Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)
Λογιστική χασούρα που υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ καταγράφει το fund Lansdowne Partners, που επιμένει στο σορτάρισμα των μετοχών της Πειραιώς και της ΔΕΗ από το καλοκαίρι.
Ενώ η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 21,5% από τις 30/7/2019 και της ΔΕΗ 66% από τις 5/8/2019, ο εγκλωβισμός των διαχειριστών στην μεν πρώτη μετοχή μετριέται σε 3,840 εκατ. ευρώ, στη δε δεύτερη μετοχή σε 6,349 εκατ. ευρώ, θέτοντας εν αμφιβόλω το moto της Lansdowne ότι απευθύνεται σε «ψαγμένους επενδυτές» (sophisticated investors)…
Το βρετανικό fund, που έχει έδρα σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Mayfer στο Λονδίνο, στις 30 του περασμένου Ιουλίου εμφανίζεται να έχει ανοίξει short θέσεις για το 2,83% της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 12 εκατ. μετοχές. Αντιστοίχως, σχεδόν μία εβδομάδα μετά, εμφανίζεται να ανοίγει short θέσεις για το 1,61% της ΔΕΗ, ή για 3,735 εκατ. μετοχές.
Αυτή τη στιγμή, στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, εμφανίζεται το ΤΧΣ, ο Αμερικανός Τζον Πόλσον και η Bienville Capital με ποσοστό της τάξης του 38,04%. Αν υπολογιστούν, κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς και τα funds που τοποθετήθηκαν στρατηγικά μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας διάφορα 2% ή 3%, θέσεις που δεν ανακοινώνονται, διότι διαμορφώνονται κάτω από το 5%, δημιουργείται ζήτημα να μην μπορεί να κλείσει το βρετανικό fund τις θέσεις του. Μάλιστα, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, ακόμα και να έρθει σε επαφή με κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή κι εν προκειμένω κάποιο fund θα πρέπει να πληρώσει και premium για να αποκτήσει μετοχές και να κλείσει τη θέση του. Ειδικά μάλιστα, την περίοδο αυτή που το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει σκαναριστεί ως μία από τις αποδοτικότερες αγορές και για φέτος.
Η μετοχή της ΔΕΗ από την άλλη, θεωρείται, επίσης από εκείνες που παρά την εμπορευσιμότητά της, πραγματοποιεί όγκους πάνω από 250 χιλιάδες τεμάχια. Η συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου ανέρχεται σε 51,123% και του Silchester σχεδόν σε 10% (9,92% για την ακρίβεια).
Παρά το γεγονός ότι Lansdowne διατηρεί long θέσεις σε άλλες μετοχές, ενώ κατέχει ποσοστό 5% στον ΟΛΠ από το 2017 (σ.σ. αν και μερικά χρόνια πιο πριν η θέση αυτή άγγιζε το 10%), δεν παύει έστω και λογιστικά να καταγράφει ζημιές. Αυτό, τη στιγμή που το κλίμα φαίνεται ότι έχει αλλάξει αισθητά για τη χώρα εδώ κι επτά μήνες και το κυριότερο πείθει τις αγορές, όπως φάνηκε από την αναβάθμιση της Fitch και την έκδοση του 15ετούς που μάζεψε προσφορές κοντά στα 19 δις. ευρώ.