Σε καραντίνα εξακολουθεί να βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ακόμα, υπάρχουν  blue chips που διαπραγματεύονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών ακόμα και 45% κάτω από τις προ πανδημίας τιμές, δηλαδή βρίσκονται κάτω ακόμα και από τον Φεβρουάριο του 2020. Η διόρθωση των τελευταίων ημερών η οποία έχει ξεκινήσει από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, αργόσυρτα και επιτάθηκε μετά τις 20 του ίδιου μήνα με πρόφαση την αύξηση κεφαλαίου της Alpha, αναδεικνύει το πόσο πίσω βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που η Wall Street και τα μεγάλα ευρωπαϊκά βρίσκονται και πάλι στη σφαίρα κατάρριψης νέων ιστορικών υψηλών.

Κάποια από τα  blue chips, τραπεζικά και μη, υστερούν σε αποδόσεις σε σχέση με πέρσι. Η δε τεχνική εικόνα της αγοράς παραμένει αδύναμη, όσο ο γενικός δείκτης βρίσκεται κάτω από την τεχνική στήριξη του Κινητού Μέσου Όρου των 30 ημερών, ο οποίος εντοπίζεται μεταξύ των 886 – 890 μονάδων.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η μετοχή της Alpha Bank διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 1,77 ευρώ. Μέσα στην πανδημία η μετοχή βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά, στα επίπεδα των 48 λεπτών. Έχοντας θετικές συστάσεις από εγχώριους και ξένους επενδυτικούς οίκους, η μετοχή αντέδρασε μέχρι και πάνω από το 1,33 ευρώ. Η σπέκουλα και η κινητοποίηση των short με αφορμή τις φήμες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εις βάρος των υφιστάμενων μετόχων πίεσε τη μετοχή μέχρι τα 90 λεπτά για να ανακάμψει τελικά λίγο πάνω από το 1 ευρώ.

Η μετοχή της Aegean διαπραγματεύονταν τον Φεβρουάριο του 2020 λίγο πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην κοινωνία, την οικονομία και τα ταξίδια, στα 8,52 ευρώ και σήμερα λίγο πάνω από τα 5,25 ευρώ. Η αεροπορική έχει μπροστά της αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της (της αύξησης) έχει να λαμβάνει 120 εκατ. ευρώ κεφάλαια στήριξης από την Ευρώπη.

Η μετοχή της Coca Cola από τα 34,02 ευρώ διαπραγματεύεται στα 29,59 ευρώ, με τις πωλήσεις της στην Ελλάδα πάντως, να δέχονται πιέσεις.

Πίσω από τις τιμές του Φεβρουαρίου του 2020 βρίσκεται και το Jumbo, με τον ιδιοκτήτη του κ. Απόστολο Βακάκη να μιλάει για χαμένη χρονιά και φέτος, αν και τα οικονομικά αποτελέσματα 4μήνου δείχνουν άλλη, θετική, εικόνα. Η μετοχή πριν από 15 μήνες στοίχιζε 18,5 ευρώ και τώρα 14,75.

Πίσω από τις περσινές τιμές, τα 8,42 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Lamda, που πλέον κάνει πράξεις λίγο πάνω από τα 7,20 ευρώ και για πρώτη φορά υπάρχει «φως» να εκκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό μέχρι τέλος της χρονιάς.

Η ΕΤΕ είναι αλήθεια ότι βρέθηκε στα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2020, αλλά ξεκίνησε η άγαρμπη διόρθωση και η νευρικότητα από τις 21 Μαΐου. Η αγορά πάντως, περιμένει θεαματικό ά 3μηνο, προκειμένου να βασιστεί νέα αντίδραση.

Οι διοικητικές αλλαγές στην Ελλάκτωρ, τα πολύπλοκα οικονομικά στοιχεία, η αλλαγή στο management και τη μετοχική σύνθεση πιέζουν την μετοχή κάτω από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε 1,68 ευρώ. Το χαρτί διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το 1,30.

Τα πατήματά της στη νέα εποχή, την μετά COVID, που φέρνει γρήγορα την υιοθέτηση «πράσινων» καυσίμων, ψάχνουν τα ΕΛΠΕ. Η μετοχή είχε πέρσι 7,75 ευρώ και πλέον διαπραγματεύεται στα 6,10. Ίδια εικόνα και για τη Μότορ Όιλ που από τα 18,9 ευρώ πέρσι, πλέον διαπραγματεύεται στα 13,39 ευρώ.