Σε χαρτοφυλάκια με κατά τεκμήριο ποιοτικότερα χαρακτηριστικά κατέληξε το 90% από τα συνολικά κεφάλαια των 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε σήμερα η χώρα με το επταετές ομόλογο. Παράλληλα, ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο της έκδοσης είναι η ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή των αγοραστών που συνολικά έφτασαν του 335.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 55% της σημερινής έκδοσης κατέληξε σε διαχειριστές χαρτοφυλακίων (fund managers) ενώ 20% πήραν οι τράπεζες. Τα κερδοσκοπικά hedge funds απορρόφησαν μόλις το 10% ποσοστό που είναι το ελάχιστο δυνατόν και συνάμα το μικρότερο που έχει καταγραφεί σε όλες τις ελληνικές εκδόσεις από το ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης και μετά. Μερίδιο 9% στην κατανομή των 2,5 δισ. ευρώ έχουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ το 2% της έκδοσης απορροφήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες.

Το υπόλοιπο 4% απορροφήθηκε από άλλα χαρτοφυλάκια στη συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι και τελικοί επενδυτές.  Εκτιμάται ότι οι τελικοί επενδυτές ξεπερνούν αισθητά το 75% εκείνων που πήραν θέσεις στο επταετές ομόλογο.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή τα χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στο Λονδίνο συμμετείχαν κατά 33%, ενώ 16% συμμετοχή είχε η Ελλάδα. Το μερίδιο της Γαλλίας είναι στο 12%, ποσοστό 11% της έκδοσης απορρόφησαν οι Σκανδιναβικές χώρες, 9% οι Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, 6% η Ιταλία, 4% η Ισπανία και η Πορτογαλία, επίσης 4% οι ΗΠΑ, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης 3% και το υπόλοιπο 2% κατανεμήθηκε σε άλλες χώρες, κυρίως Ασιατικές.

Συνολικά οι προσφορές για το επταετές ομόλογο έφτασαν στα 13 δισ. ευρώ που είναι και αυτό ένα επίπεδο ρεκόρ για τις τελευταίες ελληνικές εκδόσεις. Το ετήσιο κουπόνι του νέου ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,875% αλλά καθώς η ονομαστική αξία έκδοσης ήταν κάτω από το άρτιο (99,838% της ονομαστικής αξίας) η τελική απόδοση διαμορφώνεται στο 1,9%. Δηλαδή 45,7% χαμηλότερα από την αμέσως προηγούμενη έκδοση επταετούς ομολόγου που έγινε τον Φεβρουάριο του 2018 με την απόδοση τότε να είναι στο 3,5%.

Αν μη τι άλλο, όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις προοπτικές που η ίδια ενσωματώνει για να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική ανάταξη.  Αναμφίβολα και από τη δική του πλευρά  ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει καταφανώς καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία της επιτυχημένης εξόδου της χώρας στις αγορές. Για αυτό τον λόγο άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσευσε να δώσει συγχαρητήρια  στον ΟΔΔΗΧ, γενικός διευθυντής του οποίου είναι ο Δημήτρης Τσάκωνας.