Ο χρυσός κλείνει τη χρονιά λίγο πιο κάτω από το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, μετά από ένα γεμάτο καμπές 2021, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως η ενέργεια και τα βιομηχανικά εμπορεύματα – Μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς ο… κασσίτερος!
Τα μέταλλα οδεύουν προς περισσότερο δράμα μετά από ένα ταραχώδες 2021 όπου κυριάρχησαν τα προβλήματα σε επίπεδο προσφοράς, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας λόγω της αγοράς ακινήτων και μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που υποδηλώνει περισσότερες αναταραχές στο μέλλον.
Φέτος, ο χαλκός σημείωσε ρεκόρ, καθώς η πανδημία προκάλεσε αναταράξεις τόσο σε επίπεδο προσφοράς όσο και ζήτησης, αλλά ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο κασσίτερος, καθώς τα βασικά μέταλλα κινήθηκαν ανοδικά. Από την άλλη, όσοι αισιοδοξούσαν για τον χρυσό έμειναν με την απογοήτευση, παρόλο που μαίνεται ο πληθωρισμός. Και η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος είχε ένα ακραίο σκαμπανέβασμα, καθώς προσγειώθηκε από τα 200 και πλέον δολάρια ανά τόνο κάτω από 100 δολάρια, λόγω μείωσης της ζήτησης από την Κίνα.
Οι τάσεις για το 2022
Το περίγραμμα των υπόλοιπων σημαντικών οδηγών για το 2022 είναι ήδη ορατό. Τα επικίνδυνα χαμηλά αποθέματα ήταν ένα από τα βασικά θέματα για τα μέταλλα που θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος – ειδικά εάν η παγκόσμια οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται. Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που παίρνει το Πεκίνο θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στα προβλήματα που έχει η Κίνα με τον χάλυβα, ενώ ενδεχόμενη σύσφιξη πολιτικής από τη Fed, όπως και η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσουν σίγουρα τις αγορές. Ενέργεια και ατζέντα για το κλίμα θα παίξουν επίσης ρόλο, ιδίως σε ό,τι αφορά το αλουμίνιο.
«Τα βασικά μέταλλα σημείωσαν εξαιρετικά καλές επιδόσεις φέτος, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ουσιαστικά κάλυψαν έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια του 2020», υποστηρίζει ο Gavin Wendt, founding director στη Mine Life Pty. «Το επόμενο έτος θα πρέπει να δούμε μια συνέχιση της συνολικής θετικής ζήτησης, αλλά με μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών καθώς ανακάμπτει η πλευρά της προσφοράς», λέει.
Μεγάλος κερδισμένος ο κασσίτερος
Ο κασσίτερος συνήθως δεν τραβάει πολύ την προσοχή, αλλά ήταν ο μεγάλος κερδισμένος και ίσως το παιδί θαύμα για τα μέταλλα το 2021. Η τιμή του έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με την έκρηξη των ηλεκτρονικών να τροφοδοτεί τη ζήτηση και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 να περιορίζουν την προσφορά. Ο δείκτης LMEX έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο οδεύει προς έβδομη τριμηνιαία άνοδο.
Το σιδηρομετάλλευμα ήταν από τους μεγάλους χαμένους του 2021, με το προφανές τέλος της εποχής της φρενήρους ανάπτυξης των κατασκευών στην Κίνα να πιέζει προς τα κάτω τις τιμές. Ωστόσο, οι Αρχές αναμένεται να λάβουν μέτρα για την τόνωση της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απότομη επιβράδυνση του τρέχοντος έτους.
Σε χαμηλότερα επίπεδα ο χρυσός
Ο χρυσός κλείνει τη χρονιά λίγο πιο κάτω από το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, μετά από ένα γεμάτο καμπές 2021, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως η ενέργεια και τα βιομηχανικά εμπορεύματα. Η σύσφιξη της Fed απειλεί με περισσότερους αντίθετους ανέμους. Οι επενδυτές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2022, με ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να αναμένουν αύξηση ακόμη και στις αρχές Μαρτίου.
Για την ώρα, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη συνεχίζει επίσης να οδηγεί το σκέλος της προσφοράς για τα βασικά μέταλλα. Ενδεικτικό είναι ότι η Alcoa Corp. ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει την παραγωγή μιας μονάδας στην Ισπανία για δύο χρόνια λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Το αλουμίνιο έχει αυξηθεί περισσότερο από 40% φέτος και οι τράπεζες προβλέπουν βαθύτερο έλλειμμα το επόμενο έτος, καθώς η προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο αρχίζει να περιορίζει την παραγωγή παγκοσμίως.
Την τελευταία ημέρα του 2021, τα βασικά μέταλλα κινούνταν ως επί το πλείστον σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον χαλκό να υποχωρεί κατά 0,4% στο Λονδίνο, στοχεύοντας σε άνοδο 24% φέτος.
Το σιδηρομετάλλευμα βρισκόταν γύρω στα 120 δολάρια ανά τόνο και όδευε σε πτώση 25% για φέτος. Ο χρυσός άλλαξε ελάχιστα την Παρασκευή και υποχώρησε 4% το 2021.
Ο χρυσός ήταν σχεδόν αμετάβλητος, χαμηλότερα κατά 4% για το 2021.
Διαβάστε επίσης:
ElvalHalcor: Αυτά τα mega trends βιωσιμότητας ευνοούν χαλκό και αλουμίνιο