Morgan Stanley
Τέσσερα blue chips από το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Morgan Stanley από τη Δευτέρα μέχρι και το τέλος του μήνα, προκειμένου να ενταχθούν στους δείκτες της.
ΔΕΗ, Εθνική, Eurobank και Μυτιληναίος είναι οι μετοχές εκείνες που θα «σκαναριστούν» από την Morgan Stanley σε δύο τυχαίες συνεδριάσεις μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, 29/4 που θα είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου στο Χ.Α.
Η αναδιάρθρωση των δεικτών είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου με το rebalancing που επιφέρει αναμένεται να λάβει χώρα από τα μέσα του ίδιου μήνα.
Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις μετακινήσεις, αλλά και τις προθέσεις μετακινήσεων ή εισαγωγών στους δείκτες της Morgan Stanley, θεωρούν ότι το ποσοστό εισαγωγής για τον Μυτιληναίο και την Eurobank, είναι συντριπτικά υψηλό, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.
Στο 80% ανέρχονται οι πιθανότητες για την Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ισχυρές πιθανότητες έχει να μπει στο δείκτη και η ΔΕΗ.
Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο δείκτη είναι το free float μιας εταιρείας (δεν προσμετρώνται οι συμμετοχές των βασικών μετόχων και των ιδίων μετοχών) να υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI, θα δικαιολογείτο από τα 2,4 δισ. ευρώ και πάνω, αφαιρουμένης της συμμετοχής του βασικού μετόχου που διαμορφώνεται σε 51,123%.
Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank σήμερα ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται εδώ και δύο χρόνια στο 31,7%.
Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής, με τη συμμετοχή του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου να διαμορφώνεται στο 40%.
Η κεφαλαιοποίηση της Μυτιληναίος, ανέρχεται στα 2,14 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό του Ευάγγελου Μυτιληναίου ανέρχεται σε 26,5%, όπου θα πρέπει να προστεθεί ποσοστό 4,5% από αγορά ιδίων μετοχών της εταιρείας (σ.σ. η επαναγορά ιδίων λήγει την Παρασκευή, 26/3).
Οι εισροές στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στο μεταξύ, μπορεί να είναι πολλαπλάσιες των 200 εκατ. ευρώ.
Αν υπάρχει είσοδος νέων εταιρειών στον ελληνικό MSCI, το rebalancing που θα γίνει θα αφορά στο σύνολο του ταμπλό και ειδικά όλων των μετοχών που βρίσκονται στους εν λόγω δείκτες, όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Jumbo ή π.χ. της Motor Oil, που βρίσκεται στην small cap κατηγορία.
Το αντίθετο, δηλαδή sell off είχαν βιώσει οι Έλληνες επενδυτές πέρσι.
Τον Μάιο του 2020 είχαν αφαιρεθεί από τον δείκτη οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Τιτάν και μεταφέρθηκαν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.
Ο δείκτης MSCI Greece μετρά την απόδοση των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς.
Αναθεωρείται σε τριμηνιαία βάση – Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο – με στόχο να αντικατοπτρίζει την αλλαγή στις υποκείμενες αγορές μετοχών εγκαίρως.
Κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του το Μάιο και το Νοέμβριο, ο δείκτης εξισορροπείται και σταθμίζονται οι συμμετοχές των μεγάλων και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.
Μικρή πάντως, είναι η πιθανότητα να ενταχθεί η Alpha παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνάει πλέον το 1,7 δις. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Bitcoin: H Morgan Stanley προσφέρει πρόσβαση στους πλούσιους πελάτες στο κρυπτονόμισμα