ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πτώση της ΔΕΗ από τις 21 Απριλίου και μετά, δηλαδή μετά το Πάσχα μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι έχει την εξήγησή της. Ή μάλλον, έχει τον υπαίτιό της.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο βασικός πωλητής της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 εδώ και περίπου ένα μήνα είναι το fund Lansdowne αλλά και το Lansdowne Energy Dynamics Fund , το οποίο αποτελεί “αδελφό” fund.
Το Lansdowne Energy Dynamics Fund, είναι ένα long/short equity fund που διαχειρίζεται 1,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του 2021.
Πάνω από 5,2 εκατ. μετοχές φαίνεται ότι κατείχαν και τα δύο funds στην ΔΕΗ παλαιότερα και πλέον έχουν μείνει ακόμα άλλα 2,3 εκατ. τεμάχια, καθώς εκτιμάται ότι έχει ληφθεί η απόφαση για αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά.
Η αρχή έγινε προ δεκαημέρου με τον ΟΛΠ ΟΛΠ 1,50% 27,10 , όπου πουλήθηκαν περισσότερα από 600 χιλιάδες κομμάτια, αλλά στο μεσοδιάστημα οι διαχειριστές της Lansdowne και της Energy Dynamics ενέτειναν τις πιέσεις τους στη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά και στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 .
Η ΔΕΗ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με υψηλό ημέρας στα 6,28 ευρώ, επίπεδα τα οποία έπιασε μέσα στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, γύρισε με το χαρτί να πιάνει πάτο στα 6,05 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν σχεδόν σε χαμηλά διετίας!
Σε μία συνεδρίαση, όπως η χθεσινή με τη βασική αγορά του πλανήτη, την Νέα Υόρκη κλειστή λόγω αργίας, άλλαξαν στη ΔΕΗ σχεδόν 840 χιλιάδες κομμάτια.
Το Lansdowne κυρίως, φαίνεται ότι ανέλαβε χθες δράση και στον Μυτιληναίο.
Άλλαξαν χέρια πάνω από 617 χιλιάδες κομμάτια, κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο για μετοχή που περιμένει σήμερα Τρίτη το rebalancing ενόψει της ένταξής της την Τετάρτη 1η Ιουνίου στον MSCI.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση της Μυτιληναίος έχουν μείνει λίγα κομμάτια προς πώληση, εκτιμώνται περί τα 300.000 ίσως και λιγότερα.
Η δε προσφορά μαζεύτηκε από άλλα ξένα και ελληνικά funds -φιλικά προς την Mytilineos- τα οποία ποντάρουν στους δείκτες ή στο… βραχυπρόθεσμο κέρδος που σηματοδοτεί η εξέλιξη ένταξης στον διεθνή χρηματιστηριακό δείκτη.
Πάντως, ο Μυτιληναίος, γύρισε χθες από τα υψηλά ημέρας τα οποία ήταν τα 17,36 ευρώ με κλείσιμο τελικά στα 16,69 ευρώ.
Θα έλεγε κανείς ότι μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης τη Δευτέρα οι δύο μετοχές, ΔΕΗ και Μυτιληναίος άρχισαν να χάνουν έδαφος σχεδόν ταυτόχρονα.
Το Lansdowne συνεχίζει να διατηρεί μικρή ανοικτή short θέση στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 που αφορά στο 0,39% του μετοχικού κεφαλαίου με τελευταία ενημέρωση τις 4/4/2022.
Σημειωτέον, ότι παλαιότερα, η LANSDOWNE Partners διατηρούσε ανοικτές θέσεις σε σειρά ελληνικών μετοχών, όπως στην Πειραιώς για το 2,5% ή για τη ΔΕΗ για το 1,5%.
Οι θέσεις αυτές άρχισαν να κλείνουν και μάλιστα με ένταση από το 2020 και μετά όταν και ελήφθη η απόφαση να κλείσει, καθώς έγραφε μεγάλη πτώση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters εκείνης της εποχής.
Ωστόσο, τόσο η απόφαση μηδενισμού της θέσης στον ΟΛΠ, όσο και –όπως όλα δείχνουν- στον Μυτιληναίο και τη ΔΕΗ, δείχνει ότι το Lansdowne αποχωρεί οριστικά από την Ελλάδα.
Πηγές αναφέρουν ότι ακολουθούν και άλλες εταιρείες που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το Lansdowne.
Το ερώτημα είναι ποιες είναι αυτές…
Διαβάστε επίσης
Μηδένισε τη συμμετοχή του στον ΟΛΠ το Lansdowne
Εταιρικά ομόλογα: Ράλι μέχρι και 335,2% έχει κάνει το κόστος δανεισμού – Τι δείχνουν τα στοιχεία 19 εκδόσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Πάρτι στις τεχνολογικές μετοχές για Netflix και Τεχνητή Νοημοσύνη, ξανά στις 20.000 μονάδες ο Nasdaq
- Νταβός: Άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας
- Ιράν: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ
- Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για τις τιμές, σε χαμηλό δύο εβδομάδων WTI και Brent