Το υψηλότερο κλείσιμο μετά τις 26 Απριλίου, δηλαδή μετά από έξι μήνες και κάτι, άνω των 2 ευρώ, πετυχαίνει στο Χρηματιστήριο η Αλουμύλ Μυλωνάς. Και τούτο σε μία συγκυρία που η αγορά «αγνόησε» το άλμα στην καθαρή κερδοφορία, την αύξηση στις πωλήσεις και τη μείωση των ζημιών που έχουν σωρευτεί από περασμένες χρήσεις, τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης της, Γιώργος Μυλωνάς, έχει καταφέρει να αναδιαρθρώσει τα δάνεια και ταυτόχρονα να επανεκκινήσει τη λειτουργία μονάδων, όπως αυτή στη Θράκη που παρέμενε κλειστή από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, το 2013.

Με την κεφαλαιοποίηση στα 66,7 εκατ. eυρώ, η εταιρεία ανακοίνωσε στο α’ εξάμηνο αύξηση στα καθαρά κέρδη 178,3%, στα 25,3 εκατ. ευρώ, από 9,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 39,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι κερδών 19,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 104,10%.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 30 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι 11 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης. Το σύνολο εσόδων από συμβάσεις με πελάτες του Ομίλου ανήλθε στο ποσό των 205,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι 140,5 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, εμφανίζοντας αύξηση κατά 46,55%.

Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 60 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ήτοι ποσοστό 29,14% επί των πωλήσεων, έναντι των 38,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης ήτοι ποσοστό 27,47% επί των πωλήσεων.

Η Alumil είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με 2.700 εργαζομένους και 32 θυγατρικές, παρουσία σε πάνω από 60 χώρες, ενώ άνω του 80% των πωλήσεών του κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Τα 12 εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη διαθέτουν τις πλέον εξελιγμένες γραμμές παραγωγής ικανές να υποστηρίξουν ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες κτιριακές ανάγκες και ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Μόνο στο α’ 6μηνο ο όμιλος διέθεσε σχεδόν 7 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Alumil στηρίζεται στην ικανότητά της να επινοεί διαρκώς νέες τεχνικές λύσεις και να σχεδιάζει καινοτόμα συστήματα αλουμινίου που διακρίνονται για τον ξεχωριστό σχεδιασμό, τις κορυφαίες επιδόσεις και την εξαιρετική ενεργειακή τους απόδοση, τα οποία δοκιμάζονται και πιστοποιούνται από τα κορυφαία διεθνώς ινστιτούτα και εργαστήρια πιστοποίησης (ift Rosenheim, Istituto Giordano, CSTB, ATG, EXOVA κλπ.).

Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (εκτυπωτές 3D, μηχανήματα CNC κ.α.) που της επιτρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για την Alumil, όπως τονίζει ο κ. Μυλωνάς, είναι η αποτελεσματική διασύνδεση και οργάνωση των ραγδαία αναπτυσσόμενων παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Ομίλου, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικά και τεχνολογικό περιβάλλον.

Για να το κερδίσει, η εταιρεία έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να εντάξει στις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άνοδος επιτοκίων

Τα λειτουργικά έσοδα και οι ταμειακές ροές του Ομίλου επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Η έκθεση σε κίνδυνο επιτοκίων για τις υποχρεώσεις και επενδύσεις παρακολουθείται σε προϋπολογιστική βάση. Πολιτική του Ομίλου είναι να παρακολουθεί διαρκώς τις τάσεις των επιτοκίων καθώς και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ομίλου.

Ο Όμιλος χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του καθώς και τις ανάγκες του σε κεφάλαια κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού και ομολογιακών δανείων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τα αποτελέσματα του με χρεωστικούς τόκους. Αυξητικές τάσεις στα επιτόκια (μεταβολή των επιτοκίων βάσης δανεισμού (EURIBOR) θα έχουν αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα καθώς ο Όμιλος θα επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος δανεισμού.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επίπεδο Ομίλου και Εταιρείας έχουν συναφθεί με κυμαινόμενα επιτόκια. Οι ανανεώσεις των επιτοκίων των βραχυπροθέσμων δανείων είναι για διάστημα 1-3 μηνών και των μακροπροθέσμων για διάστημα 3-6 μηνών. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον Όμιλο να αποφεύγει μερικώς τον κίνδυνο από μεγάλες διακυμάνσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός δανεισμός του ομίλου διαμορφώνεται πάνω από τα 165 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Alumil: Νέο ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας με όχημα την εξωστρέφεια και την καινοτομία