ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μάχη με τις κεφαλαιοποιήσεις στο Χρηματιστήριο.
Αν πριν από μερικά χρόνια, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόλις που προσέγγιζε τα 10 δισ. ευρώ, πλέον η εικόνα αυτή δεν υπάρχει και οι μετοχές του κλάδου αρχίζουν και διεκδικούν ευρωπαϊκά επίπεδα αποτιμήσεων.
Πλέον, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, που χθες υποχώρησε στα 89,9 δισ. ευρώ.
Σε απόσταση αναπνοής λοιπόν, έχουν φτάσει Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 με την πρώτη να βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων της αγοράς, πίσω από τα 10,1 δισ. ευρώ της Coca Cola ΕΕΕ 0,25% 32,40
Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται πια σε 6,366 δισ. ευρώ και της ΕΤΕ σε 6,26 δισ. ευρώ, δηλαδή τις δύο τράπεζες χωρίζουν μόλις 100 εκατ. ευρώ.
Ο, δε, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 που άλλοτε βρισκόταν στη δεύτερη θέση έχει υποχωρήσει στα 5,9 δισ. ευρώ, πίσω και από την ΕΤΕ και την Eurobank με τις τράπεζες, να επιστρέφουν – κι αυτό είναι το σημαντικό– μετά από χρόνια στην πρώτη τριάδα της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η μετοχή που σπάει όλα τα ρεκόρ είναι η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70
Πλέον, έχει υποσκελίσει τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07
Στα 5,386 δισ. ευρώ η αξία του Μυτιληναίου, έναντι 5,375 δισ. του ΟΤΕ, μία διαφορά της τάξης των 11 εκατ. ευρώ!
Είναι σημαντικό ότι ο Μυτιληναίος σχεδόν μετά από 28,5 χρόνια παραμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κι ενώ ο ΟΤΕ μπήκε ένα χρόνο μετά τον Μυτιληναίο στην τότε οδό Σοφοκλέους, κατάφερε να ξεπεράσει τον Οργανισμό σε κεφαλαιοποίηση…
Η αφετηρία δεν ήταν η ίδια για τους δύο ομίλους.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παίρνοντας τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης άλλαξε τον προσανατολισμό της με κομβικά σημεία την απόκτηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος και την είσοδο στην αγορά ενέργειας με την πλήρη καθετοποίηση.
Ήταν το 2005 όταν ολοκληρώνεται η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενός εκ των μεγαλυτέρων πλήρως καθετοποιημένων παραγωγών αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.
Η ιστορία της Μυτιληναίος ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1908, η τότε μικρή βιοτεχνία μεταλλουργίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ λειτουργούσε στον Πειραιά ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση.
Το 1990 ιδρύεται o όμιλος ως μετεξέλιξη της παλαιάς μεταλλουργικής οικογενειακής επιχείρησης και το 2017 εξελίσσεται σε μια νέα ενιαία επιχειρηματική οντότητα, τη MYTILINEOS.
Από την άλλη, ο ΟΤΕ, μέχρι να αποκτήσουν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom την πλειοψηφία των μετοχών και το management του ομίλου, αποτελούσε το… συνώνυμο της αργομισθίας ή της απόκτησης μιας καλής θέσης στο Δημόσιο.
Από την εποχή του Παναγή Βουρλούμη και μετά, το 2024, ο Οργανισμός άρχισε να αλλάζει φυσιογνωμία.
Με 4,6 δισ. ευρώ ακολουθεί η ΔΕΗ, η οποία το 2018 βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας με ζημιογόνο EBITDA και την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνει το 5ετές επενδυτικό της πλάνο στο Λονδίνο.
Κοντά στα 4 δισ. ευρώ η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 η οποία έχει μπροστά της το placement του 27% που κατέχει το ΤΧΣ και λιγότερο με 3,6 δισ. ευρώ η μετοχή της Alpha.
Για φέτος, πέρα από τα placements, οι τράπεζες δίνουν μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους τους μετά από 14 χρόνια…
Ήδη, οι ξένοι επενδυτές έχουν τον κλάδο στα ραντάρ τους.
Τέλος, τρεις εισηγμένες «ερίζουν» για 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Η Καρέλιας αγγίζει τα 932 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία, η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 τα 887 εκατ. ευρώ και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΧΑ 0% 1,88 με απόδοση της τάξης του 18% από την αρχή της χρονιάς υπερβαίνει τα 804 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Dimon (JPMorgan): Η προσωπική μου συμβουλή είναι μην εμπλακείτε με το Bitcoin
J.P. Morgan: Βραχυπρόθεσμο «ταβάνι» για τις ελληνικές μετοχές, αλλά ισχυρή ζήτηση μεσοπρόθεσμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»