• ΑΓΟΡΕΣ

    Περιορίζεται το παγκόσμιο sell off στα ομόλογα – Αναταραχή στις διεθνείς αγορές

    • NewsRoom


    Η απόδοση για το 30ετές αμερικάνικο ομόλογο εκτοξεύτηκε στο 5% για πρώτη φορά από το 2007. Το γερμανικό 10ετές επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 3%,  ένα επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από το 2011. Στην Ιαπωνία, τα swaps για τις μεταβολές των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων άγγιξαν το 1% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

    Ένα ανεξέλεγκτο sell off τάραξε την παγκόσμια αγορά ομολόγων το πρωί της Τετάρτης, υπό τον φόβο των επενδυτών ότι το κόστος δανεισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό για περισσότερο καιρό

    Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο υψηλών επιτοκίων, καθώς οι επικεφαλής των Fed και ΕΚΤ επιμένουν να στέλνουν μηνύματα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    «Ένα πράγμα που με αγχώνει είναι η ταχύτητα του ξεπουλήματος, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει το κλίμα της αγοράς», δήλωσε η Alexandra Ivanova, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Invesco στο Βloomberg.

    Ντόμινο στις αγορές

    Το ξεπούλημα στα ομόλογα επηρεάζει και τις αγορές, με τον S&P να πέφτει την Τρίτη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, τις ευρωαγορές να κινούνται σε χαμηλό εξαμήνου, ενώ το ευρώ συνεχίζει την κατρακύλα, με τους αναλυτές να βλέπουν να καταρρέει στο 1,3 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους.

    Το μεσημέρι της Τετάρτης το sell off υποχώρησε και οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκτησαν κάποια κέρδη. Τα futures στη Wall Street βρέθηκαν σε θετικό έδαφος και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ βρέθηκαν στο 4,8%. Στην Ευρώπη, το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας βρίσκεται λίγο κάτω από το  3%, της Γαλλίας στο 3,5%, στην Ιταλίας στο 4,9% και της Ισπανίας στο 4,1%.

    Οι επιπτώσεις των επιτοκίων

    Η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Συνέδριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

    Με τα στοιχεία από την Ευρώπη να δείχνουν υποχώρηση της ανάπτυξης, οι πιέσεις στην ευρωζώνη αυξάνονται υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων.

    Την άποψή της στηρίζουν οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ακόμα κι όσοι εναντιώνονται σε κάποια νέα αύξηση.  Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων με το βασικό επιτόκιο να έχει σκαρφαλώσει στο 4,5%. Η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 28 Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, στις ΗΠΑ, τα πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας πυροδότησαν ανησυχίες, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας εκτοξεύτηκαν. Οι traders ποντάρουν ότι υπάρχει πιθανότητα άνω του 30% για μία νέα αύξηση από τη Fed στον Νοέμβριο και κατά 50% τον Δεκέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ίλιγγος οι αποδόσεις των ομολόγων, ασανσέρ οι αγορές, ξεχωρίζει η ΕΤΕ στο Χ.Α., μάζεψε τις απώλειες η Optima

    Jefferies: Τι αλλάζει στην αποτίμηση της Coca Cola Hellenic λόγω Ρωσίας – Νέα τιμή στόχος

    Χρηματιστήριο: Ασανσέρ οι τιμές, μάχη διαφυγής από τις 1.155 μονάδες (upd)

    ──────────────────

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ