Η ανησυχία ως προς το αν θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Fed αυξάνοντας με τη σειρά της τα επιτόκια του ευρώ προκαλεί ανησυχίες στις αγορές κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην πορεία του Χ.Α., αλλά και των ομολόγων, κρατικών και εταιρικών.

Η τάση δείχνει άνοδο των επιτοκίων, ειδικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με την Ελλάδα να κρατάει τα ηνία της κούρσας, παρασύροντας κατά το Bloomberg και τις υπόλοιπες αγορές των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

1

Αν το ελληνικό 10ετές είχε σκαρφαλώσει χθες πάνω από 2,3%, το αντίστοιχο ιταλικό είχε ξεφύγει πάνω το 1,84%, το Ισπανικό και το πορτογαλικό πάνω από 1%, ενώ στο παρελθόν ανήκει η απόδοση του γερμανικού bund, αφού πλέον έχει σκαρφαλώσει στο +0,23%.

Να σημειωθεί πως τα ελληνικά ομόλογα είναι περισσότερο ευάλωτοι στη νομισματική πολιτική, αφού η Ελλάδα θα χάσει το προνόμιο της ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, καθώς δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

«Μας περιμένει ένας δρόμος γεμάτος λακκούβες με την προοπτική των επιτοκιακών αυξήσεων, τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία», λένε στο Bloomberg στελέχη της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, α ελληνικά ομόλογα πρωτοστατούσαν μάλιστα στις μαζικές πωλήσεις στην Ευρώπη, καθώς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να δούμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων φέτος, ενώ οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε δει και το τέλος των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.

Τα κρατικά ομόλογα σε όλο τον κόσμο επεκτείνουν την υποχώρησή τους, μετά το χειρότερο εξάμηνο που έχει δει η αγορά από το 2016, σύμφωνα με έναν δείκτη του Bloomberg.

Στο μεταξύ, η «δεξαμενή» των ομολόγων με αρνητική απόδοση συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, καθώς την περασμένη εβδομάδα εξανεμίστηκαν μέσα σε μόλις δύο ημέρες σχεδόν 3 δισ. δολάρια.

Από εκεί και πέρα προκύπτει ότι σοβαρά έχουν επηρεαστεί και τα ομόλογα που προσφάτως εξέδωσαν στην Ελλάδα πολλές εταιρείες.

Κάτω από το 100 ονομαστικής αξίας γίνονταν χθες πράξεις για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Premia, την Costamare την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Μάλιστα το ομόλογο της Ελλάκτωρ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά στο 87.