ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελάχιστοι προέβλεψαν τη διάρκεια του ράλι μετοχών που εδώ και τέσσερις εβδομάδες έχει καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των απωλειών που σημειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Και όσοι ήταν σκεπτικοί σχετικά με την ανάκαμψη, ίσως έχασαν μία καλή ευκαιρία στη Wall Street.
Αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποιούσαν για ένα μίνι ράλι πριν την επιστροφή στη καταστροφή, ενώ άλλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι είναι νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Όμως η αγορά μέσα στον Ιούλιο έδειξε τις διαθέσεις της και δεν πτοήθηκε ακόμα και στα κακά νέα, ενισχύοντας την έκθεσή της σε μετοχές.
Ταύροι εναντίον αρκούδων
Σύμφωνα με όσους ποντάρουν σε μία σταθερή ανάκαμψη των μετοχών, οι «χαμένοι» αυτού του παιχνιδιού φαίνεται ότι είναι οι «σκεπτικιστές», αυτοί που κατά τη διάρκεια της ανάλυσής τους των στοιχείων, από τον πληθωρισμό μέχρι τα εταιρικά κέρδη, έχασαν την ευκαιρία ενός ράλι, αξίας 5 τρις δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μετά τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου, το οποίο χαρακτηρίστηκε το χειρότερο από την δεκαετία του 1970, έλαβαν δράση τα funds που λειτουργούν με στρατηγικές που στοχεύουν στην αστάθεια των αγορών και στην ισοτιμία κινδύνου. Σύμφωνα με τη JP Morgan αυτά τα funds αγόραζαν μετοχές συνολικής αξίας από 2 έως και 4 δις την ημέρα.
Παράλληλα, οι short θέσεις, μειώθηκαν και ο S&P 500 άρχισε να ανακτά ένα μέρος του χαμένου εδάφους, καθώς βρίσκεται σε τροχιά για το μεγαλύτερο σερί κερδών από τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, οι λεγόμενοι «Call to Action», τα funds που σε περιόδους αστάθειας δίνουν το σήμα «Αγόρασε τώρα», μπορεί να συνεχίσουν την αγορά μετοχών, με ακόμα 200 δις να προστίθενται στις αγορές.
Οι επενδυτές τρέχουν πίσω στις μετοχές
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η BofA, τα στοιχεία της οποίας δείχνουν επιστροφή των επενδυτών από το καταφύγιο των μετρητών σε μετοχές και ομόλογα.
Τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια άντλησαν 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως τις 10 Αυγούστου, γράφουν σε σημείωμα τους οι αναλυτές με επικεφαλής τον Michael Hartnett, επικαλούμενοι στοιχεία της EPFR Global.
Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν εισροές 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις μεγαλύτερες σε οκτώ εβδομάδες.
Τα παγκόσμια ομόλογα σημείωσαν εισροές 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από μετρητά.
Πόσο βιώσιμο είναι το ράλι μετοχών;
«Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ στις αγορές. Και κάνουν τόσο θόρυβο, που κανείς δεν ακούει τι πραγματικά λέει η Fed», αναφέρει ο Dennis DeBusschere, ιδρυτής της 22V Research.
Η θεωρία ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο αποκορύφωμα και η Fed θα πράξει αναλόγως, μειώνοντας τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους Αμερικανούς τραπεζίτες, αν και οι επενδυτές την έχουν ήδη προκρίνει ως το επικρατέστερο σενάριο.
Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές αγνοούν τις σειρήνες για την πορεία των κερδών εντός των επόμενων τριμήνων, με τα σημάδια για μια οικονομική επιβράδυνση να γίνονται όλο και πιο ορατά, όπως υποστηρίζουν.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η επιβράδυνση στην οικονομία να μετατραπεί σε ύφεση και τα εταιρικά κέρδη να πληγούν σκληρά.
Εφόσον συμβεί αυτό, οι τοποθετήσεις των αναλυτών για ράλι εν μέσω bear market θα επιβεβαιωθούν. Κάποιοι υπενθυμίζουν ότι στο κραχ του 2000, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο, ο S&P 500 είχε καταγράψει μέχρι τον Σεπτέμβριο άνοδο άνω του 10%.
Οι μετοχές τεχνολογίας και συνεπακόλουθα ο Nasdaq κέρδισαν από αυτό το ράλι, όμως η ανάκαμψη δεν κράτησε για πολύ.
Και οι αρκούδες της Wall Street επιμένουν ότι οι επενδυτές αγνοούν τα ξεκάθαρα σημάδια, δίνοντας ώθηση στον S&P 500, όπως έκαναν και στο παρελθόν.
Διαβάστε επίσης:
JP Morgan: Επενδύστε σε μετοχές – Σε 3 χρόνια θα επιστρέψουν στα ιστορικά υψηλά τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών