Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ουίλσον (Morgan Stanley): Οι μετοχές που έμειναν εκτός ράλι έχουν ευκαιρία να εκτοξευτούν

Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

Μπορεί οι αμερικανικοί δείκτες να είναι στα ύψη, δεν έχουν μπει όμως όλες οι μετοχές στο εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων μηνών.

Ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Ουίλσον, βλέπει μία ευκαιρία στο να πάρουν τα πάνω τους κι άλλες μετοχές, οι οποίες έμειναν πίσω τις προηγούμενες ημέρες.

Τα κρίσιμα στοιχεία

Το «μυστικό» βρίσκεται στα οικονομικά στοιχεία που αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Ένας ισχυρός αριθμός στα στοιχεία μισθοδοσίας, υψηλότερος των εκτιμήσεων, θα έδινε την απαραίτητη ώθηση στους επενδυτές να εκτεθούν περισσότερο καθώς οι κίνδυνοι φαίνεται να έχουν αποχωρήσει.

Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι η έκθεση θα δείξει ότι προστέθηκαν 165.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα έναντι 114.000 τον Ιούλιο.

Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν πάρει κεφάλι στον S&P φέτος ανεβάζοντας τη συνολική επίδοση του δείκτη, αφήνοντας όμως πίσω πολλούς άλλους τομείς.

Με τα περιθώρια κέρδους πλέον να φαίνονται ιδιαίτερα στενά, επικρατεί η ανησυχία ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πλέον είναι πολύ ακριβές και αρκετοί επενδυτές έχουν στραφεί σε άλλους τομείς.

Περίπου το 16% του δείκτη διαπραγματεύεται τώρα σε υψηλά 52 εβδομάδων, σε σύγκριση με το 4% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο αναλυτής που προέβλεψε το sell off

Ο Ουίλσον ήταν ο αναλυτής που είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Ιούλιο ότι οι μετοχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μία σημαντική υποχώρηση της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς η αβεβαιότητα για τις αμερικανικές εκλογές, τα εταιρικά κέρδη και η στάση της Fed αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για ράλι.

Σε λιγότερο από ένα μήνα από την προειδοποίηση του Ουίλσον, ο S&P 500 είχε υποχωρήσει κατά 8,5% από το ανώτατο επίπεδό του.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία μετά το ξεπούλημα του Αυγούστου βοήθησαν την αγορά να ανακάμψει και ο αναλυτής αναμένει ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας αυτής της εβδομάδας θα ενισχύσει αυτή την τάση. Αν όμως τα στοιχεία απογοητεύσουν οι αποτιμήσεις των μετοχών θα δεχθούν πιέσεις όπως αυτές του περασμένου μήνα, σημείωσε.

«Το momentum για τις μετοχές θα ήταν μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων κατά περίπου 25 μονάδες βάσης από την Fed  μαζί με στοιχεία που θα δείχνουν σταθερή ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Ουίλσον.

Αν όμως η πολιτική περικοπών προβλέπει μειώσεις έως και 50 μονάδων βασης μπορεί να μην αντιμετωπιστεί ευνοϊκά από την αγορά μετοχών, σε περίπτωση που συνδυαστεί με μία αδύναμη αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Ο στρατηγικός αναλυτής έχει ως στόχο τις 5.400 μονάδες για τον S&P 500 μέχρι τα μέσα του 2025, γεγονός που συνεπάγεται πτώση περίπου 4% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πιο δύσκολες οι μειώσεις όταν το βασικό επιτόκιο υποχωρήσει στο 3% – Αντικρουόμενες οι απόψεις

Volkswagen: Ετοιμάζεται για το πρώτο λουκέτο στην ιστορίας της σε εργοστάσια στη Γερμανία;

Νέα τροπή στη δικαστική διαμάχη του αδικοχαμένου Μάικ Λιντς με την HP