• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς το μεγάλο ράλι σε Alpha και Πειραιώς ακύρωσαν την έκθεση της Autonomous

    Βασίλης Ψάλτης, Χρήστος Μεγάλου

    Βασίλης Ψάλτης, Χρήστος Μεγάλου


    Μόλις 22 μέρες έχουν περάσει από την τελευταία ανάλυση της Autonomous και κάποιου Ούγγρου αναλυτή που την υπογράφει, απαξιώνοντας δύο τραπεζικές μετοχές, την Πειραιώς και την Άλφα.

    Για τις Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68  και Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 οι συστάσεις ήταν ουδέτερες (neutral), με τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 1,72 ευρώ από 1,76 ευρώ πριν (-2% μείωση) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,47 ευρώ από 3,79 ευρώ πριν (μείωση στο στόχο 8%).

    Την έκθεση αυτή ανέσυραν από τα… αρχεία τους οι χρηματιστές, θέλοντας να καταδείξουν για μία ακόμα φορά το πώς κάποιοι από τους ξένους οίκους μπορούν να παρασύρουν τους ιδιώτες επενδυτές, ενδεχομένως σε ολέθριες αποφάσεις.

    Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις που η τιμή στόχος που δίνει κάποιος οίκος είναι εντυπωσιακά υψηλός, προκαλώντας υπέρμετρες προσδοκίες στην αγορά.

    Σε κάθε ενδεχόμενο όμως, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, ο τελικός κριτής για την κίνηση των μετοχών δεν είναι άλλο από το φυσικό τους περιβάλλον, την αγορά.

    Που καθημερινά κρίνει, αξιολογεί, θεμελιώδη, αποτιμήσεις και συνυπολογίζει ρίσκο και προσδοκίες.

    Την προηγούμενη εβδομάδα το mononews.gr έγραφε για το ασφαλές στοίχημα της Εθνικής: Ότι χάσει η μετοχή από το κόψιμο του μερίσματος, οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν εκ νέου και να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους, προσδοκώντας ότι το νέο placement από το ΤΧΣ θα γίνει σε τιμή ανώτερη των 8 ευρώ.

    Η αγορά την οδήγησε χθες στα 8,41 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις 21 Μάϊου με το υψηλό για φέτος στα 8,65 ευρώ.

    Η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε χθες την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και σύμφωνα με τα μοντέλα που παρακολουθούν οι αναλυτές, προδιαγράφεται κίνηση ανώτερη της τιμής του placement των 4 ευρώ, με κίνηση πάνω από 4,22 ευρώ που ήταν το προηγούμενο υψηλό που είχε γράψει στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

    Η δε τράπεζα έχει δώσει μέρισμα από τις 16 Ιουλίου.

    Και όχι μόνο αυτό, στις αρχές του μήνα οι ίδιες οι αγορές επιβράβευσαν την τράπεζα κατά την έκδοση του πράσινου ομολόγου των 650 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 4,62%.

    Όσο για τα αποτελέσματα β’ 3μήνου, ά 6μήνου που δημοσιεύει εντός των ημερών η τράπεζα, μάλλον θα προκαλέσουν σύγχυση στην Autonomous, καθώς οι προσδοκίες κάνουν λόγο για εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών, με την εκτίμηση στο σύνολο της χρήσης να προσεγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη.

    Από εκεί και πέρα σε διαρκή ανοδική φάση βρίσκεται και η Άλφα.

    Πάνω από 7,3 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια χθες, η κεφαλαιοποίηση επέστρεψε πάνω από τα 4 δισ. ευρώ η αποτίμηση μόλις στις 5,1 φορές για το 2025, σύμφωνα με την Jefferies.

    Η μετοχή της Alpha Bank έχει γράψει υψηλό στα 1,79 ευρώ στις 6 Μαρτίου και χθες βρέθηκε στα 1,72 ευρώ.

    Αύριο, 24 Ιουλίου, θα γίνει η γενική συνέλευση της Alpha Bank με την τράπεζα επίσης να έχει ανακοινώσει πως θα δημοσιεύσει αποτελέσματα στις 2 Αυγούστου.

    Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει τη διανομή μερίσματος 0,026 ευρώ ανά μετοχή αλλά και την αγορά ιδίων μετοχών έως 61,1 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ebury: Αναταραχή στην αγορά – H παρέμβαση της Ιαπωνίας ευνοεί τα ασφαλή καταφύγια 

    Πτώση του δολαρίου, απώλειες στην Ασία, κέρδη για bitcoin και χρυσό με φόντο την αποχώρηση Μπάιντεν

    Τράπεζες: Οι τελευταίες εκθέσεις των αναλυτών που αυξάνουν τις τιμές στόχους



    ΣΧΟΛΙΑ