακοινώθηκαν για το 2024 – 2026 (1,7 δισ. και 2,3 δισ. ευρώ) έρχονται σε +23% έως +41% έναντι του τρέχοντος μέσου όρου του consensus. Οι στόχοι για τα καθαρά κέρδη 2024 – 2026 (περίπου €0,35 δισ. έως 0,75 δισ.) έρχονται κατά μέσο όρο +14%/+52% έναντι του τρέχοντος μέσου όρου του consensus. Η αποτίμηση, με βάση τους αριθμούς μας και πριν τις ανακοινώσεις είναι ότι η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται σήμερα με δείκτη P/E για το 2024 στις 13,4 φορές έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ στις 11 φορές και τις ΑΠΕ με δείκτη Ρ/Ε στις 22 φορές», εξηγεί η αναλύτρια της J.P. Morgan Anna Antonova.
H Wood & Company, από την πλευρά της, εξηγεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει ήδη προεξοφλήσει στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης τις ανακοινώσεις που έλαβαν χώρα στην ημέρα των επενδυτών. Ο οίκος παραμένει με σύσταση ουδέτερη και τιμή στόχο στα 10,2 ευρώ και αρνητικό περιθώριο 17% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του ΧΑ.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα νούμερα της ΔΕΗ από την ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024, η μετοχή θα διαπραγματεύεται κατά μέσο όρο με δείκτη EV/EBITDA της τάξης των 6,1 φορών για τα έτη 2024-2025, ενώ με βάση τον δείκτη P/E θα διαπραγματευόταν με 13,6 φορές και 9 φορές, αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τη μέση αποτίμηση των αντίστοιχων εταιριών της ΕΕ, η ΔΕΗ θα διαπραγματευόταν σε πλήρη αντιστοιχία, καθώς ο μέσος όρος είναι περίπου 6,2 φορές. Σε σχέση με το P/E βλέπουμε ένα premium της τάξης του 20% για τους αριθμούς μας για το 2024, αλλά ένα discount της τάξης του 30% για το 2025», εξηγεί ο Bram Buring της Wood & Company.
«Παράλληλα, η ΔΕΗ θα πρέπει να λειτουργεί με αρνητική απόδοση ταμειακών ροών 30% με 35% για τα επόμενα δύο χρόνια (-16% το 2026), ενώ οι αντίστοιχες εταιρείες παράγουν μια μέση θετική απόδοση FCF 5% και μερισματικές αποδόσεις 5% με 6%. Από τη δική μας οπτική γωνία, η ΔΕΗ φαίνεται πλήρως αποτιμημένη με βάση τις δικές της προβλέψεις. Σημειώνουμε ότι η μετοχή έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% από τότε που ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας στη Ρουμανία (+14% έναντι του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ). Ενώ η ελληνική αγορά έχει θετική δυναμική, και η ΔΕΗ μπορεί πάντα να διαπραγματεύεται με premium, οι προσδοκίες που έχουν τιμολογηθεί σε αυτό το επίπεδο φαίνονται υψηλές. Ως εκ τούτου, ανάλογα με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, βλέπουμε άλλες μετοχές με καλύτερη ορατότητα στα κέρδη και καλύτερες αποδόσεις, κατά την άποψή μας», εξηγεί ο Bram Buring.
Η Euroxx Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η ΔΕΗ παρουσίασε τους επικαιροποιημένους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της, με την εταιρεία να αναμένει να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2030.
Οι στόχοι για το 2024 είναι συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα στα 13,1 GW από 10,7 GW σήμερα, εκ των οποίων το 68% ή 8,9 GW θα προέρχεται από ΑΠΕ. Όσον αφορά τη λιανική πώληση, η ΔΕΗ αναμένει ότι το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 45% (από 56% σήμερα), ενώ θα διατηρήσει επίσης το 18% του μεριδίου αγοράς στην Ρουμανία.
Η ΔΕΗ αναμένει ότι ο λιγνίτης θα είναι εκτός σταδιακά έως το 2026. Όσον αφορά τη διανομή, η ΔΕΗ στοχεύει η RAB να ανέλθει σε ευρώ 5,1 δισ. από 4,3 δισ. σήμερα. Συνολικά, οι προβλέψεις για τα EBITDA για το 2026 ανέρχονται σε 2,3 δισ. από 1,5 δισ. ευρώ pro forma για το 2023, με καθαρά κέρδη στο εύρος των 0,7 – 0,8 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Pantelakis Securities, από την πλευρά της, διατηρεί τη σύσταση overweight με την τιμή στόχο στα 14,50 ευρώ. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η μετοχή με βάση το αναθεωρημένο guidance διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στις 6,2 φορές, σχετικά σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένης της σταθερότητας της κερδοφορίας και των ισχυρών μελλοντικών ταμειακών ροών.
Το πιο κρίσιμο είναι ότι με pro forma καθαρό χρέος/EBITDA στο τέλος του 2023 στις 2,3 φορές, αυτό συνεπάγεται καθαρό χρέος ύψους 3,45 δισ. ευρώ. Η αναβάθμιση των προβλέψεων για τα EBITDA του 2026, δείχνουν τώρα στα 2,3 δισ. ευρώ ή 35% πάνω από τα 1,7 δισ. ευρώ πριν.
Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις θα είναι το αποτύπωμα των ΑΠΕ, ο πλήρης παροπλισμός του λιγνίτη έως το 2026, η περαιτέρω βελτίωση των ευέλικτων συστημάτων παραγωγής, τα σταθερά κέρδη στη λιανική (0,5 δισ. ευρώ) και η επέκταση σε RAB και τα υψηλότερα WACC για τα δίκτυα σε Ελλάδα και Ρουμανία.
Διαβάστε επίσης
Alpha Finance για Χρηματιστήριο: Πιθανή άνοδος 15%-20% εντός του 2024
Morgan Stanley για Mytilineos: Οι προοπτικές για φέτος και το σενάριο του dual listing
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»