Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου σήμερα λίγο πριν την πολυαναμενόμενη σύνοδο των μελών του ΟΠΕΚ+ που θα πρέπει να καθορίσουν τη στρατηγική τους για την παραγωγή του αργού.

Αυτή την ώρα, το brent παράδοσης Οκτωβρίου, σημειώνει πτώση 1% στα 99,53 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI), παράδοσης Σεπτεμβρίου, πέφτει κατά 0,93% στα 93,54 δολάρια το βαρέλι.

Οι χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ (του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων τους) συνεδριάζουν σήμερα στη Βιέννη για να συζητήσουν τη στρατηγική τους για την παραγωγή πετρελαίου.

Η αγορά αναμένει ευρέως ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει σταθερή την παραγωγή ή θα επιλέξει μια οριακή αύξηση. Ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν Μπολάτ Ακτσουλακόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ίσως ο ΟΠΕΚ+ χρειαστεί να αυξήσει την παραγωγή για να αποφύγει την υπερθέρμανση της αγοράς.

Τρεις πηγές της συμμαχίας δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι βλέπουν μικρές πιθανότητες για μια αλλαγή στην πολιτική της παραγωγής, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Καζάκου υπουργού.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές, που έχουν ενισχυθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης και της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και χωρών της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας έχουν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές της ενέργειας, οδηγώντας σε πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών καθώς σε αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τους τελευταίους μήνες, ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή σύμφωνα με τους στόχους του κατά περίπου 430.000-650.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα και αρνείται να υιοθετήσει μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής.

Τι θα συζητηθεί στην σημερινή σύνοδο

Η σημερινή συνεδρίαση, που θα συζητηθούν οι πολιτικές παραγωγής από τον Σεπτέμβριο και πιθανόν για τους επόμενους μήνες, ύστερα, ξεκινά στις 14.30 ώρα Ελλάδας.

Στόχος της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ήταν έως τον Σεπτέμβριο να έχει περιορίσει σταδιακά όλες τις μειώσεις-ρεκόρ της παραγωγής που εφάρμοσε το 2020, μετά το πλήγμα που υπέστη η ζήτηση λόγω της πανδημίας. Έως τον Ιούνιο, ωστόσο, η ΟΠΕΚ+ ήταν σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τα όρια καθώς οι κυρώσεις σε βάρος ορισμένων κρατών και οι χαμηλές επενδύσεις σε άλλες χώρες έπληξαν την ικανότητά της συμμαχίας να αυξήσει την παραγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Γ.Γ. του ΟΠΕΚ: Η ζήτηση του πετρελαίου εξακολουθεί να ανακάμπτει