• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιοι πουλάνε Motor Oil και γιατί

    Γιάννης Βαρδινογιάννης, Motor Oil

    Γιάννης Βαρδινογιάννης, Motor Oil


    Και 20,62 ευρώ έγραψε χαμηλό την Τρίτη η μετοχή της Μότορ Όιλ, διασπώντας (πτωτικά) το προηγούμενο χαμηλό των 52 εβδομάδων, που ήταν τα 20,90 ευρώ και είχε γραφτεί την μέρα του sell off, στις 5/8.

    Το ερώτημα που θέτει η αγορά είναι που θα μπορούσε να βρεθεί η μετοχή μετά την έξοδό της από τον MSCI Standard και την μετάταξή της στον Small Cap του ίδιου δείκτη.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μετοχή δύσκολα θα μπορούσε να διασπάσει τα 20 ευρώ σε πτώση, κάτι άλλωστε που φάνηκε χθες όταν στο άνοιγμα η μετοχή έφτασε να καταγράφει απώλειες πάνω από 4%.

    Ως προς τους πωλητές, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το σκεπτικό τους είναι να αγοράσουν φθηνότερα κατά το rebalancing που θα γίνει στις 30 Αυγούστου.

    Το βράδυ της Δευτέρας 12/8, ο MSCI ανακοίνωσε τις αλλαγές, αφήνοντας εκτός του δείκτη Greece Standard τη Motor Oil, που μετετάγη στον Small Cap με ημερομηνία εφαρμογής τις 2/9. Αυτό σημαίνει ότι το rebalancing στη μετοχή και στις άλλες μετοχές του ελληνικού καλαθιού που απαρτίζουν τον δείκτη θα λάβει χώρα στις 30 Αυγούστου.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι η μετοχή της Motor Oil είχε εισαχθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece τον Φεβρουάριο του 2023.

    Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Motor Oil διαμορφώνεται στα 2,4 δισ. ευρώ, με τη μετοχή κάτω από τα 22 ευρώ.

    Έτσι, πλέον, ο βασικός δείκτης θα συνεχίσει να περιλαμβάνει 9 μετοχές, και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

    Η Μότορ Όιλ, όπως και τα ΕΛΠΕ άλλωστε, το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει εκ νέου τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

    Απόφαση που προκάλεσε ασφαλώς της αντίδραση τόσο από την πλευρά Βαρδινογιάννη, όσο και από την πλευρά του Ανδρέα Σιάμισιη (HelleniQ Energy), τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να λάβει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα πριν επιβάλει, όποτε την βολεύει, έκτακτες εισφορές, οι οποίες αιφνιδιάζουν μετόχους και επενδυτές, αλλά και τους φορολογούμενους.

    Ταυτόχρονα, οι δύο όμιλοι επιστρέφουν χρήματα στην οικονομία μέσω των ευρέων προγραμμάτων εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούν.

    Σημειωτέον, πως ούτε η Μότορ Όιλ, αλλά ούτε και η HelleniQ Energy έχουν συνέλθει από το πρόσφατο sell off στο Χρηματιστήριο καθώς η μεν ΜΟΗ από τα 23,52 βρέθηκε στα επίπεδα των 20,60 ευρώ και η HelleniQ Energy από την περιοχή των 7,32 ευρώ έγραψε σε χαμηλό και τα 6,80, σημαντικά κάτω από την τιμή του placement στο τέλος του 2023, (7 ευρώ).

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley για Eurobank: Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα έτη 2024-2026 και παραμένει με σύσταση overweight

    ΕΒΕΑ: Στο πλευρό των πληγεισών επιχειρήσεων από την πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική

    Μπλε Κέδρος: Στις 19/8 η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ