• ΑΓΟΡΕΣ

    «Πόλεμος» στους διαχειριστές κεφαλαίων για την αγορά 8 τρις δολαρίων των ETFs

    Larry Fink (BlackRock), Mortimer J. Buckley (Vanguard)

    Larry Fink (BlackRock), Mortimer J. Buckley (Vanguard)


    Όλο και περισσότεροι παίκτες μπαίνουν στην αγορά των ETFs, η οποία υπολογίζεται ότι έχει γιγαντωθεί σε 8 τρις δολάρια.

    Μεγάλες ανατροπές και επιθετικές τακτικές έχουν ανατρέψει δεδομένα ακόμα και για κολοσσούς, όπως η BlackRock, που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε σε αυτόν τον τομέα στις αμερικάνικες και τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Ποιοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά των 8 τρις

    Tα Exchange Traded Funds, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια,  λειτουργούν ως επενδυτικά οχήματα για τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, το οποίο απευθύνεται και σε επενδυτές με μη εξειδικευμένες γνώσεις των αγορών. Η επενδυτική τους πολιτική είναι παθητική καθώς προσπαθούν να μιμηθούν επενδυτικούς δείκτες.  

    Η Vanguard, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 7,7 τρις δολάρια, έχει αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά της ΗΠΑ στα ETFs στο 28% από το 25% το 2018.

    Ακολουθεί η State Street Global Advisors με ποσοστό 15%, μειωμένο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν και η Invesco, η οποία έχει φτάσει το 6%.

    Με την αγορά να καταγράφει σημαντική ζήτηση, ιδίως σε δείκτες φθηνών αμοιβαίων κεφαλαίων, όπου οι ροές έχουν εκτοξευτεί, πολλοί μη καθιερωμένοι παίκτες έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι.

    Κάποιοι από αυτούς, όπως η JP Morgan αλλά και η Dimensional Fund Advisors μέσα σε λίγα χρόνια έχουν καταφέρει να ελέγχουν το 3%, όταν πριν από πέντε χρόνια δεν βρίσκονταν καν στο παιχνίδι.

    Ο πόλεμος των κολοσσών

    Ο μεγάλος πόλεμος βέβαια εστιάζει στους δύο κύριους αντιπάλους που είναι η BlackRock και η Vanguard.

    H BlackRock διαχειρίζεται περίπου το 32% της αγοράς ETF των ΗΠΑ από τον Νοέμβριο, μειωμένο κατά 7% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, ενώ μία απώλειας της τάξης του 1,7% κατεγράφη και σε σχέση με το 2022.

    Ο μεγαλύτερος διαχειριστής assets, αξίας 9,1 τρις δολαρίων προσφέρει τη σειρά iShares, η οποία φιλοδοξεί να είναι μια επιλογή που να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των επενδυτών.

    Στον αντίποδα, η Vanguard, απειλεί άμεσα την παρουσία της BlackRock στην αγορά των ΗΠΑ. Ο διευθυντής έρευνας της Morningstar για τη Βόρεια Αμερική, Bryan Armour, ανέφερε στους FT, ότι η φήμη του ομίλου για στρατηγικές χαμηλού κόστους, είναι αυτή  που τροφοδοτεί την ολοένα και αυξανόμενη επέκτασή της.

    «Όταν η iShares ανταγωνίζεται τη σειρά της Vanguard στο κόστος, όπως τα ETFs του S&P 500 ή του χρηματιστηρίου, οι επενδυτές επιλέγουν το ETF της Vanguard, επειδή είναι φθηνά, ευρείας αγοράς αμοιβαία κεφάλαια, κάτι για το οποίο η εταιρεία είναι γνωστή στις αγορές. Και τα φθηνά αμοιβαία κεφάλαια δείκτη έχουν πάρει φωτιά όσον αφορά τις ροές», δήλωσε.

    H περίπτωση της Ευρώπης

    Βέβαια, ενώ στις ΗΠΑ ο ανταγωνισμός είναι σκληρός για την BlackRock, στην Ευρώπη, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Εκεί, η σειρά ETF της εταιρείας διατήρησε σταθερά το 44% του μεριδίου της αγοράς των 1,7 εκατ. δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Η ευρωπαϊκή αγορά ETF έχει αυξηθεί από περίπου 765 δισ. δολάρια στο τέλος του 2018 σε περισσότερα από 1,7 δισ. δολάρια.

    Εκτός από την iShares της BlackRock, η Amundi είναι επίσης σημαντικός παίκτης με ποσοστό στο 12,7% και η Xtrackers της DWS με ποσοστό 10,1%. Αντίθετα, η Vanguard στην ευρωπαϊκή αγορά κατέχει μόλις το 6,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών για τα ETFs, ETFGI.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πρωτοχρονιάτικο πάρτι με ΔΕΗ και Πειραιώς και επιστροφή στις 1.300 μονάδες – Κέρδη 2,7% για Intrakat

    Apple: Πτώση 3% η μετοχή μετά το downgrade από την Barclays

    Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η κατρακύλα, σε νέο ιστορικό χαμηλό στο άνοιγμα του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ