Update: 14:00

 

Απόπειρες να διατηρηθεί θετικός καταβάλλει ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με τη βοήθεια να συντελείται εξ’ ολοκλήρου από τους τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης πλην των τραπεζών, οι οποίες διατηρούν τις πρωινές τους απώλειες. Στις 618,50 μονάδες βρίσκεται ο ΓΔ καταγράφοντας οριακά κέρδη +0,18%, ενώ ο τραπεζικός κινείται χαμηλότερα, στις 377,77 μονάδες (-1,30%).

Μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι τράπεζες είδαν τις κεφαλαιοποιήσεις τους να μειώνονται πάνω από 15% και ο τραπεζικός δείκτης πλησίασε τα ιστορικά χαμηλά του, η σημερινή πτώση κρίνεται μάλλον περιορισμένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κλάδος θα αντιδράσει σίγουρα από τα oversold επίπεδά του. Αντιθέτως, βρίσκεται εν αναμονή εξελίξεων, με τις τεράστιες εκκρεμότητες των κόκκινων δανείων να αποτελούν το σημαντικότερο σημείο της ατζέντας των ξένων θεσμών, οι οποίοι ξεκινούν αύριο τις συζητήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Οι πολιτικές εξελίξεις της εβδομάδας που θα κορυφωθούν με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, λίγο αναμένεται να επηρεάσουν το χρηματιστηριακό σκηνικό, με τις βουλευτικές ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται, να συνδράμουν στη συγκέντρωση των απαιτούμενων από την κυβέρνηση ψήφων. Στη συνέχεια, στόχο της κυβέρνησης θα αποτελέσει  η άμεση έξοδος της χώρας στις αγορές, με την έκδοση  νέου 5ετους ομολόγου ύψους 2,5 δισεκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, πτώση άνω του 1% σημειώνουν όλες οι τράπεζες και πιο συγκεκριμένα στο -1,32% βρίσκεται η Εθνική, στο -1,55 η Eurobank, στο -1,68% η Alpha Bank και στο -3,05% η Πειραιώς.

Πολύ βελτιωμένη η εικόνα στον υπόλοιπο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη ΔΕΗ να σημειώνει άλμα +8,38%, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τον ΦΡΛΚ να κερδίζουν άνω του 4%, τα ΕΛΠΕ στο +2,03%, τον ΜΥΤΙΛ στο +1,96%, τα ΕΧΑΕ στο +1,85%, τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο +1,83%, τη ΒΙΟ στο +1,41%, και  τη ΛΑΜΔΑ στο +1,40%. Απώλειες άνω του 1% διατηρούν ΜΠΕΛΑ (-1,70%), ΣΑΡ (-1,39%) και ΟΛΠ (-1,32%).