ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αργίες λόγω του Πάσχα των Καθολικών που πέρασαν αλλά και εκείνων λόγω του Πάσχα των Ορθοδόξων έχουν διαμορφώσει συνθήκες συναλλακτικής ραστώνης στις αγορές.
Με τις διεθνείς αγορές ωστόσο να κινούνται μάλλον προς ανοδική κατεύθυνση προεξοφλώντας εξελίξεις που θα εκπλήξουν ευχάριστα. Όμως, την ίδια ώρα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποιεί για επερχόμενη υποχώρηση των ρυθμών μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Goldman Sachs πιθανολογεί υποχώρηση της κερδοφορίας των αμερικανικών εταιρειών στο 1ο τρίμηνο και η JPMorgan προτρέπει σε μείωση των τοποθετήσεων σε μετοχικούς τίτλους εκτιμώντας ότι ενσωματώνουν αυξημένους επενδυτικούς κινδύνους.
Και με τη Federal να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα διλήμματα σε σχέση με τις αποφάσεις της στις αρχές Μαΐου για τα παρεμβατικά της επιτόκια με τον πληθωρισμό να μην αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 6% τον Μάρτιο αλλά τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας να σταθεροποιείται, ενώ την ίδια ώρα είναι πιθανό να ξεκινά μια ακόμη άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά τη μείωση της παραγωγής του από τον ΟΠΕΚ.
Με το διεθνές σκηνικό λοιπόν να κυριαρχείται από αβεβαιότητες, το ελληνικό αφήγημα διατηρεί τη δυναμική του και την ελπιδοφόρα προοπτική του. Η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%, εκτίμηση που μπορεί να είναι συντηρητική αν επιβεβαιωθεί η βελτίωση των τρίπτυχου που θα διαμορφώσει την ισχυρή μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και το 2023: οι αυξημένες τουριστικές εισπράξεις που ίσως κυμανθούν περί τα €20 δισ. αν συνεχιστούν οι τάσεις του 1ου τριμήνου και στη συνέχεια, οι αυξημένες επενδύσεις που δεν επηρεάζονται από τα αυξημένα επιτόκια ούτε αναστέλλονται από την πολιτική αβεβαιότητα και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τις εξαγωγές του 1ου διμήνου να καταγράφουν αύξηση κατά 25% και το εμπορικό έλλειμμα μείωση κατά 27,2%.
Επιπλέον, στις 21/4 η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2023 προσμετρώντας τα κέρδη των ομολόγων με συνέπεια την καταγραφή θετικού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Έτσι, η σχέση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει δραστικά, επίδοση που καλείται να αξιολογήσει η S&P που το βράδυ της ίδιας ημέρας ανακοινώνει την έκθεσή της για το ελληνικό αξιόχρεο με τη σημερινή βαθμολογία της να υπολείπεται κατά μια βαθμίδα από την επενδυτική και ενώ Fitch και Wood αναβαθμίζουν τις τιμές στόχους για το Μυτιληναίο και τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Με αυτά τα δεδομένα, το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου διατηρείται με την καταγραφή 8 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και το Γ.Δ. να καταγράφει κέρδη πάνω από το 16% από την αρχή του έτους που το κατατάσσει στις κορυφαίες αγορές.
Αν και στην περίοδο των ημερών που διανύουμε ο βαθμός συμμετοχής των ξένων είναι εμφανώς μικρότερος, διαφαίνεται ότι οι πωλητές έχουν μάλλον συνθηκολογήσει καθώς ο φόβος της κάλπης του Μαΐου έχει μειωθεί αφού δεν προοιωνίζονται ανατροπές στην οικονομική πολιτική «την επόμενη ημέρα».
Έτσι, μια αναμέτρηση με τις 1.100 μονάδες του ΓΔ είναι πιθανό να είναι σε εξέλιξη στο βαθμό που επανέλθει η αυξημένη διάθεση αυτονόμησης της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα επαμφοτερίζοντα δρώμενα του διεθνούς περιβάλλοντος.