• ΑΓΟΡΕΣ

    Συμφωνία Τουρκίας – Βρετανίας για την ανάπτυξη μαχητικού υπερόπλου – Τι κρύβεται από πίσω

    • NewsRoom
    συμφωνια τουρκιας - βρετανιας


    Η συμφωνία μεταξύ Turkish Aerospace Industries (TAI) και της βρετανικής BAE Systems που υπογράφτηκε το Σαββατο για την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού Steath 5ης γενιάς ήταν μια εξέλιξη αναμενόμενη από καιρό για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά της Τουρκίας. Άλλωτσε η Άγκυρα είχε διακυρύξει σε κάθε ευκαιρία οτι φιλοδοξεί να παράγει εγχώριο μαχητικό Stealth προκειμένου να αποτελέσει μελλοντικά τον αντικαταστάτη των F-16C/D που χρησιμοποιεί σήμερα η τουρκική Αεροπορία.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης η «συμφωνία σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X”.

    Σε αυτό το πλαίσιο η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συναντήθηκε σήμερα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης με στόχο την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας Μεγ. Βρετανίας – Τουρκίας. Η σύμβαση ύψους των 100 εκατομμυρίων λιρών (125 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), προβλέπει την έναρξη σχεδιαστικής ανάπτυξης του προγράμματος TF-X το οποίο μέχρι σήμερα υπήρχαν σαφείς ενδείξεις από πλευράς της Άγκυρας ότι θα προχωρήσει στην σχεδίαση εγχώριας παραγωγής μαχητικού.

    Σημειώνεται ότι η κατασκευάστρια TUSAS-TAI έχει αποκαλύψει τη γενική σχεδιαστική αντίληψη του νέου μαχητικού, το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με το αμερικανικό F-22, χωρίς όμως σε αυτήν την πρώιμη φάση να έχει ληφθεί απόφαση για την οριστική αεροδυναμική διαμόρφωση.

    Στο βασικό σχέδιο, το TF-X έχει δυο κινητήρες, αισθητήρα υπέρυθρων IRST, και φυσικά σχεδίασή stealth. Τα όπλα μεταφέρονται εσωτερικά, ενώ η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τίποτε άλλο για τις δυνατότητες (σε επίπεδο σχεδίου). Και όλα αυτά, την ώρα υλοποιείται με αποφασιστικά βήματα η αγορά των 100 τουρκικών F-35 Lightning II με την πρώτη Μοίρα μαχητικών να είναι επιχειρησιακή περί το 2021-22.

    Το εγχείρημα ανάπτυξης εγχώριας σχεδίασης τουρκικού μαχητικού δεν θα είναι μια εύκολη ούτε φυσικά φτηνή υπόθεση καθώς τα κόστη ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα αυξημένα (όπως συμβαίνει με αντίστοιχα προγράμματα σε Ν Κορέα και Ιαπωνία) ενώ η γενικότερη πορεία της τουρκικής οικονομίας φαίνεται να επιδεινώνεται μετά τη σημερινή υποβάθμιση της από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

    Στόχος της Άγκυρας είναι σαφώς η αυτοτέλεια στην παραγωγή κάθε είδους οπλικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και των μαχητικών Stealth αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς, επίπονος και εξαιρετικά αμφίβολος με δεδομένη την γενικότερη γεωπολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια που βρίσκεται σήμερα η Τουρκία.

    Η εμμονή πάντως της τουρκικής ηγεσίας διαχρονικά στην επίτευξη στόχων σε εξοπλιστικά προγράμματα δεν επιτρέπει αισιοδοξία ούτε εφησυχασμό με αποτέλεσμα να απαιτείται η λήψη αποφάσεων για ενίσχυση του ελληνικού αμυντικού οπλοστασίου που έχει ουσιαστικά παγώσει την τελευταία 8ετία..

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αποκάλυψη! Ο Αστυνόμος Σαΐνης μας «δείχνει» το πρόσωπο του μεγαλύτερου εχθρού του (pics)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στόχος η οικογένεια Παντελίδη – Έκλεψαν το πρακτορείο, «έσπασαν» το αυτοκίνητο του αδερφού του!!!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή! Τα «Νέα» κυκλοφορούν και αύριο! (pics) – Αποκαλύψεις Δραγασάκη!

    πηγή:onalert



    ΣΧΟΛΙΑ