Ποια είναι η επόμενη μέρα για τις αγορές, που έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη ενός επίμονου πληθωρισμού σε συνδυασμό με την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών για επιθετικές κινήσεις ώστε να τον κατευνάσουν; Οι αναλυτές προβλέπουν, οι επενδυτές γι’ ακόμα μια φορά κινούνται σε άγνωστα νερά και τα χρηματιστήρια παγκοσμίως συνεχίζουν το πτωτικό σερί.

Κάποιοι βλέπουν το δολάριο ως το μόνο ασφαλές καταφύγιο, άλλοι εκτιμούν ότι ακόμα και στις ακριβές μετοχές που κυριαρχούν στον S&P 500 θα μπορούσαν να γίνουν ανατιμήσεις και δεν βλέπουν κανένα θετικό σενάριο για τις αγορές, ενώ μία μερίδα αυτών εκτιμά ότι η αγορά ότι ήταν να χάσει, το έχασε ήδη.

Τα στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού εντός του Μαΐου στο 8,6% διέψευσαν οποιαδήποτε προσμονή για διατήρηση του ποσοστού του Απριλίου (8,3%) και άρχισαν να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για στασιμοπληθωρισμό. Οι αγορές στην Αμερική άνοιξαν με απώλειες, ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 με πτώση 2%, ενώ ξεκίνησαν και τα στοιχήματα για την επόμενη κίνηση της Fed στα επιτόκια.

Η πρώτη αντίδραση των αναλυτών

Συμβουλευτικές εταιρείες και επενδυτικοί οίκοι διχάζονται για το αν οι αγορές έχουν ακόμα πολλά να χάσουν από τα «κακά νέα». Πάντως η πλειοψηφία αυτών προχωράει σε αρκετά ζοφερές προβλέψεις.

«Πιθανώς βρισκόμαστε στο σημείο της κορύφωσης του πληθωρισμού, όμως τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία για την πορεία που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής στην πολιτική της για νομισματική σύσφιξη και στο πως αυτή θα επηρεάσει την αποτίμηση των μετοχών και των ομολόγων», αναφέρει στο Bloomberg ο Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος στην MKM Partners.

«Διότι, αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει αλλά παραμείνει υψηλός, η Fed δεν θα κινηθεί ήπια και βλέπουμε μία τεράστια ανατίμηση σε ακριβές μετοχές που κυριαρχούν στον S&P 500», κατέληξε.

«Είναι ξεκάθαρα κακό», σχολίασε ο ιδρυτής της 22V Research, Dennis DeBusschere, και συνέχισε: «Το σταθερό επίπεδο (στον πληθωρισμό) από μήνα σε μήνα σημαίνει πιο αυστηρή πολιτική από τη Fed. Ο Powell (επικεφαλής της Fed) θα πρέπει να είναι πολύ επιθετικός την επόμενη εβδομάδα, δεδομένης της αγοράς εργασίας και του CPI (δείκτης τιμών καταναλωτών), ο οποίος παραμένει στα ύψη από μήνα σε μήνα. Η αντίδρασή του στην αρχή έχει άμεση σχέση με τη μακροπρόθεση διαδικασία του περιορισμού του πληθωρισμού».

Αρνητικά είδε τα νέα στοιχεία και ο επικεφαλής στρατηγικής στην Principal Global Investors. «Είναι ένα άσχημο CPI. Όχι μόνο γιατί ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο, αλλά γιατί οι πιέσεις είναι πλέον εμφανείς. Η μείωση του πληθωρισμού, αν αυτό συμβεί, θα είναι οδυνηρά αργή. Θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Fed και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι αδυσώπητα επιθετικές για να εξασθενήσει ο πληθωρισμός, ακόμα κι αν η οικονομία δυσκολευτεί».

Για τον Max Kettner, επικεφαλής στρατηγικής για τα περιουσιακά στοιχεία στην HSBC, όποιο σενάριο κι αν επικρατήσει δεν είναι καλό για τα risk assets.

«Τα risk assets αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο αίνιγμα αυτή τη στιγμή. Εάν αρχίσει η ανάπτυξη να απογοητεύει, αυτό είναι κακό. Από την άλλη αν η καταναλωτική δύναμη παραμείνει ισχυρή, τότε πάλι δεν ευνοούνται, καθώς ο πληθωρισμός θα μείνει σε υψηλά επίπεδα».

Οι  αισιόδοξοι

Δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπουν κινδύνους στην αγορά, καθώς κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι επενδυτές αλλά και οι δείκτες έχουν ήδη αφομοιώσει τους κραδασμούς του πληθωρισμού.

Ο Jonathan Golub, επικεφαλής στρατηγικής στην Credit Suisse στις ΗΠΑ είναι ένας από αυτούς.

«Η αγορά έχει ήδη προσαρμοστεί σε αυτό το περιβάλλον πληθωρισμού. Πιθανότατα έχει ήδη δεχτεί τα κακά νέα, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν ανησυχώ τόσο. Και το πιο σημαντικό: μία οικονομία υπό καθεστώς πίεσης δεν ισοδυναμεί με ύφεση, κι αυτή είναι μια οικονομία υπό καθεστώς πίεσης».

Σκεπτικός εμφανίζεται και ο Peter Chatwell, επικεφαλής στη Mizuho International Plc. «Όλα τα σενάρια ύφεσης είναι μέσα στο παιχνίδι. Έχουμε μία απότομη αντίδραση όμως πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο ανθεκτικός είναι ο πληθωρισμός και πόσο μακριά θα φτάσει η Fed στη σύσφιξη της οικονομίας, ώστε να δούμε αν αυτό θα φέρει ύφεση».

Ασφαλές καταφύγιο το δολάριο

Δύσκολες μέρες για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου βλέπει και Bipan Rai, επικεφαλής στρατηγικής στη Canadian Imperial Bank του Καναδά, όχι όμως για όσους αντίθετα ποντάρουν στο δολάριο. «Όσο η Fed αυξάνει τα επιτόκια το δολάριο ενισχύεται. Αντίθετα, είναι κακό για τα περιουσιακά στοιχεία».

Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο Brent Donnelly, Πρόεδρος της Spectra FX Solutions, ο οποίος δήλωσε: «Με τα επιτόκια στην Αμερική να αυξάνονται και τις μετοχές να πέφτουν, το δολάριο είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, το μόνο ασφαλές καταφύγιο που έχει απομείνει».

Πέφτουν στοιχήματα για την επόμενη αύξηση

Οι επενδυτές, μετά να νέα στοιχεία-σοκ από τον πληθωρισμό ποντάρουν πλέον σε μία πιθανή αύξηση 75 μονάδων, αν και οι αναλυτές αμφιβάλλουν για το αν η Fed θα προχωρούσε σε ένα τέτοιο βήμα.

«Είναι πιθανό η Fed να είναι απρόθυμη να αιφνιδιάσει τις αγορές, γεγονός που διατηρεί μικρή την πιθανότητα έκπληξης 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε η Sarah House, οικονομολόγος της Wells Fargo & Co. «Ωστόσο, θα μπορούσαμε να δούμε τον Πρόεδρο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση να σηματοδοτεί πιο ξεκάθαρα ότι η αύξηση κατά 0,75%  βρίσκεται  στο τραπέζι για μελλοντικές συνεδριάσεις, εάν δεν δούμε υποχώρηση του πληθωρισμού».

«Η Fed πρέπει να δουλέψει για να περιορίσει το είδος του πληθωρισμού που επηρεάζει τον μέσο καταναλωτή, από τα τρόφιμα μέχρι τη βενζίνη και το μηνιαίο ενοίκιο. Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τηn επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι αγορές περιμένουν να ακούσουν πώς η Fed θα καταπολεμήσει το κόστος που αυξάνεται, πέρα ​​από αυτό που προέβλεψε ο μέσος οικονομολόγος, αλλά αυτό που βλέπει ο μέσος καταναλωτής των ΗΠΑ κάθε μέρα. Είναι σαφές ότι έρχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά θα φέρει η Fed 75 μονάδες βάσης στο τραπέζι για συζήτηση;», αναρωτιέται ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές στην LPL Financial.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές – Βουτιά 3,08% για τον DAX, στο -2,69% ο Stoxx 600

Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στο sell-off των ομολόγων, βαριά πτώση για Mytilineos, Alpha και ΔΕΗ – Στο -8,12% οι εβδομαδιαίες απώλειες των τραπεζών