• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθεί η τιμή του το 2024 σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street

    • Bloomberg
    Haitham al-Ghais, γγ του OPEC

    Haitham al-Ghais, γγ του OPEC


    Οι αναλυτές της Wall Street δεν έχουν καλά νέα για τη τιμή του πετρελαίου, καθώς βλέπουν και για τη νέα χρονιά παραμονή των πιέσεων.

    Η Morgan Stanley αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το αργό τύπου Brent κατά 9% στα 77 δολάρια το βαρέλι, ελάχιστα ανοδικό σε σχέση με τη τρέχουσα τιμή του.

    Αντίστοιχα και οι Goldman Sachs και  UBS υποβάθμισαν το outlook, καθώς αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι επαρκής, κάτι που δεν θα επιτρέψει στις τιμές να ανακάμψουν.

    Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι η αύξηση της προμήθειας από πηγές που βρίσκονται εκτός του OPEC, όπως οι αμερικανικές εταιρείες που κάνουν εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου θα καλύψει τις ανάγκες, σε μία περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί, καθώς η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της.

    Τα futures του Brent διαπραγματεύονταν την Πέμπτη κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι.

    «Κοιτάζοντας στο μέλλον, αναμένουμε μια σχετικά επισφαλή ισορροπία μέσα στο 2024», ανέφερε σε έκθεσή του ο Martijn Rats, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής πετρελαίου της Morgan Stanley. «Παρά τις χαμηλές επενδύσεις σε παραγωγική ικανότητα τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της προσφοράς εκτός OPEC θα παραμείνει ωστόσο ισχυρή».

    Μεταξύ πέντε μεγάλων τραπεζών της Wall Street, μόνο η Bank of America προβλέπει τώρα σημαντικά κέρδη για φέτος, εκτιμώντας ότι η τιμή ανά βαρέλι θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 90 δολάρια. Η Citigroup παραμένει απαισιόδοξη για την πορεία της τιμής του, προβλέποντας ότι αυτή θα κυμανθεί στα 75 δολάρια το βαρέλι.

    Ο μέσος όρος των πέντε ετήσιων προβλέψεων ανέρχεται σε περίπου 81 δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έφερε άνοδο 3%

    Ινδία: Βυθίστηκαν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο λόγω των κυρώσεων

    Πετρέλαιο: Την χειρότερη χρονιά από το 2020 σημείωσε το WTI με βουτιά 11%



    ΣΧΟΛΙΑ