Μέρα με τη μέρα θα βγαίνει η τάση στην αγορά.

Η χθεσινή αντίδραση στηρίχθηκε σε ένα δημοσίευμα που αναπαρήγαγαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τα οποία τυχαίνει να είναι συνδεδεμένα με τις πλατφόρμες χρηματιστηρίου όπου παρακολουθούν τις μετοχές οι επαγγελματίες της αγοράς.

Στη συνέχεια, όμως, είχε κλείσει η χθεσινή συνεδρίαση όταν έγινε γνωστή διαρροή από πηγές του Πενταγώνου στη Λεωφόρο Μεσογείων. Σύμφωνα με την οποία η παρουσία του ελληνικού στόλου παραμένει αμετάβλητη. Κι αν για τα ξένα media ο πυρετός που ανέβηκε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στο Αιγαίο υποχωρεί, για την ελληνική πολεμική μηχανή δεν ισχύει το ίδιο και τηρείται η δέουσα επιφυλακή, προσοχή και συναγερμός που απαιτούνται.

Και τούτο λόγω του απρόβλεπτου «χαρακτήρα» του γείτονα. Μία μέρα πριν από την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για την αγορά. Ειδικά όταν το πρώτο χρηματιστηριακό «πυρ» έδωσαν την Τρίτη το μεσημέρι οι Έλληνες επαγγελματίες διαχειριστές σε αμοιβαία κεφάλαια και  funds.

Δεν πήραν έναν-έναν τους πελάτες τους ξεχωριστά να ενημερώσουν για την κατάσταση, υποστηρίζει Έλληνας διαχειριστής σε  fund του Λονδίνου. Εκείνη τη στιγμή μπροστά στο μόνιτορ έβλεπε κανείς την απόδοση της χρονιάς που έγραφε πάνω από 70% στις τράπεζες και πάνω από 30% στα χαρτιά του γενικού δείκτη. Το  stop loss ήταν μονόδρομος, συμπληρώνει.

Πλέον για να μπορέσουμε να πούμε με ασφάλεια ότι η αγορά ξεπέρασε τα δύσκολα θα πρέπει, όπως αναφέρει ο κ. Ν. Χρυσοχοΐδης, επικεφαλής της ομώνυμης ΑΕΠΕΥ, να «χωνέψει» τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για ένα τριήμερο. Σε δεύτερη φάση, να απομακρυνθεί κινούμενος ο δείκτης προς τα πάνω από τις 630 μονάδες. Ούτε το ένα είναι δεδομένο, αλλά ούτε και το άλλο. Τόσο χθες, μια δύσκολη μέρα για την αγορά, όσο και πριν από δέκα μέρες, η αγορά μπορεί να κινήθηκε με διαθέσεις διάσπασης της εν λόγω στήριξης, αλλά γρήγορα επανήλθε.

Είναι σημαντικό ότι η αγορά δεν έχει τιμολογήσει ακόμα την νέα πραγματικότητα που δημιουργεί για το μέλλον της χώρας την επόμενη δεκαετία το γενναιόδωρο  χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης που συμφώνησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ν. Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επανέρχεται με δήλωσή του στο  mononews λέγοντας ότι ακόμα και αν η Ελλάδα κάνει χρήση των δανείων 12 δισ. ευρώ, το χρέος δεν θα είναι πρόβλημα. Σημειωτέον, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ το χρέος μειώθηκε στα 329 δις. Ευρώ. Και δεν θα  είναι πρόβλημα, διότι από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία και την παραγόμενη ανάπτυξη η σχέση χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί.

Είναι παρήγορο το γεγονός ως προς την εικόνα που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα ότι το ελληνικό δεκαετές βρίσκεται σε διαρκή φάση αποκλιμάκωσης, στο 1,11% αργά το βράδυ της Τετάρτης. Το δε πενταετές κινείται στο 0,32% απόδοση, επίπεδα που παραπέμπουν πολύ κοντά στα ιστορικά του χαμηλά.