• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Boυτιά 4% μετά τις αναφορές του Ισραήλ ότι δεν θα πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο υποχωρεί για τρίτη ημέρα, μετά τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ μπορεί να αποφύγει να στοχεύσει τις υποδομές αργού του Ιράν, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για μια σημαντική διακοπή του εφοδιασμού.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent υποχώρησαν έως και 4,1% κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate διολίσθησε γύρω στα 71 δολάρια.

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι σταθμίζει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κατά του πλήγματος των ενεργειακών εγκαταστάσεων του Ιράν, αλλά ότι θα ενεργήσει με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, μετά το ρεπορτάζ της Washington Post ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι σκέφτεται να πλήξει στρατιωτικές και όχι πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

    Oil Slumps on Report Israel May Not Target Iranian Crude | Prices fell after Washington Post report
    Το πετρέλαιο υποχωρεί μετά την είδηση ότι το Ισραήλ μπορεί να μην στοχεύσει το ιρανικό αργό

    Οι τιμές του αργού σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή – που φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς – μετά την υπόσχεση του Ισραήλ για σημαντικά αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

    Αυτό αντιστάθμισε τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

    «Ένα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν από το Ισραήλ μειώνει τους κινδύνους εφοδιασμού και, συνεπώς, την ανάγκη για ένα premium γεωπολιτικού κινδύνου», δήλωσε ο Dominic Schnider επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος συναλλάγματος και εμπορευμάτων της UBS Global Wealth Management. «Φέρνει επίσης στο προσκήνιο παλιές ανησυχίες για τη ζήτηση».

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την πολυαναμενόμενη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας το σαββατοκύριακο, κατά την οποία δεν υπήρξε συγκεκριμένη πληροφόρηση για τα νέα κίνητρα τόνωσης της κατανάλωσης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

    Το αρνητικό κλίμα εντάθηκε από την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για αποδυνάμωση της αύξησης της ζήτησης, και την μείωση των προβλέψεων του για το τρέχον και το επόμενο έτος για τρίτο συνεχή μήνα.

    Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του brent υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 3,8%, στα 74,55 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του WTI, με το ίδιο ποσοστό απωλειών, διαμορφώνοντας στα 71,01 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπενιαμίν Νετανιάχου: Τα αντίποινα στο Ιράν θα καθοριστούν βάσει των ισραηλινών συμφερόντων

    Ιράν: «Παράνομες και αδικαιολόγητες οι κυρώσεις των ΗΠΑ» στον πετρελαϊκό τομέα

    Πετρέλαιο: Εν αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η αγορά – Τι θα γίνει εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ



    ΣΧΟΛΙΑ