Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Πετρέλαιο: Yποχώρηση του brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

πετρέλαιο

Το πετρέλαιο brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας παρείχε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας της, προκαλώντας διάθεση μείωσης του ρίσκου στις αγορές.

Ο δείκτης αναφοράς υποχώρησε έως και 2,2%, βάζοντας τέλος στο πενθήμερο ράλι, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματευόταν κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) δήλωσε ότι είναι βέβαιη για την επίτευξη των οικονομικών στόχων φέτος, αλλά η έλλειψη νέων δαπανών απογοήτευσε τους επενδυτές.

Παρόλα αυτά, η αγορά πετρελαίου παραμένει ευάλωτη σε μια αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή. Οι έμποροι παρακολουθούν τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν μετά από μια πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η ενημέρωση από την NDRC «δεν άρεσε στους επενδυτές», δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής έρευνας της Global Risk Management. Η Κίνα συνδέεται στενά με τη ζήτηση εμπορευμάτων, οπότε η απογοήτευση αντανακλάται αμέσως στην τιμή του πετρελαίου, πρόσθεσε.

Το σιδηρομετάλλευμα και τα βασικά μέταλλα υποχώρησαν, ενώ ο δείκτης κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε έως και 11%. Οι αξιωματούχοι της NDRC δήλωσαν ότι θα επιταχύνουν τις δαπάνες, ενώ επανέλαβαν σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Το Ισραήλ, στο μεταξύ, κλιμάκωσε τις μάχες εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν τη Δευτέρα, κρατώντας την αγορά σε εγρήγορση. Η περιοχή αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αποθαρρύνει το Ισραήλ από το να επιτεθεί στα πετρελαϊκά πεδία της Τεχεράνης.

Nωρίτερα, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του brent υποχωρούσαν κατά 1,7%, στα 79,55 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του WTI υποχωρούσαν κατά 1,8%, στα 75,79 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια επέστρεψε το Brent

BP: Γιατί «φρενάρει» το πράσινο σχέδιό της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου-αερίου έως το 2030

Shell: Μειώθηκαν τα περιθώρια διύλισης στο τρίτο τρίμηνο