ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Κουρελόχαρτο έχουν καταστεί οι εποπτικοί μηχανισμοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μπροστά στην άγρια κερδοσκοπία που ασκείται απροκάλυπτα στη μετοχή της Attica Bank.
Μέρες τώρα και ενώ συμβαίνουν «πράγματα και θαύματα» με το «χαρτί» της πολύπαθης τράπεζας, η εποπτική αρχή και η Πρόεδρός της Βασιλική Λαζαράκου παραμένουν σε ρόλο παθητικού θεατή. Αφήνοντας να διαιωνίζεται μια νοσηρή κατάσταση.
Που δυστυχώς δεν είναι η μόνη που προκαλεί το θυμικό της επενδυτικής κοινότητας, όχι μόνο τον τελευταίο καιρό, αλλά και προγενέστερα.
Τα γεγονότα: Η Attica Bank βρίσκεται καθ’ οδόν μιας κεφαλαιακής αύξησης 473,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα πάνε σε πρόσθετες προβλέψεις, στο πλαίσιο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Η τράπεζα ελέγχεται σήμερα κατά 69,5% από το Τ.Χ.Σ. Το ταμείο των Μηχανικών ( ΤΜΕΔΕ) κατέχει το 20,11% έχοντας προσαρτήσει και το μερίδιο της Ellington, η οποία αποχώρησε.
Ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο του σχήματος της Thrivest (Εξάρχου, Μπάκος-Καϋμενάκης).
Εάν στους υφιστάμενους συσχετισμούς των μετοχικών δυνάμεων προστεθεί και το 8,4% που είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ, τότε οι «κλειδωμένες» μετοχές της τράπεζας αντιστοιχούν στο 98,01% του συνόλου. Δηλαδή στην ελεύθερη διασπορά (free float) είναι μόλις το 1,99%. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε 29.764.000 μετοχές.
Τι έχει συμβεί; Για λόγους που γρονθοκοπούν ανελέητα την κοινή λογική, η Attica Bank έχει αποδυθεί σε ένα ξέφρενο ράλι ανόδου.
Από την αρχή της εφετινής και μετά από 29 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, η τιμή της μετοχής έχει κάνει τη διαδρομή από τα 0,0686 ευρώ, έως τα 0,32 ευρώ.
Καταγράφοντας άνοδο…366,5% που αποτελεί την επιτομή της ανατιμητικής κερδοσκοπίας.
Χωρίς να συντρέχει ο παραμικρός ορατός και ουσιώδης λόγος για την απογείωση της αποτίμησης της τράπεζας.
Εκτός ίσως από τα όσα μπορεί να συμβαίνουν στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» όπου κινούνται οι κερδοσκόποι.
«Γύρισε» δύο φορές το free float μετοχής
Σε αυτές τις 29 «θερμές» συνεδριάσεις με τις εντονότατες μεταβολές των τιμών, έχουν αλλάξει χέρια… 60,167 εκατ. μετοχές.
Σχεδόν διπλάσιες από το free float της τράπεζας. Μέγεθος, που επειδή αδυνατεί να εκφράσει την πραγματικότητα ( δεν μπορεί δηλαδή μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να γύρισε…δύο φορές το σύνολο της ελεύθερης διασποράς) οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: Ότι δηλαδή ο παραφουσκωμένος συναλλακτικός όγκος, είναι απόρροια ενδοσυνεδριακών ή εξαιρετικά βραχυπρόθεσμων αγοραπωλησιών.
Αλλά αυτό ξεπερνά και την έννοια του χρηματιστηριακού τζόγου, μπαίνοντας σε χωράφια… Πυραμίδας.
Όπου παλαιοί και νέοι παίκτες εναλλάσσονται, χρηματοδοτώντας την άνοδο της τιμής σε ολοένα και ψηλότερα σκαλοπάτια.
Οι αρμόδιες αρχές, πρωτίστως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά βεβαίως και της διοίκησης του χρηματιστηρίου, σαφώς και έχουν αντιληφθεί τα «απίστευτα και όμως πραγματικά» που συμβαίνουν με την Attica Bank. Πλην με την έως τώρα στάση τους δείχνουν να σφυρίζουν αδιάφορα.
Έμπειρη νομικός η Πρόεδρος της εποπτικής αρχής Βασιλική Λαζαράκου, δεν μπορεί να τα θεωρεί όλα αυτά ώς καλώς καμωμένα.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αρκούν οι συνήθεις βερμπαλισμοί περί ελέγχου των συναλλαγών, που οδηγούν, αν οδηγούν σε μια …ετυμηγορία σε βάθος χρόνου.
Από τα 102,6 στα 478,6 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της τράπεζας
Στην Attica Bank η αξία των συναλλαγών στις 29 συνεδριάσεις από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς διαμορφώνεται στα 10,51 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας από τα 102,6 εκατ. ευρώ έχει αναρριχηθεί τώρα στα 478,6 εκατ. ευρώ.
Ακατανόητο αν ληφθεί υπόψη ότι η βαριά ζημιογόνα Attica Bank με ίδια κεφάλαια 290 εκατ. ευρώ, έχει στα βιβλία της 2,6 δισ, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα όπως ευσχήμως αποκαλούνται τα «κόκκινα» δάνεια.
Εάν σήμερα ολοκληρωνόταν η αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της τράπεζας θα ανέβαινε στα…951,9 εκατ. ευρώ, διαπραγματευόμενη σε περίπου 2,1 φορές πάνω από τη λογιστική της αξία, μετά από τις επιπρόσθετες προβλέψεις.
Ξεκάθαρα ακριβότερη και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που «παίζουν» από το 0,50 έως το 0,90 της λογιστικής τους αξίας, ευρισκόμενες καταφανέστατα σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση από εκείνη της Attica Bank.
Όπου εξ αντικειμένου οι έχοντες το 1,99% της ελεύθερης διασποράς μειοψηφούντες μέτοχοι, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ποδηγετήσουν εξελίξεις ερήμην των βασικών μετόχων.
Για τη εποπτική αρχή και δη για την Βασιλική Λαζαράκου, ο δικός χάρτης των κινήσεων μοιάζει αυτονόητος.
Επιστολή στην τράπεζα και σε όλους τους υφιστάμενους σπουδαιότερους μετόχους για το εάν και κατά πόσον υπάρχουν εταιρικά γεγονότα που δικαιολογούν τη φρενήρη άνοδο της μετοχής.
Και ταυτόχρονα άμεσος έλεγχος των «κωδικών» σε χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κινούντες τα νήματα της κερδοσκοπίας.
Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα «άνθη του κακού» εφ’ όσον αυτά υπάρχουν.
Στα «όπλα» της εποπτικής αρχής ( αλλά και του χρηματιστηρίου) υπάρχει βεβαίως και η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, που μπορεί να βάλει φρένο στα κακώς κείμενα.
Χωρίς να συγχέονται οι έννοιες της ελευθερίας με τη ασυδοσία στην αγορά.
Εάν όμως η εποπτική αρχή παραμείνει παθητικός θεατής, τότε ασφαλώς θα ξαναγίνουν επίκαιρα τα λόγια του Καρυωτάκη: Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους, θα διασκεδάσουμε όλοι στην κηδεία.
Της χρηματιστηριακής αξιοπιστίας εν προκειμένω…
Διαβάστε επίσης
Άρθρο παρέμβαση: Σταματήστε τις δημόσιες σχέσεις, συντρίψτε τους κερδοσκόπους στην Tράπεζα Αττικής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Επενδύουν 580 εκατ. δολάρια στα λιμάνια
- ΖΙΜ: Κερδοφορία 1,13 δισ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο – Ναυπηγεί 46 πλοία κοντέινερ
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό