Τι κοινό έχει η βουτιά χωρίς τέλος στις μετοχές των Alpha, Πειραιώς και ΔΕΗ; Το ότι πίσω από τις πετυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν βρισκόταν η Goldman Sachs!

Η αμερικανική τράπεζα, τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο κ. Χάρης Ηλιάδης, ο οποίος πραγματικά πρέπει να απολάμβανε από τα 500 τ.μ. της οικίας του στα Βορεια Προάστεια  τις εκθέσεις που δημοσίευε η Goldman Sachs ότι η αγορά (μας) θα γράψει μέχρι το τέλος του 2021 τις 1.175 μονάδες!

Με τη διαφορά ότι το α’ 6μηνο οδεύει προς το τέλος του και η χρονιά αρχίζει να μετράει αντίστροφα και η αγορά ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμα ντέρμπι παραμονής της στις… 850 μονάδες, δηλαδή 27,6% κάτω από τα επίπεδα που προέβλεπε ο οίκος.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο κ. Ηλιάδης, ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 11,1 φορές και βάσει της τιμής-στόχου της Goldman Sachs τοποθετείται στις 12 φορές.

Τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 20% τους επόμενους δώδεκα μήνες, παρασύροντας ακόμα και το consensus των αναλυτών που ανέμενε αντίστοιχη άνοδο της τάξεως του 19%. Η εκτίμηση είναι από τις υψηλότερες, ενώ η τράπεζα τοποθετεί τη μερισματική απόδοση στο 2%. Με τη διαφορά ότι οι μετοχές σήμερα γκρεμίζονται…

Μάλιστα, για να είμαστε δίκαιοι, παρά την υψηλή προτίμηση στην εγχώρια αγορά, η Goldman Sachs αναγνωρίζει τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας των εγχώριων μετοχών. Βάσει των παρελθοντικών αποδόσεων, η μετοχική αγορά στην Ελλάδα δείχνει αρκετά ευαίσθητη σε ό,τι αφορά την παγκόσμια αβεβαιότητα οικονομικής πολιτικής, με beta κοντά στις 2,25.

Ένας δείκτης beta τόσο υψηλός αιτιολογεί πλήρως τις υπέρ αντιδράσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. Η χώρα τοποθετείται στη δεύτερη θέση, πίσω μόλις από την Αίγυπτο σε όρους συστημικού κινδύνου.

Και είναι να διερωτάται κανείς πόσους επενδυτές πήρε η Goldman Sachs στον… λαιμό της όταν διάβαζαν στα μέσα ενημέρωσης τα περί 1.175 μονάδων. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Λίγο πριν το τέλος του 2021 ο ίδιος οίκος προέβλεπε τότε ότι η αγορά θα κινηθεί σε έναν ορίζοντα 12 μηνών στις… 1000 μονάδες! Ok, το Χ.Α. έκανε υψηλό φέτος στις 963 μονάδες, μόλις 3,6% από τον στόχο που είχε θέσει η G. S.

Άρα λοιπόν, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, δικαίως παρατηρείται συνάφεια στη διάρθρωση των πωλητών στις τρεις μετοχές που προαναφέρθηκαν.

Η ΔΕΗ χάνει σε σχέση με τα επίπεδα της αύξησης κεφαλαίου πάνω από 37% (η αμκ είχε γίνει στα 9 ευρώ), η Πειραιώς βρίσκεται κάτω από την τιμή της δικής της αύξησης, στα όρια του 1 ευρώ (1,15 η αμκ) και η Alpha έφτασε να κάνει πράξεις ακόμα και κάτω από τα 90 λεπτά (στο 1 ευρώ η αμκ).

Η δε ΔΕΗ, όπως αναφέρουν αναλυτές, παίζει με p/bv στο μισό σε σχέση με τις ανταγωνιστικές της εταιρείες στην Ευρώπη. Όμως, όταν η συγκυρία είναι τόσο άσχημη, ουδείς κάθεται να εξετάσει οικονομικά στοιχεία.

Το πιθανότερο σενάριο για την αγορά, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, είναι ότι θα δοκιμαστούν εκ νέου οι 900 μονάδες αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να πάρουν μπροστά οι τρεις εν λόγω δεικτοβαρείς μετοχές για να αλλάξει και η τάση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Διαβάστε επίσης:

Στα χνάρια του Dimon η Goldman Sachs: Έρχονται δύσκολες μέρες

JP Morgan: Γιατί βλέπει άμεσα άνοδο στις αγορές;

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ