ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από το δόξα το θεό στο βοήθα Παναγιά…Κάπως έτσι ταλαντεύεται το εκκρεμές της επενδυτικής ψυχολογίας , ακολουθώντας ταυτόσημη πορεία με τις τραπεζικές μετοχές. Οι οποίες ξαναδέχονται τα πυρά των πωλητών, που ειδικά χθες ήταν ιδιαίτερα έντονα.
Με συνέπεια ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών να υποχωρήσει κατά 5,27%.
Αν και οι εκτιμήσεις 4 διεθνών οίκων και 2 ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, που έχουν δημοσιοποιηθεί από την αρχή της εφετινής χρονιάς, πριμοδοτούν την άνοδο των αποτιμήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, εν τούτοις οι εστίες προβληματισμού αναζωπυρώνονται. Αφήνοντας μετέωρο το ενδεχόμενο για το αν και κατά πόσο οι τραπεζικές μετοχές κάνουν στην παρούσα φάση τις «τελευταίες στροφές στον πάτο του βαρελιού», ή αν έχουν μπροστά τους κι άλλο πόνο.
Τον περσινό Νοέμβριο κι έπειτα από μια βροντώδη πτώση που είχε προηγηθεί κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας, ο τραπεζικός κλάδος έκανε ένα ισχυρό, ανοδικό ριμπάουντ, με κέρδη 69,63%. Για να ακολουθήσει και νέα άνοδος κατά 29,59% τον περασμένο Δεκέμβριο. Εν τέλει, το δίσεκτο 2020 έκλεισε με μεσοσταθμικές απώλειες 40,1% που μεταφράζονται σε 4,2 δισ. ευρώ…
Ωστόσο, το ξεκίνημα το 2021 δεν φαίνεται να δικαιώνει τις προσδοκίες των επενδυτών. Και τούτο γιατί μέχρι τώρα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ( που κατά 99,5% εξαρτάται από τη «συμπεριφορά» των μετοχών της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10, της Εθνικής ΕΤΕ 0% 7,87,, της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 και της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74, αφήνοντας το υπόλοιπο 0,5% στην Attica Bank) καταγράφει πτώση 13,72%. Υπερδιπλάσια από εκείνη του Γενικού Δείκτη που είναι στο -6,44%. Από τις μεγαλύτερες απώλειες στον παγκόσμιο χάρτη των αγορών…
Γιατί ξαναπήραν το όπλο τους οι πωλητές
Οι χθεσινές ανακοινώσεις για το νέο lockdown στην Αττική, σαφώς και ήρθαν να επιβαρύνουν τη γενικότερη, αρνητική προδιάθεση στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Πληγώνοντας ιδιαίτερα τις τραπεζικές μετοχές, στις οποίες από την αρχή της εφετινής χρονιάς γίνεται το 34% του συναλλακτικού τζίρου της αγοράς. Δηλαδή 20,5 εκατ. ευρώ από τα 60,3 εκατ. ευρώ, που είναι η μέση, ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα. Μειωμένη κατά 6% σε σύγκριση με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς.
Αναμφίβολα, τα γεγονότα δεν είναι αυτά που επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών. Το «κλειδί» είναι οι αντιδράσεις του κοινού απέναντι στα γεγονότα, οι οποίες και διαμορφώνουν την καθημερινή ροή των αποτιμήσεων.
Τουλάχιστον όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, για την…κακοδαιμονία των τραπεζικών μετοχών οι λόγοι είναι πολυπαραγοντικοί. Κατ’ αρχήν τα ξένα Fund παραμένουν επιφυλακτικά. Οι όποιες ροές κεφαλαίων είναι επιλεκτικές και κατά κανόνα στοχεύουν με το «μπες-βγες» στις μετοχές, τα κέρδη τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών.
Το νέο lockdown ήρθε να επιτείνει τους προβληματισμούς των ξένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων, για το αν και κατά πόσο μπορεί να αποδειχθούν συντηρητικές οι εκτιμήσεις για τη νέα γενιά «κόκκινων» δανείων που θα φέρει η πανδημία. Το «πάγωμα» επίσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθιστά επισφαλές το πότε θα επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση.
Σε αδρές γραμμές οι διαχειριστές των ξένων Funds έχουν σαν «πυξίδα» των κινήσεών τους τα στοιχεία των προκρατήσεων για τη νέα τουριστική σεζόν. Καθόσον ο τουρισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανάκαμψη του ελληνικού Α.Ε.Π. Μάλιστα και κατά φαινόμενα, αν δεν υπάρξει κάποιο ευκρινές «σινιάλο» από το μέτωπο του τουρισμού, είναι δύσκολο να αλλάξει η πολιτική των ξένων Funds για την ελληνική αγορά. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τις τραπεζικές μετοχές.
Από την άλλη πλευρά, η στάση των Ελλήνων επενδυτών απέναντι στις τράπεζες (ιδιωτών, αλλά και θεσμικών) είναι εύθραυστη. Με την έννοια ότι μεταβάλλεται από στιγμή σε στιγμή και ανάλογα με τις συγκυρίες. Μάλιστα, καθώς λέγεται, για τις χθεσινές, έντονες πιέσεις στις τράπεζες, κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισαν τα ελληνικά χαρτοφυλάκια…
Στο όλο πλέγμα των εξελίξεων, το δικό του «ειδικό βάρος» έχει και το ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, υπό το πρίσμα του νέου νόμου για τη συμμετοχή του Τ.Χ.Σ.
Όπως και να’ χει, από την αρχή του έτους οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν απομειωθεί κατά 0,8 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των Cocos που μετατράπηκαν σε μετοχές της Πειραιώς. Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν σχεδόν στο 31% των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν χαθεί από τη χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών, εντός του 2021.
Οι απώλειες και πόσο ψηλά είναι οι τιμές-στόχοι
Στις 26 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της εφετινής χρονιάς, η μετοχή της Πειραιώς χάνει 36,92%. Απώλειες που είναι οι μεγαλύτερες από τις 146 μετοχές της κύριας αγοράς του χρηματιστηρίου.
Για τη μετοχή της Alpha Bank, η πτώση είναι 21,95% από την αρχή του έτους, ενώ στο ίδιο διάστημα το «χαρτί» της Εθνικής υποχωρεί κατά 11,23% και αυτό της Eurobank έχει απώλειες μόλις 1,66%.
Κόντρα στην εικόνα αυτή έρχονται οι τιμές -στόχοι που έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα στο 2021 από τις BofA,KBN, Wood, J.P.Morgan, Euroxx,και Pantelakis. Ο μέσος όρος αυτών των έξι εκθέσεων, δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 1,2 ευρώ. Δηλαδή 61,1% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής που ήταν στα 0,7448 ευρώ.
Για την Πειραιώς ο μέσος όρος των εκτιμήσεων είναι τα 1,23 ευρώ. Ήτοι 50% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο των 0,82 ευρώ.
Για τη Eurobank η μέση τιμή τιμή-στόχος είναι στα 0,79 ευρώ. Με τα περιθώρια ανόδου να είναι 38,8% αφού το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής ήταν στα 0,569 ευρώ.
Για τη Εθνική η μέση τιμή-στόχος από τις έξι τελευταίες εκθέσεις είναι στα 2,60 ευρώ. Δηλαδή 25,6% πιο πάνω από το χθεσινό της κλείσιμο στα 2,07ευρώ.
Μένει πλέον να αποδειχθεί το ποιος εν τέλει θα δικαιωθεί από τα «στοιχήματα» στις τράπεζες. Οι αναλυτές, ή μήπως εκείνοι που τώρα «πυροβολούν» τις μετοχές;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λ. Βιλδιρίδη – ΤΕΠ: Παρακολούθηση των εφημεριών σε real time από τον Ιανουάριο του ‘25
- GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Οι 13 Οργανισμοί Λιμένων είχαν τζίρο 361 εκατ. ευρώ και κέρδη 192 εκατ. ευρώ
- Υπερταμείο: Η «μάχη» Δημητριάδη – Πολίτη και οι 4 ακόμη υποψήφιοι CEO
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανταγωνισμός για τα σταθερά πελατολόγια- Γιατί το ακριβό πράσινο “πληρώνει” τα μπλε